Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 22.05.2012.
10:47
Press A

Komarci ubice stižu iz Hrvatske i Albanije

Promena klime poslednjih godina uzrokovala je i u našem okruženju pojavu bolesti koje su bile karakteristične za tropske i suptropske predele. Sve su češći naslovi o komarcima ubicama koji prenose opasnu bolest lajhmaniozu i o tome kako su doline Dunava, Save i Velike Morave najrizičniji lokaliteti u našoj zemlji, a stručnjaci su saglasni da je promena klime uzročnik pojave tropskih bolesti koje prenose insekti.

Neki komarci nisu opasni dok jedu ptice, ali kada pređu na ljude nastaje problem

"Bolest lajhmaniozu ili lejšmanijazu ne prenose komarci, već vrsta izuzetno sitne mušice čiji je latinski naziv Phlebotomus papatasi, a narodski papadači ili peščane muve. Izazivač bolesti je parazit čiji rezervoar su glodari i neke druge životinje, a mušica je prenosi tako što posle uboda zaražene životinje ubode čoveka. U našoj zemlji, koliko mi je poznato, ovakvi slučajevi nisu zabeleženi, a poslednjih godina manji broj zaraženih je zabeležen prvenstveno u Dalmaciji u Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori i Albaniji", objašnjava dr Bosiljka Krtinić iz novosadske "Ciklonizacije".
 

Ove mušice ujedaju uglavnom u sumrak i noću, ubod je bolan i izaziva rane na koži. Bolest ima dva oblika - kožni i manifestni koji je opasniji i može završiti smrću ako se inficiraju jetra i slezina i ukoliko se ne leči. Godišnje od težeg oblika lajhmanioze oboli dva miliona ljudi, a umre 60.000.

Poslednjih godina stručnjaci upozoravaju i na mogućnost pojave groznice Zapadnog Nila, još jedne od bolesti koju sa životinja na ljude prenose komarci. Reč je o flavi virusu čiji rezervoar su ptice.

Peščana muva - tako mala, a tako smrtonosna

"Jedan od osnovnih prenosilaca izazivača encefalitisa Zapadnog Nila je naš kućni komarac. Postoje dve ekotipske forme ovih komaraca koje i mi ovde imamo. Prvi koje zovemo urbani, a drugi su takozvani ruralni, ali ih ne treba mešati sa rečnim komarcima. Uglavnom se ruralni hrane na pticama, a kućni - urbani na ljudima. Do prenošenja virusa Zapadnog Nila može da dođe samo ako oni koji se inače hrane na pticama uzmu krvni obrok i sa čoveka", objašnjava Krtinićeva.


Prema njenim rečima, to se dešava retko. Međutim, ako je godina pogodna za komarce i ako postoji izuzetno velika brojnost komaraca, povećava se mogućnost pojave epidemije kao što je bio slučaj u severnoj Grčkoj 2010. godine.

U skorijoj prošlosti zabeležene su epidemije 1996. godine u Rumuniji, velika epidemija u Americi 1999. godine, kao i u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj i Rusiji. Pretpostavlja se da je to posledica otopljenja i širenja južnih vrsta virusa prema severu s jedne strane, i migracija ptica s druge.
 

"U Novom Sadu do sada nije zabeleženo prisustvo ovog virusa. Ipak, činjenica je da je slučajeva Zapadnog Nila bilo u okolnim zemljama i ne može se tvrditi da ih neće biti kod nas. Mi sve radimo da broj komaraca držimo pod kontrolom. Činimo sve da ne dozvolimo da ženka komarca poživi dovoljno dugo da uzme jedan krvini obrok sa ptice, da se zarazi, i onda još dovoljno dugo vremena da se taj virus u njoj razvije da može da ga prenese. I onda da drugi krvni obrok uzme baš sa čoveka", objašnjava Bosiljka Krtinić.

Utorak 22.05.2012. 10:49
Са Костарике ли су?
Utorak 22.05.2012. 10:53
Znaci ni njihovi komarci nas ne vole?...mislim hrvatski i albanski...
Utorak 22.05.2012. 11:27
"Komarci ubice stižu iz Hrvatske i Albanije".....I NE SAMO KOMARCI......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online