Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.01.2010.
14:04
Tanjug A

Svedoci bez saznanja o zločinima u Banskom Kovačevcu

U nastavku suđenja optuženima za ubistvo šest civila hrvatske nacionalnosti u Banskom Kovačevcu, marta 1992. godine, svedoci Đuro Grbić i Mile Krivokuća izjavili su u utorak da su čuli za taj zločin, ali da nemaju neposredna saznanja o tome.

Svedoci, koji su bili u sastavu Treće čete vojne formacije SAO Krajine i koji u vreme izvršenja dela nisu bili u Banskom Kovačevcu, pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu naveli su da im nije poznato ko je ubio civile u tom selu.

Na insistiranje sudskog veća da krivokuća objasni kako je moguće da je to jedini slučaj ubistva civila u tom kraju, a da on o tome sa bratom nije razgovarao, on je kazao da je na njegovog brata, koji je kasnije stradao, to potresno delovalo i da mu je govorio da je "bolje da o tome ništa ne zna i da se o tome ne priča".

"Verujte mi da bih vam rekao da nešto znam, ništa se o tome nije moglo ni saznati. Ono što znam jeste da su stradali neki civili i da su njihova tela bačena u bunar. Nikada prezimenom i imenom nisam čuo da je nečije ime vezivano za taj zločin", istakao je Krivokuća.

Slučaj "Banski Kovačevac" Državno odvjetništvo Hrvatske ustupilo je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina.



Prema njegovom kazivanju, Banski Kovačevac držali su pripadnici srpskih snaga, a on je bio u selu Obučarnik kao pripadnik Trećeg voda trećeg odeljenje.,Komandir čete, kako je naveo Krivokuća, bio je Jovo Malobabić, a komandir voda Milan Džakula.

Svedok Đuro Grbrić, koji je marta 1992. godine bio u sastavu Slavopoljske čete koja je bila stacioniranma u Lasinju, naveo je da ne zna broj nastradalih, niti imena počinioca zločina u Banskom Kovačevcu, rekao je da se priče koje on zna o tom događaju svode na "rekla-kazala".

Za zločin u Bankom Kovačevcu optužnica tereti Pana Bulata i Radeta Vranešević. Oni su optuženi da su, kao pripadnici organa bezbednosti SAO Krajine i 19. brigade vojne formacije SAO Krajine, u vremenu od 19. do 23. marta 1992. godine pucali na hrvatske civile u dvorištu jedne kuće.

Optuženi su potom njihova tela bacili u bunar i minirali ga. Sve žrtve su imale između 70 i 80 godina i iz sela nisu izbegle zajedno sa ostalim stanovništvom.
Tom prilikom ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

Suđenje će 5. februara biti nastavljeno saslušanjem svedoka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online