Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.05.2012.
10:54
Beta A

Zašto je Kosovo "skrajnuto" u predizbornoj kampanji?

Pozicije SAD i ključnih zemalja EU, kao i činjenica da sa Kosova dolazi mali broj glasova, razlog su što je tema Kosova izostala iz predizborne kampanje u Srbiji, ocenio je stručnjak berlinske Fondacije za nauku i politiku Dušan Reljić.

"Na Kosovu može da se dobije nekih 100.000 glasova - što nije mnogo"
 

U centru kampanje stranaka pred izbore bili su visoka nezaposlenost i debate o integraciji u EU, a partije koje su obećavale privredni napredak dobile su gotovo 80 odsto glasova.

"Većina stranaka u Srbiji je shvatila da im je manevarski prostor ograničen, pre svega pozicijama SAD i ključnih zemalja EU poput Nemačke, Velike Britanije ili Francuske. S druge strane, na Kosovu može da se dobije nekih 100.000 glasova - što nije mnogo", objasnio je Reljić u izjavi radiju Dojče vele.

Ipak, to ne znači da je Kosovo nestalo sa srpske političke scene, već samo da nijednoj od većih stranaka u Srbiji trenutno ne odgovaraju veća talasanja na Kosovu, smatra Reljić.

"Odgovor na pitanje da li će Kosovo ponovo postati glavna tema, zavisi od dinamike, stabilnosti i bezbednosti na licu mesta", ukazao je Reljić.

Kosovski analitičar Baton Hadžiju je ocenio da se posle izbora u Srbiji, nazire novi koncept Srbije prema Kosovu.

"Birači su nagradili evropski koncept Srbije u odnosu na Kosovo. Zbog toga je u parlament i uspelo da uđe toliko proevropsklih stranaka. To je nagrada i za predsednika Borisa Tadića, koji ima šansu da oslobodi Srbiju srednjevekovnog kompleksa", kazao je Hadžiju.

On je ipak, ukazao da treba sačekati drugi krug predsedničkih izbora kako bi se videlo "da li Srbija zaista želi da se oslobodi kosovskog balasta".

Reljić je ocenio da Srbija neće izaći sa novom strategijom prema Kosovu, kakvo je priznanje Kosova kao nezavisne države, ali i da Beograd neće ponuditi ni nove predloge za rešavanje tog problema.

"Beograd nije u stanju da sam vodi tu politiku, već mora da reaguje na ono što zadaju SAD i EU", naglasio je Reljić i istakao da će Srbija po pitanju Kosova zavisiti od Rusije i Kine u Savetu bezbednosti.

"Trenutno je Beograd u defanzivnoj ulozi kada je reč o Kosovu", kazao je stručnjak berlinske fondacije.

Hadžiju je izrazio nadu da će rezultati izbora doneti i novi vid komunikacije Beograda i Prištine, što bi, kako je ocenio, moglo da donese i dijalog o rešenju problema na severu Kosova, ali ne i podelu teritorije.

"Koncept podele nikome ne donosi ništa dobro - pa ni Srbiji. Podela je van diskusije. O njoj bi moglo da se razmišlja samo ako bi koncept Evropske unije propao, a to smatram nemogućim", kazao je Hadžiju. U podelu Kosova ne veruje ni Dušan Reljić, iako ne isključuje mogućnost da Srbija predlozi takvo rešenje.

"S jedne strane, još uvek je na snazi Ustav Srbije u kome se kaže da je Kosovo neodvojivi deo srpske državne teritorije. Da bi jedna vlada mogla da predloži tako nesto, mora najpre da promeni ustav. Drugo, SAD i EU su protiv podele, jer se pribojavaju negativnih posledica u Bosni i Hercegovini i Makedoniji", kazao je Reljić.

Priština i Beograd bi, ipak, mogli da se nagode oko "de fakto linije razgraničenja", a kako će ta linija izgledati zavisi od daljeg dijaloga dve strane, ocenio je Reljic.

"Glavno je da to dovede do daljeg normalizovanja situacije", zaključio je.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.05.2012. 11:27
Не знам кад су стигли али су објављени тек после 20 сати ! Невиђени лоповлук. Овде УРС није постојао никада и прешли су цензус МА НЕМОООООООООЈ... И за оне за које се зна да су постојали, бачена је бомба пре 2-3 године жени у двориште у Звечану. Тако да... Маните ме прича о регуларности избора. Него нађите човека који ће да изведе народ на улице па да рушимо говеда као што су они Слободана хероја.
Četvrtak 10.05.2012. 11:18
zato što Srbi vole da čekaju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online