Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.05.2012.
16:16
Beta A

Novi Sad: GIK napravila grešku u sabiranju glasova

Gradska izborna komisija (GIK) u Novom Sadu je, posle prigovora Lige socijaldemokrata Vojvodine, utvrdila da Srpska radikalna stranka ipak nije prešla cenzus u tom gradu, rečeno je u komisiji.

Posle prigovora LSV, GIK utvrdila da SRS ipak nije prešla cenzus

Predsednik GIK Predrag Zagorčić izjavio je da je utvrđeno da je pri računanju cenzusa došlo do greške i da će GIK naknadno objaviti novu raspodelu mandata.

Prema tvrdnjama LSV, do greške je došlo jer tokom računanja nije uzet u obzir i broj nevažečih listića kojih je u Novom Sadu bilo oko 7.000. S obzirom na to da je, pošto su uračunati i nevažeći listići, SRS pala ispod cenzusa od pet odsto, po novoj raspodeli Demokratska stranka trebalo bi da dobije još tri mandata, a LSV još jedan
mandat.

To znači da će DS imati 21 odbornika, Srpska napredna stranka i LSV po 16, Socijalistička partija Srbije sedam, a Romska demokratska stranka šest odbornika.

Demokratska stranka Srbije i Dveri imaće po pet, a Grupa građana "Nijedan od ponuđenih odgovora" i Savez vojvođanskih Mađara po jednog odbornika.

SRS je, po proceni LSV, osvojila 4,87 odsto glasova, a blizu izbornog cenzusa bili su i Ujedinjeni regioni Srbije sa osvojenih 4,53 odsto gasova.

GIK je danas odbacila svih deset prigovora URS.

U Vojvodini najviše poslanika za DS

Pokrajinska izborna komisija je saopštila konačne rezultate izbora za Skupštinu Vojvodine po proporcionalnom sistemu, a najviše poslaničkih mesta osvojila je koalicija okupljena oko Demokratske stranke koja će imati 16 mandata.

Koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 14 mandata, a koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije dobila je devet mandata.

Slede Liga socijaldemokrata Vojvodine sa osam mandata, Srpska radikalna stranka sa pet, pa Savez vojvođanskih Mađara i Demokratska stranka Srbije koje su osvojile po četiri poslanika.

Cenzus nisu prešli Preokret (4,76 odsto glasova), Dveri (4,56) i URS (3,85). Sve ostale liste osvojile su daleko manje glasova.

Poslanici u Skupštini Vojvodine biraju se po kombinovanom sistemu. Polovina od 120 poslanika bira se po proporcionalnom sistemu, dok se druga polovina bira na dvokružnim većinskim izborima. Pravo glasa na pokrajinskim izborima iskoristilo je nešto više od milion birača ili 58,3 odsto glasača. Od tog broja 4,69 odsto je bilo nevažećih listića.

Pokrajinska izborna komisija danas je saopštila i koji će kandidati učestvovati u drugom krugu izbora za vojvođanski parlament po većinskom sistemu. Najviše kandidata imaće DS - 50, SNS 29, SPS 16, SVM 10, LSV osam, URS dva, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara jednog, koliko i LDP i DŠ.

Opštinska izborna komisija u Titelu je poništila izbore na jednom biračkom mestu, pa će biti ponovljeni 13. maja. Posle toga, biće poznata i poslednja dva kandidata u drugom krugu izbora. Drugi krug za izbor poslanika po većinskom sistemu biće održan 20. maja.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2012. 17:11
Meri Vorlik je naredila da tako biti mora.. Nato upravnica ove okupirane zemlje radi šta hoće DOK NE PODIGNEMO GLAVU I KAŽEMO DOSTA BRE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online