Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.01.2010.
17:26 >> 19:36h
A

Bez dogovora u Štrpcu

U Štrpcu, na sastanku dva opštinska rukovodstva, izabrana na odvojenim izborima koje su organizovali Beograd i privremene institucije u Prištini, nije postignut dogovor o vraćanju predstavnika srpskih institucija u zgradu lokalnog parlamenta.

Prethodno je Skupština opština Štrpce ocenila da je političko-bezbednosna situacija u Sirinićkoj župi pogoršana posle upada predstavnika kosovskih institucija u opštinske prostorije.

Odbornici izabrani u procesu koji je organizovala Srbija tumače to kao uzurpaciju opštinskih prostorija, napad na preostale Srbe i nastavak gašenja srpskih institucija na Kosmetu.

Predsednik Opštine Štrpce Zvonko Mihajlović najavio je podnošenje krivičnih prijava pred srpskim pravosuđem protiv predstavnika privremenih kosovskih institucija.

Gostujući na Radio-televizije Srbije, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je u Štrpcu nesporan legitimitet našeg izabranog predstavnika, bez obzira na to što ga osporava Priština i apelovao na obe strane da smire netrpeljivosti kako bi u međusobnom razgovoru bilo nađeno rešenje.

Novi razgovori predstavnika dva opštinska rukovodstva zakazani su za sredu.

Komentarišući inicijativu pojedinih predstavnika međunarodne zajednice i težnje Albanaca da integrišu sever Kosova u takozvanu nezavisnu državu, Ivanović je ocenio da je reč o "opasnoj akciji Fejta", koji u tome ima podršku kosovske vlade.

SNV: Provokacija Srba

 

Srpsko nacionalno veće severnog Kosmeta najoštrije je osudilo pokušaj Fejta, Euleksa i kosovskih institucija da sever Kosmeta institucionalizuju pod vlast Prištine. "Svaki plan koji se odnosi na uspostavljanje institucionalne vlasti Prištine na severu Kosova apsolutno je neprihvatljiv. Srbi sa severa Kosova nikada neće prihvatiti pokušaj integracije ovog dela teritorije države Srbije u kosovsko društvo", navodi u saopštenju SNV. Predsednik SNV-a Milan Ivanović rekao je da bi svaki pokušaj uspostavljanja vlasti kosovskih institucija na severu Kosova značio destabilizaciju i provociranje srpske zajednice.  On je istakao i nezadovoljstvo Srba sa severa Kosmeta, odnosno zvaničnog Beograda, jer nema direktnih reagovanja na najave Euleksa i privremene kosovske Vlade da se za sever Kosova priprema poseban plan za uspostavljanje institucionalne vlasti nepriznatih kosovskih institucija.

Iako izjave civilnog posrednika Evropske unije Pitera Fejta zvuče odlučno, srpke institicije se neće povući, istakao je Ivanović.

"Da je vlada htela da povuče institucije, ona ne bi organizovala lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 2008. godine, i kao što znate Kosovska Mitrovica igra centralnu ulogu", objasnio je državni sekretar.

Posle međunarodnog predstavnika Pitera Fejta i kosovski premijer Hašim Tači saopštio je da je cilj strategije jačanje suvereniteta, a kroz uvođenje Severa Kosova u institucije Vlade Kosova.

Privremene mere u Kosovskoj Mitrovici

Ivanović je izjavio da su u Kosovskoj Mitrovici zavedene privremene mere jer se vladajuća većina raspala i najavio nove izbore najverovatnije u aprilu. "Na taj način ćemo uspeti da izaberemo kredibilne ljude što će ubuduće isključiti nestabilne koalicije", izjavio je Ivanović.

"Nefunkcionalnost lokalnih institucija daje hranu Piteru Fejtu i kosovkim Albancima u Prištini da nastave sa ovakvim ambicijama koje, istina, nikada nisu ni prestajale", ocenio je Ivanović.

"Smatram da je poruka o nefunkcionalnosti srpskih institucija namenjena svim lokalnim samoupravama koje ozbiljno moraju da shvate svoj posao", istakao je državni sekretar i dodao da koalicije više nisu pitanje održavanja vlasti, već opstanka srpske zajednice na Kosmetu.

Prema njegovim rečima, Piter Fejt i međunarodna civilna kancelarija nije uspela da dokaže svoju opravdanost i oni imaju ozbiljan problem jer će do sredine ove godine morati da podnesu izveštaj koji bi trebalo da donese promene personalne prirode, reorganizaciju te kancelarije ili međunarodne misije.

"Intencija Pitera Fejta i međunarodne civilne kancelarije anulira i eliminiše UNMIK", smatra državni sekretar.

"Normalno je da se mi nećemo složiti sa tim, jer je UN za nas posledica odluke Saveta bezbednosti i odluke 1244 koja nam daje za pravo da nastavimo borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta", rekao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online