Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 27.05.2012.
09:11
Press A

Moćni masoni ostali bez viza za Srbiju

U beogradskom hotelu "Astorija" juče je završen dvodnevni kongres Konfederacije udruženih velikih loža Evrope, a u hramu "Posejdon" sinoć su ritualno sklopljena nova bratstva slobodnih zidara između Velike nacionalne lože Srbije i loža Rumunije, Bugarske, Španije i Češke. Zanimljivo je da masoni iz nekih zemalja nisu uspeli da dođu u Srbiju jer im nisu odobrene vize.

U večernjim časovima u hramu "Posejdon" na Starom sajmištu održan je tajni ritual, posle kog su masoni proslavili svoje okupljanje. Na njemu planirano da budu pokazani neki podaci iz prošlosti naše lože, kao i obavljeno bratimljenje. Uprkos tome što se godinama oko ove organizacije gradi veo tajnosti, a jedan broj njih se i sam skriva od javnosti, atmosfera u hotelu "Astorija" juče je bila skoro slavljenička, piše "Press".

Veliki majstori loža rado su pozirali fotoreporterima, a veliki broj njih imao je želju čak i da se obrati novinarima. Veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije Dragoslav Pavlović kratko je rekao da su teme dvodnevnog kongresa bile u vezi sa samom organizacijom.

"Razlog ovog skupa je stogodišnjica Velike lože u Srbiji, koja je 1912. u Vašingtonu i zvanično priznata. Sledeći skup biće u oktobru u Rimu, potom u decembru u Parizu, a u maju ćemo imati kongres u Rumuniji", rekao je Pavlović.

Međutim, nakon ovog skupa masoni će uskoro održati još jedan. Pavlović je objasnio da se radi o skupu visokih veća evropskih loža koji će se održati u Beogradu. On je naglasio i da je evropska loža prevazišla granice Evrope jer u nju bi trebalo da budu primljene lože sa drugih kontinenata.

"Razgovarali smo u ulasku Paragvaja, Venecuele i nekih drugih loža", rekao je on.

Uprkos priči o velikoj moći masona, zanimljivo je da neki od njih nisu došli u Srbiju jer nisu uspeli da dobiju vize.

"Nažalost, braća iz Paragvaja nisu uspela da dobiju vize zbog čega nisu došli, a vize nisu uspeli da dobiju ni Moldavci. Oni su ovlastili velikog majstora Rumunije da ih zastupa", objasnio je Pavlović.

Na skupu su se pojavili masoni iz Rusije, Španije, Italije, Rumunije, Libana, Bugarske, Letonije, Češke... Pavlović je najavio i bratimljenje naše lože sa Rumunijom, Bugarskom, Češkom i Španijom. Zanimljivo je da je veliki majstor bugarske lože Sevino Batanov objasnio značaj ovog bratimljenja na tečnom srpskom jeziku.

"Za nas je važno što možemo da uspostavimo kontakt sa srpskim ložama. Srbija je otvorila jedan novi put ka Evropi i drago nam je što možemo da izbrišemo senke prošlosti i krenemo da gradimo nešto zajedno", rekao je Batanov.

Veliki majstor rumunske lože Dudurel Nikolesku održao je govor u kojem je naglasio da je divan osećaj biti sa braćom u Srbiji. "Nije samo zadovoljstvo već divan osećaj biti sa braćom i komšijama u Srbiji. Moć masonerije je u moći njenih članova u mnogim zemljama. Ja verujem u masoneriju, jer ona podstiče usavršavanje čoveka. Zato naša braća treba uvek da se pitaju šta oni mogu da učine za masoneriju, a ne šta masonerija može da učini za njih", rekao je on.

Iako postoje mnoge knjige koje govore o negativnom uticaju pojedinih masona na čovečanstvo i političke prilike u svetu, oni tvrde da rade za dobrobit sveta. Tako je Masimo Milkopiko iz Italije rekao da je biti mason jako težak posao.

"Mi radimo za čovečanstvo, razvoj etike i morala. Gradimo sebe da bismo postali bolji ljudi. Iako smo različiti, imamo različita mišljenja i religiju, mi smo ipak braća", rekao je on.

Nedelja 27.05.2012. 09:23
Rece Isus Hristos:" Da li cu naci i jednog vernika kada drugi put dodjem na zemlju?" Koliko li ima vera na ovoj kugli zemaljskoj?
Nedelja 27.05.2012. 13:34
Nevidim nikakvu korist od njih,splacine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online