Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 23.05.2012.
17:19
Smedia A

Šta je Tadić ostavio Nikoliću u amanet?

Pred novim predsednikom nalazi se puno posla. Treba da završi ono što je započeo njegov prethodnik, ali i da uradi sve što je obećao u kampanji.

Novi i stari predsednik: Tomislav Nikolić i Boris Tadić
 

Osim kancelarije i redovnih dužnosti, novi prvi čovek Srbije naslediće od svog prethodnika i započete političke procese. Tomislav Nikolić će tako već na startu svog "radnog vremena“ morati da se suoči sa izazovima koje je do sada samo kritikovao.

Naime, dosadašnji poslanik moraće znalački da "komanduje" državom koja je ozbiljno pogođena ekonomskom krizom i koja već godinama ne zna kako da se izbori sa tim problemom.

Šta će dočekati novog predsednika Srbije, kad sledeće nedelje zakorači u zgradu na Andrićevom vencu?

Odnos sa EU - Kandidatura i početak pregovora

Dočekaće ga teškom mukom, ali zasluženo izborena, kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji. Tokom prve decenije ovog veka, sve vlade su proizvoljno davale ocene oko toga kad ćemo ući u EU. Prvo nam je rečeno 2008, pa 2012, pa 2014, a onda kad je shvaćeno da su ta očekivanja nerealna lopta je spuštena. Fokus je usmeren na ispunjavanje neophodnih kriterijuma, kako bi se dobila kandidatura. Povuci-potegni to se i dogodilo ovog proleća. Ono što sada Nikolića čeka je da u dogledno vreme započne pregovore sa Unijom. Pre toga mora da se dokaže liderima EU.

-Tadić je imao partnere sa kojima su napravili dobre kontakte i mnogi su očekivali da sa njim nastave saradnju – kaže za S media portal Nikola Jovanović urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija".

-Zbog toga je Nikolić potpuno nepoznat evropskoj javnosti, pa će na tom planu morati da se dokaže. Evropa nije navijala ni za jednog kandidata, ali je činjenica da su Tadića već znali i da su negde očekivali da on nastavi da bude predsednik.

Odnos sa SAD

Sa druge strane, odnosi sa SAD za vreme vladavine Boris Tadića bili su zasnovani na principu toplo-hladno. Iako su u Beograd dolazili i Džozef Bajden i Hilari Klinton, odnosi su bili zategnutiji nego sa EU. Zbog toga balkanolog Džejms Huper tvrdi da će Vašingotn lakše prihvatiti Nikolića nego Brisel.

"Brisel se distancirao od Nikolića jer nisu želeli ni na kakav način da umanje Tadićeve izborne šanse. Smatram da su pogrešno protumačili raspoloženje javnosti. Što se tiče SAD, oni slede praksu prihvatanja rezultata demokratskih izbora u drugim zemljama, a izbori u Srbiji su očigledno to bili."

Po njegovom mišljenju i Brisel i Vašignton će se "verovatno založiti za stvaranje velike koalicije sa demokratama, jer smatraju da je potrebno kočiti eventualne nacionalističke tendencije Nikolića i njegove stranke".

Rekordna nezaposlenost, ogroman spoljni dug

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić slaže se sa procenom da je najbolje formirati veliku koaliciju, ali zbog ekonomskih problema. Naime, spoljni dug Srbije dostigao je vrtoglav iznos od 24 milijarde evra, a nezaposlenost je daleko iznad evropskog proseka. Opet je reč o broju 24. Dakle, četvrtina radno sposobnog stanovništa nema posao!

-Evro danas vredi 114 dinara, a do kraja meseca mogao da košta 120 dinara! Javne finansije su nam u haosu, budžetski deficit je udvostručen, a devizne reserve se tope - kaže Simić.

- To je razlog da se dve najveće stranke ujedine i urade nešto po tom pitanju, ali je to manje realno. Pazite, Nemačka je pre sedam godina bila u teškoj situaciji, i ako su tada ljuti rivali Šreder i Merkel napravili koaliciju koja je zemlju dovela u red, povećala zaposlenost, doduše za manje plate, ali veoma uspešno, zašto se to onda ne bi desilo i u Srbiji?

Kosovo – rak rana

Tomislava Nikolića dočekaće nastavak pregovora sa Prištinom. Tehnička pitanja su manje-više završena, a na red stižu ozbiljniji problemi. Iako je vođenje dijaloga povereno Vladi, Nikolić će morati da balansira između stavova svoje stranke i crvenih linija od kojih neće odustati EU.

- Od Nikolića se očekuje da nastavi da normalizuje odnose sa Kosovom-ističe za S media portal Korina Stratulat, analitičar iz Evropskog centra za političke odnose.

- Brzina pregovora jeste važna, jer od toga zavisi i započinjanje pregovora sa Evropskom unijom, ali ne i najvažnije. Najvažnije je da se reše neslaganja koja postoje sa Prištinom, što neće biti nimalo lako.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 17:47
Николић треба да ради све супротно од онога што је започео Тадић и само тако ће Србија кренути из мртве тачке.
Sreda 23.05.2012. 21:30
http://www.youtube.com/watch?v=-ls_NYRYTWw Smesan je Nikolic :-)
Sreda 23.05.2012. 21:44
http://www.youtube.com/watch?v=lhovlU9fAvY&feature=related A sta sad prica?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online