Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 18.01.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Uzeće nam i sever Kosova

Najave Hašima Tačija o novoj strategiji kojom Priština namerava da jača suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić tumači kao želju separatističkih institucija u Prištini da uspostavi vlast na celoj teritoriji pokrajine, uz pomoć dela međunarodnog faktora i "pasivne i dvolične" politike Srbije na Kosmetu.

- To je zajednička akcija separatističke vlade Hašima Tačija, Kfora i NATO-a da rasture, kako kažu, paralelne institucije Srbije, i to suprotno Rezoluciji 1244, prema kojoj su međunarodne snage i institucije dužne da budu neutralne.


Zašto Hašim Tači baš sada najavljuje novu strategiju za sever Kosova?
- Posle nedavnih takozvanih lokalnih izbora koje je Priština održala, sada hoće i ovaj deo pokrajine da stave pod svoju čizmu, pa pošto im ti izbori na severu nisu uspeli, jer se Srbi nisu odazvali, hoće da ih ponovo raspišu u maju u severnoj Mitrovici, a do kraja godine i u ostalom delu, pod patronatom međunarodnih institucija na Kosmetu.


EU preča od pokrajine


Šta očekujete od procesa pred Međunarodnim sudom pravde, od kojeg je Srbija zatražila mišljenje o samoproglašenoj državnosti Kosova?


- To je priča "trla baba lan da joj prođe dan", jer je Srbija, umesto da tuži države koje su priznale nelegalnu državnost, povukla potez kojim Albancima daje prostor i vreme da učvrste državu.

 

Očito je da se između Kosova i evropskih integracija Boris Tadić odlučio za ovo drugo i obećao Zapadu da na račun pokrajine ostvari napredak ka Briselu.

 

Tači je najavio i poboljšanje ekonomske situacije.
- To su najobičnije gluposti, jer je ekonomska situacija u područjima gde žive Srbi, tri puta bolja nego u ostalim delovima. Primera radi, dnevnica jednog Albanca, fizičkog radnika je 4,5 evra, pa je pomoć potrebnija njima nego nama.


Smatrate li da će biti ostvarene najave o integraciji i da li bi to moglo da dovede do novog talasa iseljavanja Srba?

- Vidi se da na severu integracija teško ide, pa se pravi šira strategija. Tu nam je važna podrška Beograda, jer sigurno je da će malo Srba prihvatiti Tačija za premijera i Prištinu, a ne Beograd za glavni grad.

Međutim, sudeći prema onome što se desilo na izborima u Štrpcu, vidi se da je Beograd vodio pasivnu i dvoličnu politiku i da su neuverljivo pozivali Srbe da ne izađu na izbore, ali da i ako to učine neće snositi nikakve posledice.

Politika Vlade Srbije mora da bude aktivna i nacionalna, da bi sprečila novu strategiju iz Prištine, u šta lično sumnjam.


Šta konkretno da uradi Beograd i zašto sumnjate u njihovu pomoć?
- Moraju jasno da pozovu Srbe da ne izlaze na Tačijeve izbore i budu aktivni u rešavanju naših problema, ali sumnjam u to, jer sada 40 sudija koji su ostali na Kosmetu, Srbija nije reizabrala, bez primanja su, pa ih Beograd gura u albanske institucije u koje ih je Priština pozvala. Takođe, struju osim Visokih Dečana nema ni jedan srpski manastir, dok Srbe batinaju što je teže, a znamo da je "crveno dugme" u Beogradu.


Da li ste tražili pomoć od institucija Srbije?

- Skupština zajednica opština na KiM je pre više od godinu dana zatražila prijem kod predsednika i premijera Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića. Nikakav odgovor od njih nismo dobili, a zalaganja za Kosmet u Srbiji se svode samo na retoriku. Možda treba da im pišemo otvorena pisma, ali s obzirom na blokadu u medijima, pitanje je da bi ih iko objavio.

Nedelja 11.12.2011. 10:18
dace im dedinjska oligarhija.
Petak 16.12.2011. 21:26
Доћи ће Руси...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online