Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 22.05.2012.
16:09
Večernje novosti A

Srbi strahuju od uterivača dugova

Vest da će sledećeg petka početi da rade prvi profesionalni izvršitelji u Srbiji sigurno neće obradovati više od dva miliona građana koji čekaju na zaplenu imovine zbog neizmirenih dugova. Neplaćene komunalije, dugovi, krediti sve više stežu omču, a dužnici sve češće ostaju bez kuća, automobila i druge imovine. Samo za kredite građani duguju oko 18 milijardi evra, a oko 20 procenata su takozvani "problematični" krediti koji bi lako mogli da se završe aktiviranjem hipoteka.

Više od dva miliona građana čekaju na zaplenu imovine zbog neizmirenih dugova
 

Internet sajt "dobos.rs" preko kojeg se oglašava prodaja većine nekretnina, vozila i mašina koje banke oduzmu zbog neplaćenih kredita, svakog meseca beleže rast "ponude" od osam procenata.

- Trenutno je na našem sajtu oglašeno 417 nekretnina i 284 vozila koje su banke oduzele od klijenata - kaže Ivan Manevski sa portala "Doboš". - Prema zakonu ne mora sva imovina da ide na javnu licitaciju, već je moguće da se prodaje i direktnom pogodbom. Mi nemamo uvid u sam tok i ishod licitacija, ali prema podacima koje imamo veliko je i interesovanje kupaca za imovinu oduzetu na osnovu hipoteka i lizinga.

Izvršitelj - diplomirani pravnik

Profesionalni izvršitelj mora da bude diplomirani pravnik sa položenim izvršiteljskim ispitom. U narednom periodu Srbija bi trebalo da dobije ukupno 334 privatna izvršitelja. Kao i sudski izvršitelji, oni nemaju pravo da koriste prinudu, a ako je potrebno u izvršenjima će im asistirati policija.

Veliki problem za kupce oduzete imovine mogu da budu klijenti koji ne žele da se isele iz nekretnina koje su izgubili. Jedan takav slučaj nedavno se završio tragično - kragujevački biznismen Milan Stevanović (58) ubio se pred sudskim izvršiteljima koji su došli da preuzmu njegov stambeno-poslovni objekat. Izgubio ga je zbog početnog duga od 25.000 evra. Agonija porodice Stevanović time nije završena. Tri meseca posle smrti glave porodice, sudski izvršitelji ponovo su bili pred njihovim vratima i porodica je iseljena.

Građanima sa velikim dugovanjima dodatni pritisak predstavlja i skori početak rada profesionalnih izvršitelja. Samo u Beogradu od njih "drhti" više od 1,2 miliona građana koliko je predmeta koji čekaju na izvršenje u Prvom osnovnom sudu.

Prva 64 "stručnjaka za zaplene" položiće zakletvu 25. maja. Oni će biti nadležni za izvršenje dugova nastalih na osnovu komunalnih i sličnih usluga. Da će u naplati dugovanja biti agilniji nego sudski izvršitelji nema sumnje - biće motivisani zaradom. Izvršitelj ima pravo na nagradu prema visini glavnog duga, plus nagrada za uspešno izvršenje. U praksi - za naplaćen dug od 5.000 evra izršitelj će zaraditi 430 evra.

Nova profesija

Izvršiteljka Dragana Stojkov do skoro je radila u Komercijalnoj banci, a odlučila je da promeni posao jer veruje da to može doprineti "da se pravnička profesija unapredi".

- Izvršenja do sada nisu mogla da daju neki veći rezultat, a sa novom profesijom poverioci mogu da očekuju bolji i veći iznos naplate ili, u krajnjem slučaju, izvesniju odluku da li je nešto naplativo ili ne - objašnjava Dragana Stojkov.

Utorak 22.05.2012. 16:17
Јел ово легализација рекета или се само тако чини?
Utorak 22.05.2012. 16:18
Baš me živo zanima KOME će banke i ostali, kojima se duguje - da PRODAJU zaplenjenu imovinu?? izgleda da ove šatro pravnike niko nije obavestio da je usa ekonomija i pukla zbog prekomernog aktiviranja zaloga i hipoteka?? (između ostalog)...
Utorak 22.05.2012. 16:38
Čekalo se da prođu izbori pa da krenu u samo jednu od zamki globalizma... Sećamo se kako su banke bukvalno molile građane da uzmu kredit za nešto..kako je to super..kako je kamata smešna...zvali po kućama telefonom čak..! A sada..narode..kada nemaš zaštitu države...zamisli se... U Češkoj je pre par godina oduzeto preko 50000 nekretnina i bilo oko 5000 samoubistava... Država je morala kao neke normalne da ograniči kamatu i da pomaže ljudima u otplati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online