Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2012.
00:46
Večernje novosti A

Raspad porodice: Zajedno do prve bebe

Prosečna porodica u Srbiji je u proteklih deset godina ostala bez jednog člana! Prema podacima popisa stanovništva iz 2002. godine, činili su je muž, žena i dvoje dece, a od tada se broj potomaka smanjio, pa je skoro postala prava retkost da bračni par ima više od jednog deteta.

Foto: Ilustracija
 

Osnivanje porodice u Srbiji postalo je ozbiljna računica, za koju je, prema rečima stručnjaka, važnije znanje matematike nego emocije. Pre nego što stane na „ludi klamen“, mlada danas ugasi 30 svećica na torti, dok se mladoženja u proseku na taj korak ne odlučuje pre 33. rođendana.

- U našem narodu termini porodica i domaćinstvo se često poistovećuju. Porodicu čine samo bračni ili vanbračni partneri ili roditelji i njihova deca. Domaćinstvo čine sve osobe koje žive zajedno i koriste ista sredstva za zadovoljenje svojih potreba, i tu spadaju i babe, dede, rođaci - pojašnjava Snežana Lakčević, načelnica Odeljenja za popis u Republičkom zavodu za statistiku.

- Po našoj metodologiji, porodica sa decom je čak i kada roditelji imaju 80 godina, a "dete“ 50 i još živi sa njima.

Zato se i podatak da se od 2.200.000 porodica u Srbiji u svakoj drugoj odgaja bar jedno dete, dok je svaka treća bez potomstva, mora uzeti sa rezervom, jer je stvarna slika još gora. Od ukupnog broja porodica sa decom, tek u svakoj drugoj raste dete mlađe od 25 godina!

Udruženje "Roditelj" je povodom Svetskog dana porodice, koji je obeležen 15. maja, skrenulo pažnju javnosti na probleme koji tište savremenu porodicu i najavilo inicijativu za osnivanje posebnog ministarstva za porodicu u okviru sastava nove vlade.

- Stalna trka za zaradom, ali i mnogobrojni drugi uzroci doveli su do toga da je institucija porodice izgubila na značaju kakav je imala ranije - smatra Dragana Soćanin, predsednica udruženja "Roditelj".

- Država sa svojim institucijama ne pokazuje interesovanje da porodici pruži adekvatnu i sistemsku podršku. Brigom o porodici bavi se samo jedan sektor u okviru Ministarstva rada i socijalne politike, što jasno pokazuje stav države prema ovoj "instituciji".

Psiholog Srećko Lazić smatra da kao što pojedinac može da oboli, isto tako može da oboli i cela društvena zajednica. Porodica je "telo" kolektivne duše naroda. Obolele mnoge porodice pouzdan su indikator da je obolela kolektivna svest društva.

- Većina članova našeg društva su svedoci agonije i urušavanja skoro svih društvenih vrednosti, samo nemaju kome da se izjadaju - kaže Lazić. - Nije kriza nezaposlenosti odgovorna za krizu profesionalnog ostvarenja, krizu braka i demografsku oseku. Odgovorna je agonija pogrešnog sistema vrednosti koji je kulminirao svojim plodovima u današnje vreme. Nažalost, naše društvo je davno izgradilo pogrešan sistem vrednosti koji je vremenom, polako klijao, rastao i urodio otrovnim plodom, raspadom porodica i društva u celini. Kada se decenijama formiraju nezdravi odnosi među članovima porodica odustajanjem od izvornog principa života - ljubav pre svega, to se neminovno reflektuje u ogledalu porodice. Pohlepa, gramzivost, sebičnost, oholost, gordost, arogancija, netrpeljivost, cinizam, zluradost, zavist... to je seme zla koje izraste u velika stradanja.

Da li je za podatak da je pre deset godina u Srbiji sklopljeno 41.947 brakova, a 2010. godine čak šest hiljada manje kriva samo "moda" sa Zapada ili su koreni mnogo dublji? Psiholog napominje da imitacija raznih lažnih autoriteta može biti samo izgovor za sopstvenu dezorijentisanost u životu.

- Egzistencijalni stav da "vezivanje nije moderno" je u stvari racionalizacija koja služi da se sakrije unutrašnji strah od odgovornosti prema izazovima života - tvrdi Srećko Lazić.

- Takav izgovor može da zavara "publiku“, ali neuspešan pojedinac ne može sakriti od sebe sopstvenu osujećenost onim što mu život donosi. Deca su plod cveta ljubavi svojih roditelja. Kada nema straha u muškarcu i ženi kroz njih poteče struja ljubavi koja se materijalizuje u rađanju potomstva. Strah je odgovoran za "donošenje odluke" da se nema dece. Svedoci smo da mnoga siromašna društva imaju visok natalitet. To govori u prilog tvrdnji da siromaštvo nije razlog da se ne formira brak i da se ne rađaju deca. U našem društvu pravi razlog bele kuge je duhovna dezorijentisanost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online