Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2012.
02:25
Blic A

Amerikanci prvi povlače vojnike iz Kfora

Na Kosovu i Metohiji trenutno se nalazi oko 6.000 vojnika, a u državama iz kojih dolaze postoji pritisak da budu povučeni. Najjače kritike su u Nemačkoj, koja sada na KiM ima 1.900 vojnika, a kao razlog za smanjenje broja navodi se trošak. Kontigent američkih vojnika će najverovatnije biti sveden na minimum tokom sledeće godine.

Amerikanci sada imaju oko 600 vojnika u snagama Kfora
 

Međutim, na Kosovu i Metohiji je i dalje permanentna politička i bezbednosna nestabilnost i lokalno srpsko stanovništvo smatra da je smanjenje broja vojnika opasan proces. Primera radi, u selu Osojane, opština Istok, dok su bile prisutne snage španskog Kfora, gotovo da nije bilo incidenata. Posle povlačenja Španaca 2008. godine neprestane su krađe i napadi, a pre nekoliko meseci ubijen je lokalni Srbin.
 

Ipak, Kfor se zadržao na KiM duže nego što je to bilo prvobitno planirano. Kontinuirano svoja ovlašćenja misija prenosi na lokalne organe bezbednosti i poslednji u nizu je primer manastira Dević koji su ranije obezbeđivali francuski vojnici, a sada kosovska policija. Iako su zvanične izjave iz NATO da smanjenje broja pripadnika međunarodnih snaga zavisi od bezbednosne situacije na Kosovu, od plana da se broj stranih vojnika svede na minimum nije se odustalo.
 

- Stalna je kritika da Kosovo košta i više nego što bi trebalo, a sa druge strane misija bi mogla da se pokaže neuspešnom jer ovde mir nije zagarantovan. Međutim, dodatni problem je činjenica da je trenutna angažovanost ovog broja vojnika veća nego što bi trebalo. Zato trenutno niko ne govori o smanjenju - kaže sagovornik "Blica" iz misije.

Drugi značajni kontigent na KiM, ne toliko po broju kao nemački, ali po značaju za lokalno albansko stanovništvo su Amerikanci. Kosovski Albanci ne kriju da žele da ceo Kfor ode, ali samo da ostanu Amerikanci koje oni doživljavaju kao garant svoje sigurnosti. Američki kontigent sada broji oko 600 vojnika i nema sumnje da će njihovo prisustvo biti svedeno na simboličko.

- Američki kontigent ne nastoji da učestvuje u dnevnim aktivnostima Kfora, ali s druge strane ni da odustane od prisustva na Kosovu. Smanjenje broja vojnika može se ipak očekivati naredne godine posle izbora nove administracije - kaže sagovornik "Blica".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online