Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.05.2012.
13:01
N. Jokić - Vesti A

Kosovo uskoro u Savetu Evrope?

Kosovo će uskoro otvoriti konzulat u Strazburu čija će zvanična funkcija biti konzularni poslovi u Francuskoj, a nezvanična misija za pripremu prijema Kosova u Savet Evrope, saznaju "Vesti" iz više diplomatskih izvora u ovoj najstarijoj panevrpskoj organizaciji koja okuplja 47 država.

Dogovor kuću gradi: Hašim Tači i Ketrin Ešton
 

Cilj ove diplomatske ofanzive je da Kosovo uđe u Savet Evrope do kraja iduće godine. Sve ovo dešava se u kontekstu početka procesa integracije Kosova u EU, najavljenog krajem februara u Briselu. Savet Evrope nezvanično se smatra čekaonicom za ulazak u EU koja sada ima 27 država članica.


Prijem Kosova, prema nekim izvorima, naročito podstiče Velika Britanija koja predsedava Savetom Evrope od januara do juna ove godine, a na tom mestu naslediće je Albanija.

Previše ruske zaštite

Misija Saveta Evrope da širi naše vrednosti na evropskom kontinentu nikada neće moći da bude sprovedena ako sprečavamo istinske direktne kontakte između funkcionera Saveta Evrope i vlasti na Kosovu, rekao je Dejvid Lidington. O Unmiku ili Rezoluciji 1244 UN nema više ni govora. Zaključak jednog funkcionera Saveta Evrope: "Rusija ponekad štiti Srbiju više nego što joj je to potrebno."

Ovaj plan došao je umesto odbačenog plana švedskog poslanika Bjorna fon Sidova o sklapanju ugovora Saveta Evrope sa Unmikom o otvaranju kancelarije na Kosovu i proširenju primene evropske konvencije o ljudskim pravima na Kosovo.


Odbačeni plan bio je po mnogim aspektima prihvatljiv za Srbiju jer po njemu Savet Evrope nije priznavao nezavisnost Kosova. Nakon ugovora sa Unmikom, Savet Evrope trebalo je da nadzire sprovođenje evropskih konvencija na Kosovu, kao da je ono samostalna teritorija pri čemu se formalno izbegavalo pitanje statusa. Ambasador jedne zapadnoevropske zemlje kaže da Srbija na dokument nacrta ugovora sa Unmikom nije imala primedaba sve do novembra prošle godine "kada su se umešali Rusi posle čega su pregovori zastali" i plan odbačen.


Po mišljenju jednog sagovornika iz Saveta Evrope, Beograd je prihvatajući "zaštitničko mešanje Rusije" samo ubrzao šanse Kosova da bude primljeno u Savet Evrope. Sam Bjorn fon Sidov potvrdio je za "Vesti" u januaru ove godine da je krajem 2011. u Beogradu izneo svoje predloge ministrima i poslanicima, ali da oni nikada nisu rekli jasno "da".


Britanski ministar za evropske poslove Dejvid Lidington na januarskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izričito je naglasio podršku Londona planu o sklapanju ugovora sa Unmikom i istakao zasluge Fon Sidova. Na prolećnom zasedanju on je, međutim, indirektno najavio odustajanje od tog plana. U govoru pred poslanicima Saveta Evrope on je ponovo odao priznanje Fon Sidovu, ali je sve ostalo bilo drugačije.
 

Procedura prijema

Kosovo su kao nezavisnu državu do sada priznale 34 od ukupno 47 država članica Saveta Evrope. To znači da Kosovo teorijski ima dvotrećinsku većinu potrebnu za prijem. Prema pravilima Saveta Evrope, o prijemu jedne zemlje odlučuje Komitet ministara sastavljen od šefova diplomatija država članica. Odluka se donosi na predlog Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja plenarno zaseda svaka tri meseca u Strazburu.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2012. 13:28
EU samo nastavlja politiku 4-tog rajha...ZLOTVORI!
Sreda 09.05.2012. 13:16
Косово и Метохија су срце Србије!!!
Nedelja 10.06.2012. 12:10
Savet Evrope kao udruzenje evropskih zemalja nece nista vise pomoci laznoj drzavi, nastaloj na fasistickoj otimacini teritorije od matice Srbije, u njenom mnogo vaznijem problemu , a to je da postane clanica UN. Nikada lazna i nakaradna tvorevina USA i njenih trabanata nece postati clanica UN, nikada dok je Rusije i Kine i ostalih slobodarskih zemalja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online