Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.05.2012.
08:06 >> 23:10h
Beta A

Izbori 2012: Glasanje na Kosovu

Saznajte kako teku izbori na Kosovu iz časa u čas.


 Izborni mateijal kasnio iz tehničkih razloga

Zatvorena birališta, velika izlaznost i još veći redovi

 

U opštinama na severu Kosova, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, u 20 sati zatvorena su biračka mesta na kojima nije bilo problema tokom glasanja.

 

Glasačka mesta su u isto vreme zatvorena i na mestima gde se u Zvečanu i u Zubinom Potoku glasalo za opštinske organe uprave, na izborima koje nisu podržali Vlada Srbije i međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

 

U organizaciji OEBS-a materijal sa predsedničkih i parlamentarnih izbora iz te četiri opštine biće otpremljen u Rašku gde će biti prebrojan. Listići sa lokalnih izbora u Zvečanu i Zubinom Potoku biće prebrojanim u prostorijama gde se glasalo. Lokalni izbori sprovedeni su u posebnim objektima, ne u onima gde se glasalo na predsedničkim i parlamentarnim izborima. Rezultate lokalnih izbora objaviće opštinske izborne komisije.

 

Izbore na severu Kosova I Metohije karakteriše velika izlaznost, ali i propusti u biračkim spiskovima u koje nije bio upisan veliki broj birača koji su satima čekali kako bi glasali. Mnogi od njih nisu ni uspeli da glasaju.

OEBS je saopštio da Srbi zbog propusta u biračkim spiskovima treba da se žale Republičkoj izbornoj komisiji koja je bila zadužena za te spiskove.

 

07:00 Otvorena biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću

07:49 Izborni materijal stigao u Gračanicu

07:57 Glasanje počelo,desetak neupisanih u spiskove

08:00 Glasanje za odbornike u Zvečanu i Zubinom Potoku

08:40 Izbori u Gračanici kasnili 40 , u Lapljem selu 15 minuta

09:00 U Bujanovcu i Preševu otvorena sva biračka mesta

10:00 OEBS: Svi koji imaju pravo glasa moći će da glasaju

11:00 Krstić: OEBS kriv za lošu organizaciju izbora

12:00 OEBS: Na Kosovu otvorena sva biračka mesta

12:30 Srpskih povratnika nema na biračkom spisku u Lapljem Selu

13:30 Velike gužve na biračkim mestima na severu Kosova

16:25 Kosmetu do 14h glasalo 17 odsto birača

23:08 Još nisu zatvorena sva glasačka mesta na KiM


07 00 Otvorena biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću

U Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću gde se glasa samo za poslanike u Skupštini Srbije i predsednika Republike u sedam sati su otvorena biračka mesta i glasanje protiče bez problema. Kako je i najavljeno zbog održavanja parlamentarnih, lokalnih i predsedničkih izbora u Srbiji, na severu Kosova povećano je prisustvo predstavnika međunarodnih misija i kosovskih policajaca.

07:49 Izborni materijal stigao u Gračanicu

Izborni materijal stigao je u Gračanicu i u toku je njegova priprema za izborni proces, posle čega će biti otvoreno svih devet mesta za glasanje u ovom gradu.  Prema izjavi portparola OEBS Nikole Gaona dopisniku Bete do kašnjenja je došlo iz tehničkih razloga. Portparol je rekao da ima informacije da su u Gnjilanju i Mitrovici otvorena biračka mesta i da je glasanje u toku. Na Kosovu ima 90 biračkih mesta na 27 lokacija.

07:57 Glasanje počelo,desetak neupisanih u spiskove

U Kosovskoj Mitrovici počelo je glasanje za parlamenarne i predsedničke izbore u Srbiji koje organizuje OEBS. Na jednoj izbornoj kutiji na biračkom mestu u Osnovnoj školi pored oznake OEBS istaknuta je i zastava Srbije. Desetak građana protestvovalo jer nije upisano u biračke spiskove premda su,kažu, ranije na istom mesto glasali.

08:00 Glasanje za odbornike u Zvečanu i Zubinom Potoku

Biračka mesta otvorena su jutros i u  Zvečanu i Zubinom Potoku, a građani se izjašnjavaju o kandidatima za novi saziv Skupštine Srbije, predsednika države i odbornike u skupštinama opštine kojima su istekli mandati. 

Birališta će biti zatvorena u 20.00 časova i odmah će početi brojanje glasačkih listića za lokalne izbore dok će za predsedničke i parlamentarne u organizaciji OEBS-a listići biti odneti u Rašku na prebrojavanje.

Opštinske izborne komisije odlučile su da se na lokalnim izborima glasa u posebnim objektima i prostorijama, kako ne bi došlo do ugrožavanja izbornog procesa na predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se na Kosovu odvijaju u organizaciji OEBS-a.

