Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.05.2012.
10:55 >> 10:54h
Blic, Vestionline A

Pravi se Vlada bez socijalista?

Na parlamentarnim izborima najviše glasova je dobio SNS (24,7 odsto), dok je DS-u pripalo 23,2 procenata. SPS je sa 16 odsto osvojenih glasova pobednik izbora. Ovako dobar rezulat ojačao je pregovaračku poziciju ove stranke, pa su sve oči uprte u lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića. Ipak neki mediji prenose da je moguće da SPS ispadne iz kombinacija za formiranje Vlade. Pogledajte kakva bi mogla da bude postizborna kombinatorika.

 Čekaju se poslanici
 

1) DS-SPS-LDP (i manjine) - NAJREALNIJE

Zahvaljujući dobrom rezultatu DS, može se očekivati da novu vladajuću koaliciju sačinjavaju većinom stranke koje su bile na vlasti u prethodne četiri godine. SPS je ostvario takođe izuzetan rezultat, a LDP je u rangu ranijih rezultata. Takođe, biće interesantno koji će biti apetiti SPS kada je reč o mestima u Vladi, a pregovori će morati da budu zaključeni pre drugog kruga predsedničkih izbora. Dobar rezultat DS omogućava Tadiću da u pregovorima ne popušta zahtevima manjih stranaka, jer može da očekuje i dobar rezultat u drugom krugu.

2) DS-SPS-LDP i manjine i URS - REALNO

Ova opcija podrazumeva da i URS uđe u vladajuću koaliciju. URS je po nezvaničnim informacijama ušao u parlament, ali je pitanje da li će DS prihvatiti Mlađana Dinkića kao partnera posle oštrih kritika tokom predizborne kampanje. Ova koalicija je moguća, ali je daleko nestabilnija većina u parlamentu zbog narušenih odnosa između DS i URS. Demokrate smatraju da ne bi trebalo popuštati Dinkiću, pa je verovatnije da će se sa URS ići na dogovor na lokalnim nivoima.

3) SNS-SPS-DSS-manjine - MOGUĆE

Preduslov da se ova vlada formira bila bi procena SPS i koalicije koju predvode da mogu da više dobiju od naprednjaka. SNS je nudio SPS mesto premijera, što bi teško mogli da dobiju u podeli karata sa demokratama. Problem je i kako bi se dogovorili DSS i SNS s obzirom na razmimoilaženja kada je reč o evropskim integracijama.


4) DS-SNS - NEMOGUĆE

Dobar rezultat DS omogućava im da naprave vladu i nemaju potrebe da se okreću bilo kakvoj saradnji sa naprednjacima. U predizbornoj kampanji obe stranke razmenile su pred kraj nekoliko žestokih udaraca pa ne treba očekivati da imaju nameru da formiraju nekakvu vladu nacionalnog jedinstva, pogotovo što će sledeća vlada otpočeti pregovore sa EU, što DS nema nameru da prepusti naprednjacima. Kada se uzme u obzir broj osvojenih mandata, takva matematika je moguća, ali u slučaju da neka od stranaka napusti koaliciju sa socijalistima.

5) DS- LDP- URS- PUPS- JS- SVM- SDA Sandžak - NIJE NEMOGUĆE

Proteklih dana sve oči su, posle izbora, uprte u lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića, koji će, zbog dobrog izbornog rezultata koalicije koju predvodi, po mnogima odlučivati o sastavu buduće vlade.

O tome se, navodno, pregovara sa dve stranke – Partijom udruženih penzionera Srbije i Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme. Na taj način, Demokratska stranka bi izbegla Dačićev uslov da bude mandatar buduće vlade i potpomognuta "sitnijim“ partijama napravila novu vlast, prenosi portal "Glasačka kutija".

Da bi se ovakav scenario ostvario, potrebno je da u sastav pomenute vlade uz DS, JS i PUPS uđu i Liberalno-demokratska partija, Ujedinjeni regioni Srbije, Savez vojvođanskih Mađara i SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina.

Potrebna većina u republičkom parlamentu broji 126 poslanika, a pomenute političke opcije buduću vladu bi skrojile u sledećim ciframa:

 Stranka  Broj mandata
 DS  67
 LDP  20
URS 16
PUPS 12
JS 6
SVM 5
SDA Sandžak 2
Sreda 09.05.2012. 10:56
ПОЗИВАЈТЕ СВЕ ЉУДЕ ДА СЕ ПРИДРУЖЕ ОРГАНИЗОВАНОМ ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ! У ЧЕТВРТАК У 18Ч ИСПРЕД БИВШЕГ РЕПУБЛИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА У УЛИЦИ КРАЉА МИЛАНА! ПОЗОВИТЕ СВЕ ЉУДЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ДИГНУ СВОЈ ГЛАС ПРОТИВ ОВЕ ПРЕВАРЕ!
Sreda 09.05.2012. 10:56
Vladu ce satstavi Brisel,a ne Dacic,Tadic ili Nikolic.Ono što je sigurno ako se izlobira na zapadu da je Dacic poput Slobe,eto nama Vlade DS,SNS.
Sreda 09.05.2012. 11:25
"Не одустајемо од изборне воље грађана - четвртак, 10. мај, у 18 часова испред РИК-а". http://www.dverisrpske.com/sr-CS/dveri-na-delu/2012/maj/ne-dozvoljavamo-protest-protiv-tadiceve-kradje.php
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online