Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.05.2012.
08:06
M. Đorđević - Vesti A

Najveće predratne afere (3): Tuča porodičnih klanova

Mala kneževina je prvi put ušla u veliku nabavku odeće i obuće za 60.000 vojnika, i već u prvom poslu došlo je do zloupotreba i pronevera u vojnim magacinima.

KNEZ GA SPASAO ROBIJE: General Jovan Belimarković

Srbijom je posle pogibije kneza Mihaila Obrenovića u Topčideru 1868. godine jedno vreme umesto maloletnog naslednika prestola Milana Obrenovića vladalo Namesništvo. U njemu su glavnu reč vodili bivši ministar vojni Miloje Petrović Blaznavac i iskusni diplomata Jovan Ristić. Zvaničnih partija još nije bilo, pa se politička i poslovna moć preselila sa dvora u kružoke dve najbogatije porodice u zemlji, Hadži-Tomića i Babadudića. Rodonačelnik Hadži-Tomića je bio Toma, veliki beogradski gazda koji je u doba kneza Mihaila bio glavni državni liferant, nabavljač. On je poudao kćeri za važne političare, pa je zaradio nadimak "praviteljstvujušči (ministarski) tast". Zetovi su mu bili Jovan Ristić, pa Radivoje Milojković, ministar policije, Filip Hristić, kapućehaja, diplomatski predstavnik u Carigradu, Antonije Bogićević, knežev ađutant. Za ovaj porodični klan se uglavnom nisu vezivale optužbe za korupciju, ukoliko se izuzmu one, upućene Ristiću, da tastu namešta državne poslove.


Porodica Baba Dude
 

MOĆNI ZET HADŽITOME : Jovan Ristić

Prve prave korupcionaške afere u Kneževini Srbiji zabeležene su u poslovima Babadudića. Bila je to porodica od stotinak članova koja je ime dobila po Baba Dudi, supruzi Riste Jovanovića, predsednika Beogradske opštine u vreme kneza Miloša. Ona je svoje ćerke uz dobar miraz takođe poudavala za vodeće ljude u Beogradu.

Među njenim zetovima su bili general Jovan Belimarković, trgovac Živko Karabiberović koji je bio predsednik Narodne skupštine i član upravnog odbora Prve srpske banke, Panta Jovanović, ministar finansija. Babadudići su bili i Alimpije Vasiljević, profesor Velike škole, kasnije i prvak Liberalne stranke, Jovan Avakumović, sekretar ministarstva unutrašnjih dela, Milan Kovanović, član Kasacionog suda...


Hadži-Tomići i Babadudići nisu bili obične porodice, nego čitavi porodični ortakluci: čim bi jedan od njih došao do vlasti i uticaja, za njim bi navalili i svi ostali. Prva afera bila je vezana za Živka Karabiberovića i Prvu srpsku banku, koja je brzo propala. Njeno ime se pre toga pojavilo u zloupotrebi prava eksploatacije Senjskih rudnika na jugu zemlje. Međutim, afera koja se pretvorila u pravi korupcionaški skandal pukla je avgusta 1873. godine. Mala kneževina je prvi put ušla u veliku nabavku odeće i obuće za 60.000 vojnika, i već u prvom poslu došlo je do zloupotreba i pronevera u vojnim magacinima. Njima je rukovodio ministar vojni Belimarković, i za to je saznao predsednik vlade Jovan Ristić. On je obrazovao komisiju koja je pronašla da se na vojnu robu zapravo trošilo manje nego što se prikazivalo u knjigama. Utajeni materijal se prodavao u korist utajivača, koji ga je ponovo prodavao Ministarstvu vojnom. Šteta je procenjena na 17.500 dukata.

Komisija je ulazila i u takve pojedinosti kao što je ta, da je na par obuće trošeno 143 grama đona umesto propisanih 220 grama. Najpre su osumnjičeni načelnik ekonomskog odelenja Ministarstva, magacioner i nadzornik vojne radionice, a načelna odgovornost je pripisana ministru Belimarkoviću, kao njihovom pretpostavljenom. Sud je odlučio da se ministru oduzima po deo od mesečne plate na ime proneverenog novca dok se ne namiri dug državi. Ali, Kasacioni sud je našao da Belimarković, pošto je ministar, ne može da ogovara pred redovnim sudom, nego pred Skupštinom, pa je ovu odredbu poništio. Daljom istragom se ispostavilo da je pronevere bilo u svim delovima vlasti, sve do njenih vrhova, i da su neposredno umešani ne samo ministar vojni, nego i ministar finansija Panta Jovanović.

Srpski kadeti u vreme afere sa šinjelima
 


U međuvremenu je na čelo srpske vlade došao novi predsednik Jovan Marinović, kome je palo u tal da dovrši aferu. On je to nerado učinio, jer su mu Babadudići pomogli da se domogne vlasti. Marinović je ipak pokrenuo postupak protiv Belimarkovića za obeštećenje države. Skupštinski odbor koji je tada obrazovan našao je još gore prestupe. Istragom policije je utvđeno da je ministar Belimarković ugovorio posao sa izvesnim trgovcem Ofermanom koji se javljao tek posle licitacije i nudio cenu koja je, razumljivo, bila niža od svih ostalih ponuda, ali je i roba koju je isporučivao za srpsku vojsku bila očajna.

