Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.05.2012.
13:35
Večernje novosti A

Vinča sakrila snimak incidenta sa zračenjem

Nuklearni objekti Srbije (NOS) treba privremeno da obustave rad, dok ne pribave licence, preporuka je specijalne komisije Ministarstva prosvete i nauke.

Rukovodilac eksperimenta prekršio procedure

Nuklearni objekti Srbije (NOS) treba privremeno da obustave rad, dok ne pribave licence, preporuka je specijalne komisije Ministarstva prosvete i nauke. Ova komisija formirana je da ispita incident u JP NOS, koji se dogodio 19. aprila, kada je na nepravilan način rukovano radioaktivnim materijalom i povećana doza zračenja. Iako je uprava ovog preduzeća tvrdila da nepravilnosti nije bilo i da je sve samo podmetanje "unutrašnjih i spoljnih neprijatelja", Komisija, koju čine stručnjaci raznih institucija, utvrdila je niz propusta.


"Tokom aktivnosti u čeličnim kontejnerima u više navrata narušene su sigurnosne procedure. Srećna okolnost je što zbog kratkog izlaganja zdravlje operatera nije bilo ugroženo, ali to ne oslobađa odgovornosti osobe koje su bile zadužene da data merenja organizuju i sprovode", kaže se u izveštaju koji je komisija podnela Žarku Obradoviću, ministru prosvete i nauke, a u koji su "Novosti" imale uvid.

"Merenje je loše organizovano. Previše je bilo ljudi na platformi blizu radioaktivnih izvora, ne zna se tačno ko je imao komandu da prekine aktivnosti u slučaju povećanja opasnosti, oficir za radijacionu sigurnost nije bio prisutan", navodi se dalje u izveštaju.

Komisija, na čijem čelu je bio prof. dr Jovan Puzović sa Fizičkog fakulteta, navodi i da NOS za eksperiment nije pribavio potrebne dozvole koje izdaje Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja. Objašnjavaju i da je eksperiment trebalo da bude prekinut čim je otkriven radioaktivni izotop, za koji se nije znalo da se tu nalazi.

"Ovo nije sugestija, ni uputstvo, ovo je direktna zabrana navedena u radnom nalogu koju rukovodilac eksperimenta nije poštovao. Po uključivanju alarma, trebalo je prekinuti dalje aktivnosti, utvrditi zbog čega je alarm aktiviran, i tek onda preduzimati adekvatne mere", izričiti su potpisnici izveštaja.

Oni dodaju i da u izveštaju NOS piše da se alarm uključio tek posle ponovljenog eksperimenta, a ne već prvi put, što se vidi na video-snimku.

"Posle otkrivanja jakog izvora pri dnu čehola 10, i posle njegovog delimičnog vraćanja u bazen, ni u kom slučaju nije trebalo ponovo ga vaditi napolje i sledećih minut i 45 sekundi nepotrebno izlagati prisutne radnike visokom intenzitetu zračenja. Bez obzira na to ko je izdao naređenje da se čehol ponovo izvadi napolje, odgovornost leži na rukovodiocu operacije. Sa video-snimka je jasno da je bio potpuno svestan da počinje ponovo vađenje čehola, iako je u svom izveštaju naveo da ne zna ko je naredio da se čehol ponovo podigne i da toga nije bio svestan", navodi se još jedna od prekršenih procedura.

Na osnovu toga što je NOS pogrešno opisao događaj i što im nije dostavljen video-snimak, komisija zaključuje da je "jasna namera JP NOS da se minimizuje značaj incidenta". Oni zaključuju da se ovaj vanredni događaj može nazvati incidentom!

Preduzeću "Nuklearni objekti Srbije" nulta licenca za rad istekla je 23. maja. Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja podneli su zahtev za licenciranje hangara 3.

"Tu licencu će brzo dobiti, kao i onu za radijacionu sigurnost i bezbednost. Ali, svaka pojedinačna nuklearna aktivnost mora da se licencira, a za to nam nisu poslali nijedan zahtev", rekla je za "Novosti" Mirjana Radenković, direktorka Agencije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online