Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.01.2010.
17:29
Tanjug A

Most Zemun-Borča: Predugovor sa Kinezima

Predstavnici Vlade Srbije, saobraćajnog Instituta CIP i kineske kompanije CRBC potpisali su predugovor o izgradnji mosta Zemun - Borča. Ovaj predugovor, vredan milion i 900.000 evra, predstavlja klasičnu pripremu terena, snimanje i geološka istraživanja, rekla je na ceremoniji potpisivanja ministarka za nacionalni investicioni plan (NIP) Srbije Verica Kalanović.

Ona je podsetila da su ugovorom Vlade Srbije i kineskih partnera definisani jasni rokovi za gradnju mosta, čije produženje, kako je rekla, neće biti dozvoljeno.

Most Zemun - Borča biti dugačak 1,5 kilometara, a pripadajuće saobraćajnice 21 kilometar. Rok za završetak radova je kraj 2013. godine. Ministarka je istakla da ukupna vrednost projekta iznosi 170 miliona evra i da "Eksim banka Kine" treba da obezbedi 85 odsto sredstava, a Ministarstvo za NIP 15 odsto, dok će troškove eksproprijacije i tehničke pripreme platiti grad Beograd.

"Moram da kažem da je na početku dolazilo do produženja nekih rokova od strane izvođača radova, ali nećemo dozvoliti prekoračenje roka za završetak izgradnje mosta, u 2013. godini", naglasila je Kalanović.

Sporazumom je predviđeno da podizvođači radova iz Srbije učestvuju u izgradnji mosta u procentu od 45 odsto. Gradnju će koordinirati Ministarstvo za NIP i Grad Beograd. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas napomenuo je da novi most neće povezivati samo Kotež i delove Zemuna, "kako neki pričaju". "

Ovaj most će spajati dva dela Srbije, dva velika koridora i omogućiće da veliki deo teretnog drumskog saobraćaja bude izmešten iz Beograda", rekao je Đilas.

Predugovor o izradi idejnog projekta za most preko Dunava, u prostorijama CIP-a potpisali su generalni direktor tog preduzeća Milutin Ignjatović i generalni direktor kineske korporacije Jao Hajdong (Yao Haidong).

Ignjatović je kazao da je reč o najvećoj projektantskoj kući u Kini, kao i da će most imati, kao na autputu, po dve trake sa po jednom zaustavnom. Jao je naveo da je CIP poznata srpska firma i da se ekonomska saradnja Srbije i Kine nalazi u uzlaznoj putanji.

"CIP poseduje veliku stručnost i iskustvo i najbolji je u Srbiji", istakao je on dodajući da kineska koropracija sarađuje sa mnogim državama na infrastrukturnim projektima.

 

Izgradnja severne tangente i mosta Zemun - Borča predstavlja regionalnu vezu između Beograda i južnog Banata, čime se Koridor 10 strateški povezuje sa Koridorom četiri i Rumunijom.


Most je deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put. Biće omogućena i bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online