Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 07.05.2012.
13:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Šiptari prete gerilom

Hapšenje Albanaca odgovornih za likvidaciju policajaca, vojnika i civila u nemirima na jugu Srbije 2001. godine, iako nesumnjivo opravdano, moglo bi da ima velike posledice po ionako napete prilike u regionu, kao i na lokalno srpsko stanovništvo, smatra penzionisani general Ninoslav Krstić.

Još se uhapšeni nisu ni izjasnili o optužbama, a već je bivši komandant takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Džezair Šaćiri, zvani Hodža, najavio je da će se ova ilegalna formacija reaktivirati, jer su "jedino pripadnici OVK sa iskustvom iz sukoba na Kosovu, Makedoniji i na jugu Srbije sposobni da se suprotstave makedonskim i srpskim tajnim službama".


- Nedavno sam imao sastanak sa bivšim komandantima OVK i na tom sastanku smo razmotrili mogućnost ponovnog aktiviranja, sa ciljem da pokrenemo gerilski rat i zaštitimo stanovništvo u Makedoniji, Preševskoj dolini i sredinama u kojima su Albanci ugroženi i preti im etničko čišćenje - rekao je Hodža.


On je dodao da ne zna gde će se okupiti pripadnici OVK.


- Gde ćemo se okupiti? To u ovom trenutku ne znam, ali radimo na tome - rekao je Šaćiri, čime je potvrdio informacije o gomilanju albanskih ekstremista u regionu Tetova i uz administrativnu liniju Kosova i centralne Srbije u predelu Preševske kotline.


Da su stvari pod kontrolom, ali i veoma lako zapaljive smatra general Krstić koji je pre deset godina komandovao Združenim snagama bezbednosti upravo u toj oblasti.


- Nisu tenzije izazvane samo hapšenjem u Bujanovcu i Trnovcu, već u obzir treba uzeti i ono što se događa u Makedoniji koja je na rubu velikog etničkog sukoba. Treba na umu imati i tenzije na Kosovu i oslobađanje Fatmira Ljimaja, jednog od komandanata OVK za kojeg postoje kredibilni dokazi o zločinima, ali je on ipak odšetao iz suda slobodan - kaže Krstić.


General u penziji ne veruje da bi nekakva gerila mogla da se razvije među albanskim ekstremistima, ali i da terorizam ne treba potcenjivati, te da su u tom kontekstu i vlasti u Beogradu napravile veliku grešku s hapšenjem u Bujanovcu.


- Kad god dođe do podizanja temperature i demonstracija, rezultat toga je da se srpske porodice zbog straha iseljavaju iz tog kraja. Mislim da je odabran jako loš trenutak za ovakvu akciju. Prvo, dan-dva uoči izbora nam takve tenzije ne trebaju. To može da zapali situaciju i nadam se da su imali u vidu to kad su kretali u akciju. Koliko vidim, ti uhapšeni su se slobodno kretali i puno godina je bilo potrebno da se skupe dokazi, obezbede svedoci, ali je ipak trebalo sačekati dva dana, da izbori prođu - smatra general Krstić.


Da se ne sme zanemariti ni albanski odgovor i potencijalne opasnosti na samom Kosovu smatra i prvi vojni obaveštajac, direktor Vojnoobaveštajne agencije general Dragan Vladisavljević.


- Na prostoru južno od Ibra beleži se veliki pritisak na srpsko stanovništvo i hapšenje lica koja rade u institucijama Srbije. U mešovitim sredinama na severu Kosova i oko enklava južno od Ibra primećene su grupe naoružanih Albanaca. Samo njihovo prisustvo je već faktor zastrašivanja - naveo je Vladisavljević.
 

General garant bezbednosti


Prema rečima generala Ninoslava Krstića, vojska je od Četvrte motorizovane brigade s centrom u Vranju napravila jednu od najelitnijih jedinica.


- Tamo je glavnokomandujući veoma dobar, mlad i čvrst brigadni general Milosav Simović. Njegove snage su posebno dobro opremljene i obučene za moguće izazove i direktno su zaduženi za sprečavanje prelivanja eventualnih sukoba s Kosova i iz Makedonije - ističe Kristić.


Islamisti na Balkanu


Za bivšeg diplomatu Predraga Simića nema dileme da Balkan postaje trusno područje za delovanje radikalnih islamističkih grupa. O tome posebno svedoče egzekutori makedonskih mladića kod Skoplja, s obzirom na to da je reč o islamistima s borbenim iskustvom iz Avganistana.


- Balkan je kapija Bliskog i Srednjeg istoka i zbog toga ne treba imati iluzije da su druge zemlje regiona zaštićene od delovanja ekstremnih islamističkih grupa koje uključuje i terorističke akcije. Regioni Sandžaka, Bujanovca, Preševa i Kosova mogu predstavljati potencijalno žarište - ističe Simić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.05.2012. 13:45
Samo mi zao Radikala sto ne prodjose ni cenzus, a onaj pederski Ldp prodje!
Ponedeljak 07.05.2012. 13:22
Премда се за хијене генерално мисли да су стрвинари, то није тачно за све хијене. Док су пругаста и смеђа хијена заиста пре свега стрвинари, пегава хијена активно лови плен, а земни вук врстом исхране потпуно одступа и од једних и од других и храни се термитима. Негативне конотације у вези са хијенама су делимично настале због ископавања и једења лешева, што је за њих сасвим природно због јаког органа за варење који може да свари широку лепезу различитих ткива, укључујући и кости. Томе помажу и јаки премоларни зуби за мрвљење костију, као и снажни и оштри зуби за кидање и сечење меса.
Ponedeljak 07.05.2012. 15:15
Zgadio mi se taj narod u Srbiji, gamad ona samoubilacka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online