Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 03.05.2012.
12:12
D. N. Petrović - Vesti A

Srbi u strahu od provokacija

Trenutno stanje na severu Kosmeta je haotično, ne zna se kako će se i gde glasati i ko će i kako prebrojavati glasove.

Život ide dalje: Leposavić

Mada se od Oebsa očekuje pomoć u sprovođenju izbora, a od Kfora da će osigurati bezbednost, Srbi na Kosmetu su i dalje zabrinuti, pa najverovatnije glasanja neće biti provedeno u manjim mestima, niti u selima koja se dodiruju sa južnim delom pokrajine.


Primera radi, u opštini Leposavić glasanje će biti moguće samo u gradu i mesnim zajednicama Lešak, Sočanica, Dren i Postenje. Žitelji zabitih sela moraće da dođu do nekih od ovih mesta i tu obave svoju građansku dužnost.


- Ja živim u Belom Brdu, 30 kilometara od Leposavića, star sam i ne znam kako ću otići da glasam, a voleo bih da nekako stignem do biračkog mesta. Nažalost, ni autobuse nam nisu obezbedili za prevoz, sve ćemo morati sami da finansiramo - kaže Ranko Marković, starina iz ovog sela podno Kopaonika.


Mada su se vojnici Kfora rasporedili u selima Šaljska Bistrica, Ceranje i Košutovo, gde se nedavno okupilo 400 veterana OVK-a od kojih su neki naoružani silazili i do Ibarske magistrale, Srbi su zabrinuti jer su u ovim selima primetili veliki broj nepoznatih mladića u trenerkama kojih nije bilo ranije, sumnja se da se radi o ekstremistima koji će u danima izbora pokušati da se spuste i do srpskih sela, možda i do Leposavića i izazovu neki incident.

Zajedno sa Kforom, iako to nije dogovor, na ovom prostoru viđeni su i neki pripadnici specijalnih policijskih jedinica iz Prištine.


Odlukom Republičke izborne komisije, čim se završi glasanje, glasački materijal će se pečatiti i kolima odvoziti u Rašku gde će se glasovi brojati. Srbi na severu Kosmeta kažu da se na ovaj čin RIK odlučio jer zna da će vladajuća koalicija ubedljivo izgubiti na severu Kosmeta, pa će u Raški pokušati da "peglaju" rezultate. Međutim, i vlasti sumnjaju da će opozicija na severu pokušati da "ubacuje bez mere" i da falsifikuje rezultate. U Raški još ne znaju gde će brojati kosovske glasove i ko će ih brojati.
 

Kfor ponovo blokira


Vojnici nemačkog kontingenta Kfora ponovo, treći put zaredom, blokirali su alternativni pravac Raška - Tresava - Leposavić i kod manastira Vračevo do kasno u noć pretresali sva vozila i putnike. Ponovo su tvrdili da traže naoružanje i municiju.


Zanimljivo je da nijednom nije blokiran drugi po značaju alternativni pravac Novi Pazar - Rogozna - Zvečan. Bolje upućeni tvrde da je to zbog toga što su Srbi u Zubinom Potoku i Zvečanu mnogo organizovaniji i verovatno bi na blokadu odmah odgovorili - barikadama. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.05.2012. 13:57
Mi nameravamo da se vratimo..a što se tiče napuštanja kosova to pitaj Nato...oni uskoro idu....pa tvoji teroristi....
Četvrtak 03.05.2012. 13:32
Joj ssepugo kako bih te nalupo samo kad bih te sreo negdje da znas samo!
Četvrtak 03.05.2012. 17:58
svaka cast brate mi smo samo trenutno otisli srpsko kosovo je pod okupacijom zato se moramo boriti sve do oslobodjenja !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online