Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 03.05.2012.
13:03
M. Jovanović A

S Tomom posle Đurđevdana

Demokratska stranka Srbije u budućnosti vidi našu državu kao ekonomski snažnu, politički i vojno neutralnu državu, kaže u intervjuu za "Vesti" Nenad Popović, potpredsednik DSS-a.

Nenad Popović

Vlada mišljenje da se posle 6. maja ništa neće promeniti, jer Demokratska stranka ima najveći koalicioni kapacitet za formiranje nove vlade?
- Narod živi teško i želi promene. Za vreme ove vlasti preko 200.000 ljudi ostalo je bez posla, zatvoreno je preko 50.000 preduzeća, plate su najniže u regionu. Građani su obmanuti obećanjima o 200.000 novih radnih mesta, 1.000 evra od akcija... Ne vidim mogućnost da takva politika ponovo dobije podršku na izborima.

Distanciranjem od politike "EU nema alternativu" vaša stranka udaljila se i od naprednjaka, da li je moguća postizborna koalicija DSS-a i SNS-a?
- Politika "EU nema alternativu" je pogrešna politika sadašnje vlasti koja je skupo koštala Srbiju. Toga su svesni i oni koji su izmislili tu dogmu pa sada čine sve da se od nje ograde. Mi ćemo posle izbora razgovarati sa SNS-om i pokušati da ih ubedimo da prihvate naša tri principa - političku i vojnu neutralnost, očuvanje Ustava i ekonomski program koji na prvo mesto stavlja interese domaće privrede.

Izjavili ste da bi dolaskom DSS-a na vlast iz Rusije stiglo 10 milijardi evra investicija, na čemu zasnivate takvo obećanje?
- Ta sredstva bismo obezbedili putem kredita, zajedničkih ulaganja sa ruskim državnim i privatnim kompanijama, kao i kroz ulaganja u infrastrukturu putem modela javnog-privatnog partnerstva. Ali najvažnije je to da bi sva ta sredstva bila uložena direktno u domaću privredu. To znači nova radna mesta i bolji standard za naše

Rusko tržište bez carina


Bescarinski sporazum sa Rusijom, koji imamo jedini na svetu, koji nam omogućava da praktično sve domaće proizvode izvozimo u Rusiju bez carina, je najveća razvojna šansa za našu privredu. Mnoge kompanije iz EU su zainteresovane da otvore proizvodnju u Srbiji kako bi svoje proizvode mogle da izvoze na veliko rusko tržište - bez carina. Evropski zvaničnici su nam stavili do znanja da ćemo izgubiti ovaj sporazum ako nastavimo dublje sa evropskim integracijama. Politička neutralnost nam garantuje očuvanje ovog sporazuma.

građane. DSS je vodila razgovore o tim sredstvima i garantuje da može da ih obezbedi.

Kako nameravate da pokrenete srpsku privredu?

- Kada DSS dođe na vlast formiraćemo tri nove institucije - interventni fond za pomoć velikim privrednim sistemima, jer kada rade veliki privredni sistemi, rade i mala i srednja preduzeća. Razvojnu banku, koja će privrednicima davati kredite na rok otplate od 10 godina i sa grejs periodom od najmanje tri godine, kao i izvoznu banku koja bi davala direktne podsticaje i garancije za izvoz na tržišta Rusije i EU. Ove institucije će doprineti očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji.

Tvrdite da je Srbiji neophodna politička neutralnost, kako ćete je realizovati?

- Kao što je Narodna skupština za vreme Koštunice donela odluku o vojnoj neutralnosti, tako možemo da donesemo odluku i o političkoj neutralnosti. Kada srpski narod stane iza jedne odluke, tu odluku ne mogu da promene ni Brisel ni Vašington. Srbija je vekovima bila Istok Zapadu i Zapad Istoku i tako treba i da ostane.


Kako vidite budućnost Srbije, bez obzira na ishod izbora?
- U budućnosti vidim Srbiju kao ekonomski snažnu, politički i vojno neutralnu državu koja će sarađivati sa svima i čiji će prosperitet biti zasnovan na rastu domaće privrede i proizvodnje.

Kosmet vruć krompir

 

Zbog čega dve najveće stranke izbegavaju da se u kampanji bave Kosmetom, kako bi DSS rešila taj problem ukoliko bi se vratila na vlast?
- Srbija ne sme da bude saučesnik u stvaranju lažne države Kosovo, a sadašnja vlast upravo to radi. Uspostavljene su granice na kojima se nalaze albanski carinici, doneta je odluka da se ne održe lokalni izbori na Kosovu koja vodi gašenju naših institucija. Srbija mora da održi lokalne izbore na Kosovu, jer je to naša ustavna obaveza. Da je DSS na vlasti, lokalni izbori bi bili održani kao 2008. godine. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.05.2012. 13:51
Kako će ti pregovori izgledati znamo svi...Nemaju puno dodirnih tačaka...DSS drži čvrst stav po pitanju kosova i EU..dok je SNS veoma fleksibilan...Al daj Bože da se nekako dogovore da maknemo ove sadašnje...gore od njih ne može !
Četvrtak 03.05.2012. 13:48
SNS ce ih izraditi . Toma je u potpunosti okrenuo pricu nakon sto ga je kandicka optuzila za "ratne zlocine " u vreme opsade Vukovara.
Četvrtak 03.05.2012. 15:28
resenje je da se srbi sloze i dogovore.sve se moze kad se hoce i kad ima volje;zasto da ne sns i dss zajedno u vladi sa ostalima srs mada ih ja ne volim i dveri ako predju cenzus.bolje nemamo i bolje kombinacije nema.ziveli!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online