Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.05.2012.
08:50
Đ. Janković - Vesti A

Olakšao posao istoričarima

Zahvaljujući Milinku Vuku Laziću, osamdesetdevetogodišnjem Lozničaninu, rođenom u Tršiću, onaj ko se bude bavio istorijom Jadra imaće nešto lakši posao. On je autor monografije "Uspesi i stradanja Jadrana u 20. veku" koju je nedavno samostalno izdao i gde je sačuvao značajan trag o ovom kraju.

Sačuvao trag o svom kraju: Milinko Vuk Lazić


U Šapcu je završio učiteljsku školu da bi potom u Ribarici dobio prvu službu. Predavao je i u drugim školama, radio kao prosvetni inspektor, odnosno savetnik, a kasnije je unapređen u pedagoškog savetnika.

Završio je i višu pedagošku školu, radio na Radničkom univerzitetu, a u penziju je otišao pre 27 godina. Laziću je, kako kaže, ambicioznost s vremenom izbledela sve dok mu zbog ocene iz SUP-a da je "nesiguran" nije izmakao Orden rada sa srebrnim vencem.

Dragoceno iskustvo


Lazić je autor knjige "Jadar u prošlosti" za koju se dosta namučio jer literaturu nije mogao da pronađe i izvor mu je bio samo Glas Podrinja. Tadašnje iskustvo dosta mu je pomoglo u radu na monografiji u kojoj se nalaze i dragocena svedočenja njegovog školskog druga Ljubomira Pavlovića koji je za vreme rata bio u četničkom kulturno-prosvetnom društvu u Dragincu, centru četničke komande za Jadar.

- Tada se kod mene javila ona ambicija iz detinjstva i želja da nešto uradim pa sam se bacio na posao. Da ne bih sukobljavao mišljenje sa koautorima odlučio sam da se sam pozabavim pisanjem i finansiram objavljivanje ove knjige, ali sam potražio ljude od kojih mogu da dobijem potrebne podatke. Princip je bio da su poznati, čestiti, da su u to vreme bili aktivni u društvu i da nisu politički ostrašćeni. Podatke sam sakupio iz razgovora sa više od 30 ljudi tako da je u knjizi zapisana celina o vremenu i prostoru Jadra - kaže Lazić.


U knjizi pisanoj od 1998. zabeležena je istorija ovog kraja kroz sve oblasti života od školstva, preko politike, zdravstva i sporta do verskog i kulturnog života. Podeljena je u tri celine sa 188 naslova koje prate život Jadrana u Kraljevini Srbiji, potom Kraljevini SHS, odnosno Jugoslaviji, i u posleratnoj Jugoslaviji.

U monografiji je i kratak sadržaj stvaralaštva 70 doktora nauke koji su učili osnovnu, ili srednju školu u Jadru i 42 istaknuta kulturna radnika. U recenziji dr Dragana Đukanovića, naučnog saradnika beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu, kaže se da je u knjizi ukazano na brojne probleme tokom savremene istorije Jadra te da su određeni istorijski događaji posebno osvetljeni i da im je data nova interpretacija. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online