Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 27.05.2012.
02:53
Politika A

''Očekujem od Tadića da prekine agoniju''

Dinar i ekonomija ne mogu da čekaju da se pobednik predsedničkih izbora oporavi od šoka što ih je dobio, a Tadić od iznenađenja što ih je izgubio. Brze i efikasne reforme nisu u ovom trenutku nikakav hir ili pitanje izbornih rezultata stranaka. Reforme su jedini način da Srbija preživi. Nalazimo se u veoma teškoj krizi. Ona nije samo politička, ali je u politici ključ za njeno rešavanje. U drugačijoj politici, koja mora da bude uspostavljena kao pravilo posle ovih izbora. U politici koja će imati petlju, koja neće bežati od problema, skrivati se iza bednih izgovora, tražiti alibi u drugima”, kaže Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a i lider koalicije Preokret, a prenose beogradski mediji.

''Sa Nikolićem ili Tadićem na mestu predsednika, svejedno, Srbija neće opstati ako nastavi po starom. Svetlosnim godinama smo daleko od modernog sveta, od Evrope koja ima ogromne probleme, ali za razliku od nas, traži načine da ih reši, ne statira, ne pristaje na sudbinu i „belu smrt”. Niko od nas nema pravo da društvo opterećuje svojim ličnim uspesima ili neuspesima, bavimo se politikom. Dinar svakoga dana sve manje vredi, zaustavljene su investicije, postoji kriza budžeta, neizvesnost razara ekonomiju. Zbog toga, političari moraju da preuzmu odgovornost'', rekao je Jovanović u intervjuu ''Politici''.

Srbije neće opstati ako se nastavi po starom: Čedomir Jovanović

Zalažete se da vlada ima jasan reformski program i da preuzme ekonomsku i političku sudbinu zemlje. Da li je to uslov da LDP u njoj učestvuje?

Narodna banka ne može više sama da obuzdava kurs, čuva ekonomiju i minimum socijalne sigurnosti. Od početka godine prodala je skoro milijardu evra samo da skok evra ne bi potpuno uništio sve oko nas. Zato sada politika mora da se promeni, prevelika je cena već plaćanje za bežanje od reformi o kojima smo mi govorili i pre i tokom kampanje. Vreme je za sudar sa realnošću. Za buđenje iz sna o životu na kredit, slatkim parolama za koje su i oni koji su ih neodgovorno izgovarali u kampanji znali da su nemoguće i da nas odmah posle izbora čeka ili težak rad i brze reforme ili totalni kolaps za samo nekoliko meseci. Politička konsolidacija je sada najpotrebnija Srbiji i zato insistiramo na što efikasnijem planu i preciznom spisku reformi koje ćemo obaviti i rokovima u kojima ćemo to učiniti. To je jedini politički projekat u kome LDP može da učestvuje.

Da li biste pristali da budete u vladi u kojoj su i naprednjaci?

Ozbiljni političari nemaju pravo da traže opravdanje ili tajm-aut zbog rezultata predsedničkih izbora. Sledeća Vlada može da se razlikuje od prethodne samo u dva različita scenarija. U nju može da uđe ili LDP ili SNS i da na taj način promeni njenu politiku. Mi verujemo da je za Srbiju bolja Vlada u kojoj bi LDP mogao da donese novi ritam, da afirmiše deo onoga o čemu smo govorili u ovoj kampanji, a o čemu su sve druge stranke ćutale, misleći samo o rejtingu. Nikoga nećemo da ucenjujemo, ali ne možemo da budemo deo neke većine, ako je cilj samo da se napravi Vlada, bitno nam je i šta će ta Vlada da radi. Što se Nikolića tiče, on je izabrani predsednik i s njim ćemo sarađivati poštujući funkciju koju obavlja.

Vaš poziv Borisu Tadiću da prekine ''tihovanje” i preuzme odgovornost za formiranje vlade, može se protumačiti kao da odbacujete mogućnost da neko drugi od demokrata bude mandatar?

DS sam treba da izabere kandidata za premijera, i u taj izbor niko nema pravo da se meša, ali ni obavezu da pristaje na poziciju taoca. Tadić je žrtva svoje stranke i politike koju je sam takvom napravio. Međutim i pored svih slabosti, on je ipak jedina ozbiljna ličnost koja ima političku težinu u DS-u, ni od jednog drugog funkcionera DS-a nikada do sada nismo čuli ni naznake celovitog i ozbiljnog političkog programa ili ideje. Zato i dalje očekujem od njega da prekine agoniju i izađe pred društvo sa planom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.05.2012. 06:24
Zašto sada Nikolić kao predsednik ne istakne Jorgovanku Tabaković, u predizbornoj kampanji je ona bila najbolje rešenje za Srbiju?! Jel sada strah? Dosta je da se predsednikuje, i izbacuju parole.
Nedelja 27.05.2012. 15:11
ne znam kako to da si prešao cenzus a Dveri nisu, čudno je ,a što se tiče agonije samo neka je Tadić ne prekida kao što ni ti nebi trebao da prekidaš apstinenciju ako si uopšte u apstinenciji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online