Knezu najveća šteta


Kada su početkom 1874. godine konačno glasali, svega 22 poslanika je smatralo da je Belimarković kriv, dok ga je 56 poslanika oslobodilo odgovornosti. Istoričar Slobodan Jovanović je utvrdio da je afera sa vojnim nabavkama na kraju najviše naškodila knezu Milanu i premijeru Marinoviću. Do tada su i razvijena Evropa i srpski narod u njima videli protivnike nasilja i korupcije koju je sprovodio namesnički režim. "Ali, na prvom koraku, kada je trebalo izvideti i kazniti zloupotrebe namesničkog režima, i knez i Marinović... umesto da gone krivce, oni su ih zaklanjali. Seljački poslanici ostali su sablažnjeni. Oni su verovali da su svi ministri lopovi, jer, iako se razlikuju po partijama, oni jedni druge brane pred Skupštinom... Sam knez Milan je priznavao da je afera Belimarković upropastila ugled ministara u očima seljaka". Đeneral Jovan Belimarković je kasnije stekao vojničku slavu u srpsko-turskim ratovima, ali ga je žig korupcionaša pratio do kraja života.

Takođe je ustanovljeno da u drugom poslu, nabavke vojnih šinjela, licitacija nije bila ni sprovedena nego da je Belimarković jednostavno ustupio posao svom rođaku Živku Karabiberoviću. On i Oferman su verovatno radili zajedno, za račun neke firme u Austriji. A kakvi su bili isporučeni šinjeli, svedočio je jedan poslanik koji je služio u vojsci, i rekao u Skupštini da je "dobio šinjel tako izbeleo i iscepan kao da je još od Bonaparte ostao". Ustanovljeno je i da komisija za prijem robe nije radila po propisu i da nije pregledala donetu robu, a da ministarstvo od Karabiberovića nije naplaćivalo kaucije, avanse i garancije predviđene zakonom. Time je državi naneta ogromna šteta.
Slučaj je uskoro dobio boju političkog skandala, jer ga je pokrenuo premijer Jovan Ristić, jedan od "hadžitomića", i optužio konkurentsku porodicu, Babadudiće.

Poslanicima, koji ionako nisu imali mnogo škole ni demokratskog iskustva da bi znali koliko je štetno kada se ne poštuje propisana procedura, Belimarkovićeva odbrana se činila ubedljivom. On nije ni pobijao da je posao dao Ofermanu i Karabiberoviću, ali se pravdao da je to činio u najboljem interesu države, jer su oni davali najpovoljniju cenu. Osim toga, u slučaj se umešao sam knez Milan tako što je stao na stranu optuženog ministra. Sve vreme, dok je trajao pretres u Skupštini, on je Belimarkovića zvao kod sebe na ručak, iako je ostalim ministrima obećao da to neće činiti. Nije moglo da se ne primeti kako je Belimarković "s optuženičke klupe išao pravo za kneževu trpezu i obrnuto".


Polupismeni seljački poslanici bili su pod utiskom vešte ministrove odbrane, a još više su zazirali od moći kneza, kao i predsednika vlade Marinovića, koji nisu krili na čijoj su strani.  

Knežev špijun

 

Jovan Ristić pokrenuo aferu u vojsci ne samo zbog klanovske bitke za tržište, nego i zato što mu je Jovan Belimarković bio neposredna politička pretnja, pošto je hteo da zameni Miloja Petrovića Blaznavca na položaju drugog namesnika. Ristić bi jedva dočekao da se oslobodi Blaznavca, ali nije na njegovom mestu hteo "novog Blaznavca", opasnijeg, mlađeg i arogantnijeg. Zato je organizovao hajku na Belimarkovića, ali nije računao da će ovaj uživati zaštitu kneza Milana Obrenovića. Austrijski konzul u Beogradu Benjamin Kalaj je u jednom izveštaju tvrdio da je istraga afere u skupštini propala jer je Belimarković bio jedan od kneževih tajnih agenata među oficirima. Da je bio kažnjen kao kriminalac, otkrilo bi se i ovo njegovo delovanje. 

 

Slab glas javnosti

 

Glas srpske javnosti se o aferi Belimarković nije glasno čuo iako i pored liberalnih zakona o štampi nije bilo nezavisnih novina, i to ne zbog državne represije, nego zato što je čitalaca bilo toliko malo, da nijedan list nije mogao samostalno da se izdržava. Na tržištu su preživljavali samo listovi koje je pomagala srpska ili mađarska vlada. Tako je afera Belimarković više pretresana u novinama vojvođanskih Srba nego u štampi kneževine Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online