Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.05.2012.
08:42
Press A

Nađen skelet ćerke Đurađa Brankovića!?

Senzacionalno arheološko otkriće u Smederevskoj tvrđavi! Tokom radova na restauraciji temelja crkve iz 15. veka pronađen je skelet mlađe ženske osobe, za koji je vrlo verovatno da pripada nekom iz porodice Đurađa Brankovića, možda čak i Jeleni, jednoj od tri despotove ćerke.

Arheolozi se ne "zaleću" sa izjavama, ali je jasno da se radi o važnom otkriću
 

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrili su nenadano grobnicu i u njoj delimično očuvan skelet i pored njega par zlatnih minđuša sa grbom dinastije Nemanjić.


Vlastelinski red

Mada arheolozi, kako kažu, ne žele da se "zaleću" sa izjavama, jasno je da se radi o izuzetno važnom otkriću, jer je izvesno da skelet pripada nekom ko je bio visokog vlastelinskog reda.
 

Despot gradio tvrđavu

Gradnju Smederevske tvrđave započeo je despot Đurađ Branković 1428. godine. Jedno vreme bila je prestonica srpske despotovine, a Mali grad predstavljao je dvor, sa rezidencijom za stanovanje i palatom za prijeme. Teški nameti i dugogodišnji iscrpljujući rad na zidanju grada ostavili su tragove u narodnom sećanju i vezali prokletstvo za ime despotice Jerine.

- Reč je najverovatnije o devojčici, čiji je donji deo skeleta potpuno oštećen, lobanja je delimično oštećena, a sačuvani su delovi grudnog koša i ruku. Zlatne naušnice su svedenog oblika, šupljolivene, sa urađenim ornamentima. Na bočnoj strani, u elipsastom krugu, nalazi se grb sa dvoglavim orlom, a to je grb Nemanjića - objasnio je arheolog Dejan Radovanović.


Ukoliko se stoprocentno utvrdi da je reč o grbu dinastije Nemanjić, to će značiti nepobitnu činjenicu da je u grobnici sahranjen potomak te loze, jer je u to vreme bilo nemoguće da porodični nakit nosi neko van porodice. Dešavalo se, međutim, da takav nakit bude darivan ili predat na čuvanje. U Zavodu za zaštitu spomenika navode da je u grobnici najverovatnije sahranjena osoba visokog vlastelinskog reda, ali ističu da će preciznije informacije o tome imati posle uključivanja cele stručne javnosti u ispitivanje ovog nalaza.


Oštećenje iskopina

Despot Đurađ Branković imao je četiri sina i tri ćerke - Jelenu, Maru i Katarinu. Istoričari su rasvetlili sudbinu Mare i Katarine. Prva je postala žena turskog sultana Murata Drugog, dok se Katarina udala za grofa Ulriha Trećeg Celjskog. Šta je bilo sa Jelenom, do dan danas je ostala misterija.


Inače, prva istraživanja sakralnog kompleksa smederevske tvrđave započeta su 1981. godine i trajala su do 1986, nakon čega je usledila duga pauza. Od tada do danas istražene su 122 grobne celine, od kojih je u 29 bilo raznovrsnih nalaza, predmeta koji su pripadali trima konfesijama - pravoslavnoj, katoličkoj i islamskoj, uglavnom iz vremena srpske despotovine i kasnijih perioda. Problem je što je godinama unazad zona istraživanja bila neobezbeđena, pa je došlo do brojnih oštećenja arheoloških iskopina i predmeta.

Subota 12.05.2012. 09:45
jos da nadju nekog zivog, da spasi zemlju ove bede ....
Nedelja 13.05.2012. 13:10
Копање по историји...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online