Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 07.05.2012.
22:22
RTS A

S ovim izumom Srbija bi mogla da izvozi struju

Profesor matematike iz Niša Milija Stojanović izumeo je rotor sa samopodešavajućim lopaticama, patentiran u Zavodu za intelektualnu svojinu, čijom bi se primenom znatno uvećala proizvodnju struje u hidroelektranama. Niški pronalazač tvrdi da bi primenom njegovog izuma, bez gradnje novih hidrocentrala, Srbija mogla da postane izvoznik struje.

"Rotor sa samopodešavajućim lopaticama koje se mogu napraviti od platna ili aluminijuma za proizvodnju struje mogu koristiti energiju rečnih tokova, morskih talasa i vetra minimalne brzine, brzine hoda čoveka", objašnjava profesor.

Profesor matematike iz Niša Milija Stojanović izumeo je rotor sa samopodešavajućim lopaticama, čijom bi se primenom znatno uvećala proizvodnju struje u hidroelektranama
 

Stojanović tvrdi da bi se samo primenom tog pronalaska na hidrocentrali, kapacitet proizvodnje povećap za 20 do 30 odsto, što, kako kaže, znači da se uz minimalna ulaganja mogu zadovoljiti sve potrebe naše zemlje za električnom energijom.
 

Milija je pokušao da sa niškom Elektrodistribucijom svoj izum primeni na minielektrani u Sićevu, međutim, za tako nešto nisu dobijene sve potrebne dozvole.

Mališa Božić, iz Sektora za minihidroelektrane Jugoistoka u Nišu, potvrdio je da izum Milije Stojanovića, uz pomoć vode i vetra, može znatno da poveća prozvodnju struje, a da na hidroelektrani u Sićevu nije primenjen jer nisu mogli da pronađu investitora.
 

Za patent zainteresovani Amerikanci

Stojanovićev patent je u međuvremenu zainteresovao Amerikance, tako da se može desiti da najpre bude ugrađen u američke vetrogeneratore.

Novi pronalazak, kaže niški profesor, pobija Njutnov zakon da se tela ne mogu kretati suprotno sili dejstva. Bez obzira na to sa koje je strane iz fena Milija usmeravao vazduh na lopatice helikoptera on se kretao isključivo napred. Stručnjaci za fiziku, međutim, smatraju da je reč o delovanju tri zakona fizike, pomenutog Njutnovog, akcije i reakcije i održanju impulsa.

"Nema razloga da tvrdimo da je ovo rešenje potpuno drugačije od ovih zakona. Jednostavno ti zakoni važe, ali tumačenje situacije koje imamo kod konkretnog tehničkog rešenja treba prilagoditi ovim zakonima", kaže Dragan Gajić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

Ukoliko, međutim, Stojanović zaista pobija Njutnov zakon onda je to, po mišljenju mnogih stručnjaka za fiziku, vredno Nobelove nagrade.

Ponedeljak 07.05.2012. 22:29
more pokloni to Amerikancima inace moze da se desi da nas opet biju i bombarduju, prihvati sve sto ti nude dok nude, posle oni prelaze na batinu!
Utorak 08.05.2012. 00:25
U svakom slucaju lepa vest iz Srbije, steta da ih nema daleko vise ovakvih. Ja sam donekle upoznat koji od tih tipova turbina za vetar postoje i koji se koriste, tako da je naslov veliko preterivanje. Ima dosta slicnih pronalazaka i resenja u svetu. Pogledajte ovu stranicu i linkove sa nje: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_turbine Postojece turbine u hidroelektranama su vrlo efikasne, i preko 95%, tako da tu malo sta se ima popraviti. Mozda bi se moglo koristiti za neke male vodne turbine ili na vetar. Zelim mu uspeh, da skupo proda taj pronalazak, i da ga ne prevare. Da bi se to razvilo u proizvod za upotrebu, trebaju velika ulaganja u dizajn, testiranja - nema uslova za to u Srbiji.
Ponedeljak 07.05.2012. 23:45
Najpametniji smo ljudi u svetu ali ova vlast sve to tera na zapad!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online