Birački odbori za lokalne izbore sastavljeni su od predstavnika svih političkih partija koje su prijavile liste sa kandidatima, a imenovani su predesednici, njihovi zamenici i članovi odbora.

U Zubinom Potoku odštampano je oko 5.000 glasačkih listića, a za 31 mesto u lokalnom parlamentu nadmetaće se više od 90 kandidata sa lista koje su predale Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka. Glasa se na 24 biračkih mesta.


U Zvečanu ima ukupno 10 biračkih mesta. U birački spisak upisano je oko 7.800 birača, a u lokalnoj skupštini ima 27 odborničkih mesta. Liste su predali URS - Stojanka Petković, DŠ, koalicija SPS-PUPS, Srpska radikalna stranka i SNV - Milan Ivanović i na njima ima 117 kandidata.

08:40 Izbori u Gračanici kasnili 40 , u Lapljem selu 15 minuta

Biračka mjesta u Gračanici i u Lapljem Selu kod Prištine otvorena su jutros sa zakašnjenjem, jer nije na vreme dostavljen izborni materijal, javio je dopisnik Srne.

U školama Kralj Milutin u Gračanici i Knez Lazar u Donjoj Gušterici glasanje je počelo sa zakašnjenjem od 40 minuta, dok je otvaranje biračkih mesta u školi u Lapljem Selu kod Prištine kasnilo sat i 15 minuta.

U Gračanici glasaju birači iz Gračanice, Sušice i Babovca, kao i Srbi iz naselja Devet Jugovića, Lebane, Gornja i Donja Brnjica, koja su udaljena 15-ak kilometara od Gračanice.

Na biračkom mestu u Gračanici glasaće i birači iz sela Slivovo na putu prema Novom brdu, dok će u Gušterici u školi Knez Lazar pravo glasa moći da iskoriste Srbi sa područja opštine Lipljan, jer ovaj birački centar pokriva desetak srpskih sela u prečniku od 20-ak kilometara.

Na biračkom mjestu u Lapljem Selu glasaju birači iz Čaglavice, Preoca, Lapljeg Sela, Prištine i Uroševca. U OEBS-u kažu da će glasanje biti produženo za onoliko vremena koliko se kasni sa otvaranjem biračkih mesta.

09:00 U Bujanovcu i Preševu otvorena sva biračka mesta

Prema podacima opštinskih izbornih štabova u opštinama Bujanovac i Preševo su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mesta i glasanje teče bez problema.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Bujanovcu Faruš Isljami izjavio je za agenciju Beta da je jedini problem u toj opštini bilo kašnjenje od jedan sat u otvaranju biračkog mesta u selu Čar, ukopnenoj zoni bezbednosti, gde će glasanje biti produženo do 21.00 sat.

U opštini Bujanovac pravo glasa ima 39.022 birača, a na lokalnim izborima učestvuje sedam izbornih lista, od kojih su četirialbanskih partija, sedam srpskih stranaka, grupa građana i koalicija i dve romske partije.

Skupština opštine Bujanovac ima 41 odborničko mesto, a od 2002. godine u lokalnom parlamentu vladajuću većinu formiraju albanske partije.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Preševu Zećir Mistari rekao je agenciji Beta da su u toj opštini sva biračka mesta otvorena na vreme i da glasanje protiče bez problema.

U opštini Preševo upisano je 34.368 birača koji glasaju na 38 biračkih mesta, a na lokalnim izborima učestvuje osam izbornih lista za 38 odborničkih mesta u lokalnoj skupštini. Kandidovane su dve liste srpskih koalicija, pet lista albanskih partija i jedna mešovita lista.

10:00 OEBS: Svi koji imaju pravo glasa moći će da glasaju

 

Šef Misije OEBS na Kosovu Verner Almhofer izjavio je da će lica koja žive na Kosovu, a imaju pravo glasa na izborima za Narodnu skupštinu i predsednika Srbije, zahvaljujući OEBS-u to pravo moći da iskoriste i da glasaju. On je potvrdio da je svih 90 OEBS-ovih biračkih mesta na 28 lokacija na Kosovu i Metohiji otvoreno je jutros do 8.15 časova. "Bilo je malih kašnjenja tehničke prirode na nekoliko lokacija, ali to je sada rešeno", rekao je Almhofer. Neka biračka mesta otvorena su sa zakašnjenjem od sat i više vremena, zbog čega će, kako je najavljeno iz OEBS-a, glasanje biti produženo za jedan sat.

11:00 Krstić: OEBS kriv za lošu organizaciju izbora

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Srni da je Misija OEBS-a odgovorna za veoma lošu organizaciju izbora na Kosmetu. On je napomenuo da, zbog propusta i neažurnosti biračkih spiskova i uz kašnjenje u otvaranju biračkih mesta, ne treba da iznenadi manji odziv birača na Kosovu.

