Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2012.
16:10 >> 16:35h
rts rs A

Podela mandata do 20. maja

Republička izborna komisija do četvrtka u 20 sati treba da saopšti konačne rezultate izbora, a najkasnije deset dana posle toga i da dodeli mandate. Objavljivanjem konačnih rezultata počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva skupštine. Nova Vlada trebalo bi da bude izabrana u roku od tri meseca od konstituisanja novog parlamenta.

Podela mandata do 20.maja

Konačni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora moraju da budu objavljeni do četvrtka, 10. maja u 20 sati, a Republička izborna komisija treba u narednih deset dana, do 20. maja da dodeli poslaničke mandate u novom sazivu parlamenta.
 

RIK je, na osnovu 97,54 obrađenih odsto glasova, saopštio privremene rezultate izbora, prema kojima je lista "Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić" osvojila je 73 mandata, lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić" 67, a lista "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS" 44.

Listi "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica" pripao je 21 mandat, a listi "Čedomir Jovanović - Preokret" 20 mandata.

Lista "Ujedinjeni regioni - Mlađan Dinkić osvojila je 16 mandata, lista "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" 5, "Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin" 2, liste Koalicije "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić" i "Nijedan od ponuđenih odgovora" po jedan mandat.

Objavljivanjem konačnih rezultata parlamentarnih izbora počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva parlamenta, čiju će prvu sednicu sazvati predsednica starog saziva Slavica Đukić Dejanović.

Sistem najvećeg količnika

RIK poslaničke mandate raspodeljuje primenom sistema najvećeg količnika (tzv. Dontov sistem), tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Mandate će dobiti kandidati po redosledu po kojem se nalaze na izbornoj listi.

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva Narodne skupštine.

Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji narodni poslanik koji se naziva predsedavajući, a ako to najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi, predsedava sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.

Predsedavajućem, odnosno predsedniku Narodne skupštine, u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik parlamenta, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar. Po pravilu, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nova Vlada Srbije trebalo bi da bude izabrana u roku od najkasnije tri meseca od konstituisanja novog parlamenta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online