Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 23.05.2012.
13:27
Beta A

Priština i Beograd osuđuju napade na Srbe

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproklamovanog Kosova i ministar za zajednice i povratak osudili su incident u selu Drenovac u opštini Klina gde su spaljene dve kuće čiji su vlasnici Srbi koji su se vratili na Kosovo. Osuda je stigla i iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Drenovac: Spaljene dve kuće čiji su vlasnici Srbi koji su se vratili na KiM

U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju iz Čaglavice, ministarstvo samoproklamovanog Kosova je pozvalo građane da sarađuju s policijom u rešavanju slučaja, kako bi počinioci bili kažnjeni.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbeđuje sve građane u zemlji. Danas, više nego ikada, odlučni smo da zaštitimo život i imovinu svih građana, bez razlike, i nećemo dozvoliti kriminalna dela koja štete Republici Kosova u izgradnji tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava, bez obzira na etničku pripadnost, religiju ili političko uverenje", navodi se u saopštenju.

Ministar za zajednice i povratak Kosova Radojica Tomić ocenio je da je incident u selu Drenovac sraman. Tomić je od nadležnih institucija zatražio da se slučaj do detalja ispita i da se počinioci što pre privedu pravdi.

"Ovo je loš signal koji se šalje i povratnicima, ali i Vladi Kosova i međunarodnoj zajednici. U prošloj godini smo u ovom mestu imali niz incidenata poput provale i pljački povratničke imovine, u međuvremenu smo uložili puno napora da se ovakve stvari više ne dešavaju i mislili smo da je to vreme iza nas", rekao je kosovski ministar.

Prema njegovim rečima, pravo na povratak imaju svi koji su raseljeni i neće biti dozvoljeno bilo šta da spreči njihov povratak.

Uz pomoć Kancelarije Evropske komisije u Prištini i Ministarstva za zajednice i povratak, u Drenovcu je izgrađeno 12 kuća, od kojih je sedam za povratnike. U 2012. godini planirana je izgradnja još 15 kuća, od kojih 12 za povratnike. U Drenovcu ima osam povratnika, odnosno pet povratničkih porodica. U tom selu su pre dve noći nepoznati počinioci ukrali i dve pumpe za bunare sa kojih se povratnici snabdevaju vodom.

Prošle nedelje u tom selu i još desetak drugih sela klinske opštine nepoznati počinioci su postavili letke kojima je takozvana Nacionalna vojska Albanaca poručila Srbima da se sele.


Ministarstvo za Kosovo osuđuje napad na povratnike

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije osudilo je incident u selu Drenovac u kosovskoj opštini Klina gde su tokom noći zapaljene dve kuće Srba povratnika. Ministarstvo je od Euleksa zatražilo da pronađe počinioce novog napada na Srbe.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju u više navrata je upozoravalo međunarodno misije na konstantne napade i težak položaj Srba povratnika na Kosovu i Metohiji, a posebno je ukazivalo na to da se poslednjih meseci pogoršala bezbednost povratnika u okolini Kline", navodi se u saopštenju.

Galuči: Priština provocira Srbe na nasilje

Ministarstvo je zatražilo od Kfora da pojača prisustvo u povratničkim selima u okolini Kline i "zaštiti živote i imovinu Srba od albanskih ekstremista". Dodaje se da paljenje kuća u selu Drenovac, kao i ostali nerasvetljeni napadi na povratnike pokazuju kakav je stav i odnos Prištine prema povratku prognanih i raseljenih Srba.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju poziva sve relevantne međunarodne faktore u Pokrajini da svojim autoritetom utiču i primoraju takozvane prištinske institucije i zvaničnike kosovskih albanaca da, umesto pompeznog najavljivanja plana za sever Kosmeta, istinski obezbede sigurnost i bezbednost kosovskih Srba južno od Ibra i suzbiju albanski ekstemizam, umesto što ga podstiču", saopšteno je.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 13:53
Mnogo su lukavi ovi iz Pristine ali nece im proci to. Ocisticemo vas!!!
Sreda 23.05.2012. 13:33
Neki ubiju čoveka pa onda njegovoj porodici izjave saučešće.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online