Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.05.2012.
09:06
Press A

Svetleće kugle iznad Milanovca

"Dosije iks" u Gornjem Milanovcu. Meštani tog kraja od prošle nedelje uveče prepričavaju neobičnu pojavu na nebu iznad grada i oprezno razmatraju čak i mogućnost da su bili svedoci posete vanzemaljaca. Naime, te večeri, nešto posle 21 čas, dvadesetak svetlećih narandžastocrvenih kugli preletelo je nebom iznad Gornjeg Milanovca.

Foto - arhiva: Svetleće kugle nisu ispuštale nikakav zvuk prelećući Gornji Milanovac
 

Kao NATO projektili

Prema tvrdnji očevidaca, a nije ih bilo malo, kugle su letele iz pravca Rudnika ka Čačku, u pravilnim formacijama, niže i tiše od bilo kog aviona. Jovana Erović (27) iz gornjomilanovačkog prigradskog naselja Lunjevica tvrdi da je prelet trajao nepunih 15 minuta, od čega je pet snimila kućnom kamerom.


- Bilo je prilično vedro veče, krenula sam da ispratim komšiju Dragana, kad smo primetili neobičnu pojavu na nebu. Sedam narandžastocrvenih svetlećih kugli u pravilnoj polukružnoj formaciji bilo je tačno iznad naše kuće. Nije se čuo nikakav zvuk, čak ni šum kao kada preleću avioni. Nisam se odmah setila da uzmem kameru jer sam bila fascinirana neobičnom pojavom - priča Jovana.


Njen komšija Dragan Rakić (37), koji je takođe video svetleće kugle, priča da je za vreme NATO bombardovanja posmatrao ispaljivanje projektila ka Kragujevcu, te da su ga svetleće kugle najviše podsetile na taj događaj.


- Bilo je oko dvadesetak tih kugli, ali nisu preletele sve odjednom, već u grupama, po tri-četiri. U jednom trenutku ih je preletelo sedam u grupi, u pravilnom polukrugu.

Dve su se nekako baš zadržale iznad Jovanine kuće, jedna je zastala i kao da je sačekala da je druga stigne, zbog čega zaključujem da su bile navođene ili da su imale pilota - pokušava Rakić za "Pres" da objasni šta je video.


Kugle su odletele ka Čačku, ali Jovana i Dragan svedoče da nisu sletele, već su se, kako navode, jednostavno izgubile u oblaku.


Javljaju se očevici

- Kad sam bila mala, verovala sam u vanzemaljce, ali ni tada nisam mislila da ovako izgledaju. Pre mislim da je reč o nekoj vojnoj vežbi ili akciji - zaključuje Jovana, dok Dragan dodaje:


- Ne verujem ni ja da su vanzemaljci, ali nikad se ne zna.


Neobičan fenomen nije zabeležen u Radarskom centru na Bukulji, a o svetlećim kuglama ništa ne znaju ni u gornjomilanovačkom Odeljenju za vanredne situacije. Međutim, na internet forumima već su se pojavila mnogobrojna svedočenja ljudi iz Kragujevca i Požarevca, koji su videli slične pojave u svojim sredinama.

Astronomi: Svetleći baloni

Aleksandar Otašević iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" kaže da su nebom iznad Gornjeg Milanovca najverovatnije proleteli svetleći baloni:

- Radi se gotovo sigurno o svetlećim balonima. To što idu u formaciji je i očekivano - vetar ih sve nosi u istom smeru, istom brzinom. Dakle, bez brige, nisu u pitanju vanzemaljci, navođene letelice, špijunski sateliti i slično.

Neobičan fenomen, međutim, nije registrovao Radarski centar na Bukulji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online