Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2012.
11:08 >> 11:23h
rts rs A

Istraga u Vinči čeka inspekciju?!

Ministarstvo prosvete i nauke formiralo posebnu komisiju koja će proveriti da li je 19. aprila, tokom aktivnosti na reaktoru, bilo propusta. Ištvan Bikit iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja kaže da je najveći problem što agencija nema inspekciju, već je ona u sklopu Ministarstva.

 Za nekoliko dana biće sprovedena kontrola: Ištvan Bikit

Predsednik Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Ištvan Bikit očekuje da će za nekoliko dana komisija, koju je formiralo Ministarstvo prosvete i nauke, obaviti kontrolu i sastaviti izveštaj u kojem će biti navedeno šta se zapravo desilo u Nuklearnim objektima 19. aprila.

"Procedure su vrlo jasno definisane. Međunarodna Agencija za atomsku energiju ima niz uputstava kako se pojedine operacije rade. Oni imaju svoje inspekcije koje ulaze u zemlje članice i daju upustva, savete", istakao Bikit.

Prema njegovim rečima licence za sve operacije u nuklearnim objektima daju nadležne agencije, poput Agencije za nuklearnu bezbednost ili Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

"Zemlje koje imaju nuklearke najčešće imaju po dve Agencije. Jedna se bavi nuklearnom bezbednošću, jedna zaštitom od zračenja. Pošto mi nemamo nuklearku smatrali smo da je racionalnije da imamo jednu agenciju za obavljanje takve delatnosti", ističe Bikit.

Naši propisi su, prema njegovim rečima, uglavnom usklađeni sa međunarodnim, ali je najveći problem što u propisima naša Agencija nema inspekciju unutar sebe, već to obavlja Ministarstvo.

"Mislim da će sledeći korak u izmenama Zakona o zaštiti od zračenja i nuklearne bezbednosti ići u tom pravcu da se inspekcije priključe Agenciji, koja bi onda bila mnogo operativnija. Mogla bi jednostavnije da reši ovakve probleme, a ne samo da daje licence i da nema moć za nadziranje kako se te licence sprovode" objašnjava Bikit.

Što se zatvorenog nuklearnog reaktora tiče, Bikit kaže da je njegova opasnost znatno redukovana pošto su gorivni elementi odneti u Rusiju.

"Mi u Vinči nemamo mnogo jakih izvora zračenja. Ono što imate u Vinči su izvori zračenja koji su ubirani dok je reaktor radio pre 30 godina i evidencija je dosta slaba. Treba sve to srediti", ističe Bikit.

Prema njegovim rečima u Vinči postoji nov Hangar 3 koji je savremen, pa treba napraviti procedure da se svi izvori zračenja koji se tamo nalaze bezbedno i skladište. "Time će svaka mogućnost od nesreće biti isključena", zaključuje Bikit.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online