"Velika je greška što Vlada Srbije nije organizovala izbore na Kosovu i Metohiji, jer bi to uradila mnogo bolje", rekao je Pantić.

Kako tvrde posmatrači političkih partija, koji kontrolišu izbore ispred objekata u kojima se nalaze biračka mesta, u Gračanici, Lapljem Selu i Gušterici, gde bi pravo glasa trebalo da ima oko 30.000 Srba iz opština Priština i Lipljan, zbog loše organizacije i nemogućnosti da dođu do birališta od glasanja je odustao veliki broj građana, posebno poljoprivrednika.

Posmatrači iz političkih partija kažu da na biračkim mestima u Gračanici, Lapljem Selu i Gušterici vlada totalna konfuzija i metež, jer veliki broj građana nije upisan u biračke spiskove.

Oko 20 povratnika iz Srpskog Babuša i Babljaka u opštini Uroševac vratilo se sa biračkog mesta u Lapljem Selu neobavljenog posla, jer ih nije bilo u biračkom spisku. Incidenti nisu zabeleženi, a kosovska policija je prisutna na biralištima.

12:00 OEBS: Na Kosovu otvorena sva biračka mesta

 

Svih 90 biračkih mesta na Kosovu otvoreno je jutros nešto posle 8 časova, saopšteno je iz misije OEBS-a na Kosovu.

"Drago mi je da saopštim da je svih 90 biračkih mesta na 28 lokacija otvoreno jutros", saopštio je šef Misije OEBS-a na Kosovu Verner Almhofer.

On je rekao da je bilo malih kašnjenja sa otvaranjem biračkih mesta zbog tehničkih problema, ali da je to sada rešeno.

"Poduhvat, ostvaren zahvaljajući OEBS-u omogućava osobama koje žive na Kosovu i koje imaju pravo glasa na izborima za predsednika i parlament Srbije da to pravo iskoriste i glasaju", navodi se u saopštenju OEBS-a.

12:30 Srpskih povratnika nema na biračkom spisku u Lapljem Selu

Oko 20 srpskih povratnika na Kosovo i Metohiju iz sela Babljak, Talinovce i Srpski Babuš, u opštini Uroševac, nisu danas mogli da glasaju u Lapljem Selu u opštini Gračanica, jer nisu bili upisani u birački spisak. Srbi su organizovano došli na glasanje prema prethodnom dogovoru sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ali im je na glasačkom mestu u Lapljem Selu rečeno da niko od njih nije upisan u birački spisak.

Povratnik u selo Babljak Rajko Denić kazao je agenciji Beta da su juče obavešteni od službenika OEBS-a iz misije u Prištini da povratnici danas mogu da dođu na glasanje za parlamentarne i predsedničke izbore Republike Srbije na glasačko mesto u Lapljem Selu.

"Organizovano su nas do Lapljeg Sela dovezli autobusom, a onda su nam službenici na tom biračkom mestu rekli da se niko od nas ne nalazi na biračkom spisku za ove izbore", rekao je Denić.

Povratnici, koji su autobusom prešli više od od 50 kilometara da bi išli da glasaju, za te, kako su istakli "ozbiljne propuste", krive OEBS i Republičku izbornu komisiju (RIK) Srbije. Oni su naglasili da su ljuti, jer im je "odužeto pravo da svojim glasom biraju rukovodstvo".

Portparol misije OEBS-a za Kosovo Nikola Gaon kazao je za agenciju Beta da ta organizacija ne snosi nikakvu odgovornost za sadržinu biračkih spiskova, je je celokupni izborni materijal preuzela od RIK.

13:30 Velike gužve na biračkim mestima na severu Kosova

Na biračkim mestima na severu Kosova, u kojima se glasa za republički parlament i
predsednika Srbije, zabeležene su velike gužve, a građani se žale na propuste u biračkim spiskovima. Razlog za te gužve, osim velikog odziva, su i, kako navode glasači, propusti u biračkim spiskovima. Na pojedinim mestima, članovi biračkih odbora traže glasače po spiskovima i po deset minuta, zbog čega se stvaraju veliki redovi.

16:25 Kosmetu do 14h glasalo 17 odsto birača

Do 14.00 časova na Kosovu i Metohiji glasalo je 17 odsto od ukupno 109.000 upisanih birača, podaci su OEBS-a. Ovi podaci o izlaznosti koje je danas u 16.00 časova saopštio portparol OEBS-a Nikola Gaon prvi su danas koji su objavljeni.

23:08 Još nisu zatvorena sva glasačka mesta na KiM

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon rekao je večeras da se oko 22 časa još glasalo u opštinama Parteš i Štrpce dok su zatvorena ostala birališta za predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.05.2012. 20:33
Зашто сте Космет одвојили од Србије? Зашто-``Izbori 2012: Glasanje na Kosovu``?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online