Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.01.2010.
06:46
Tanjug, Vestionline A

Danas je Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija hrišćanske propovedi.

Bogojavljenje je manifestacija Boga na ovom svetu, bilo telesna bilo direktnim delom.

Primeri su začeće sina Božijeg i javljenje Svete Trojice prilikom Isusovog krštenja, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordanu.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

Do 30. godine naše ere Isus je kao drvodelja živeo sa svojom majkom i njenim mužem Josifom, a tada je pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.
 

Na Bogojavljenje, prema našem narodnom običaju, vernici se pozdravljaju sa "Hristos (ili Bog) se javi" i otpozdravljaju "Vaistinu se javi".
 

U pravoslavnim hramovima, na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.


Krštenje na reci Jordan prvo je objavljivanje tajne svete Trojice - Oca, Sina i Svetog Duha i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vere.


Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem već krštenjem jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje, sa majkom i pravednim Josifom.
 

Praznik Bogojavljenja (grčki Teofania) naziva se još i Prosvećenjem, jer nas "događaj na Jordanu prosvećuje, ukazujući nam na Boga kao Trojicu jednobitnu".

Plivanje za Časni Krst

Prošlogodišnji pobednik u plivanju za Časni krst
Na Zemunskom keju, kod restorana Venecija, danas će po 13. put biti održano osveštanje Dunava i nadmetanje u plivanju za Časni krst, rekao je jerej Hrama Svetog oca Nikolaja Miriklijskog Vladimir Pražić.

On je najavio duhovni početak praznovanja Bogojavljenja liturgijom u devet sati u tom hramu, posle koje će, u 12 sati, ulicama Zemuna proći litija u kojoj se očekuje prisustvo arhijereja, kao i nekog od vladika Srpske pravoslavne crkve.
 

Posle liturgije najhrabriji plivači spustiće se na obalu Dunava, gde je u 13 časova planirano osvećenje reke i nadmetanje za titulu nosioca Bogojavljenskog krsta.
 

Predsednik Organizacionog odbora Damir Kovačević rekao je da će se litija kretati zemunskim ulicama Njegoševom, Glavnom i Gospodskom do restorana "Venecija", odakle će se plivači nadmetati za 133 metra udaljen krst.
 

Predstavnik Udruženja "Svebor" Cvijetko Stevanović kazao je da je suština plivanja za Časni krst ući u vodu, žrtvovati se i pokazati hrabrost i dodao da će najspretniji takmičar poneti titulu nosioca koju poklanja SPC i medalju koju poklanja to udruženje.


Stevanović je kazao da Svebor istu trku organizuje i na Adi Ciganliji, kod sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" na Dorćolu, kao i u Pirotu, Zrenjaninu, Baru i na Svetom Stefanu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online