Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 02.05.2012.
09:13
Alo A

"Stavićemo Dinkića pod lupu"

Dragan Šutanovac, ministar odbrane i potpredsednik Demokratske stranke, priznaje da mu imponuje pominjanje njegovog imena u nagađanjima o kandidatu demokrata za premijera jer je to "potvrda dobrih rezulata rada". Međutim, u intervjuu za "Alo!" on tvrdi da se u stranci još nije razgovaralo o toj temi.

Dragan Šutanovac: POlitičari u kampanji ponašaju se kao u drugom stanju

"U stranci nismo vodili razgovore o mogućem kandidatu za premijera, a odluku o tome ćemo doneti nakon izbora. Činjenica da se pominjem kao mogući kandidat naravno da mi imponuje. Time se prepoznaje rezultat rada ministarstva na čijem sam čelu, ali i energija koju nosim".


Ako vas Tadić ipak bude pitao, šta ćete mu odgovoriti?
- Sedam dana pre odluke o formiranju vlade 2008, rekao sam da neću biti ministar odbrane, pa i danas obavljam posao baš u tom resoru. Iz iskustva, ne govorim više eksplicitno, ali sigurno ne bežim od posla i odgovornosti.


Možete li da zamislite vladu čiji je stožer DS, a premijer iz druge stranke?
- Politički je nekorektno da oni koji nisu dobili podršku građana traže mesto premijera. Ona stranka koja dobije najviše glasova treba da preuzme i najveću odgovornost. DS je zbog ucena 2007. prepustio to mesto, što se pokazalo kao loše i vlada se raspala posle godinu dana.


Sigurno ste primetili da Dačić želi da 2012. postane taj Koštunica iz 2007...
- Neki političari kampanju doživljavaju kao "drugo stanje" i daju izjave koje nemaju ozbiljno utemeljenje.


Šta ćete s Dinkićem? Postoje li okolnosti pod kojima biste ga ponovo uveli u svoj tim?
- URS se ponaša na politički izuzetno nekorektan način. Rezultati su pod najvećim znakom pitanja upravo u ekonomiji, regionalnom razvoju i zdravstvu, dakle u resorima za koje je URS u vladi preuzeo odgovornost. Nekorektno je da optužuju DS, a da sve što je dobro predstavljaju kao njihovo. Nema smisla ponašanje u kojem uspeh ima mnogo roditelja, a neuspeh je siroče.


Hoće li Dinkić zbog toga ostati "političko siroče" posle ovih izbora ili i dalje može biti partner DS-u?

- O tome ćemo razgovarati posle izbora, u zavisnosti od rezultata. Dinkić nema drugačiji sistem vrednosti po pitanju evropskih integracija, kao što ga imaju SNS, SRS, DSS, Dveri... Međutim, njegovo ponašanje svakako će doći pod lupu.


Na osnovu čega ste zaključili da je ova kampanja jedna od najpristojnijih još od devedesetih?
- Ne vidim šta je loše DS uradio bilo kojoj stranci. Ukoliko se Tomislav Nikolić stidi vojvode Tomislava Nikolića, to je njegov problem, a ne DS-a. I dalje ćemo insistirati na tome da građani imaju potpuni uvid u lik i delo naših političkih protivnika.


Ali, to je izazvalo reakciju SNS-a, pa smo sad svedoci pravog malog rata između DS-a i SNS-a, zar ne?
- Histerična reakcija SNS-a govori o tome da su oni sami poverovali da su se promenili i da traga o njihovoj prošlosti više nema. Oni vešto kriju i Bogoljuba Karića, Velimira Ilića, Marjana Rističevića, koji je ovih dana izašao sa kandidaturom za mesto ministra poljoprivrede, ali i Borislava Pelevića, za koga je Nikolić u Skupštini Srbije rekao da je češće stavljao čarapu na glavu nego na nogu. Ali eto, mi smo našli način da podsetimo građane i približimo im istinu. To nije prljava kampanja.


Šta smatrate najvećim uspehom vlade, a šta Ministarstva odbrane u ovom mandatu?
- U resoru odbrane imamo izuzetno dobre rezultate, koji su prepoznati i u zemlji i u inostranstvu. S druge strane, ogroman je uspeh ne sama kandidatura, već preporuka Evropske komisije u kojoj se konstatuje da je Srbija povukla izuzetne reformske poteze i zaslužila kandidaturu. Zabroravlja se da je devizna štednja građana od 2008. udvostručena i da se kreditni rejting zemlje podigao u vreme ekonomske krize, što se nije desilo u mnogo moćnijim ekonomijama. Prošle godine smo izvezli milijardu više u odnosu na 2008, a uvezli dve milijarde manje. U Srbiji je 2011. bilo više investicija nego u celom regionu zajedno.


Ispada onda da su smešni svi koji tvrde da će premijerska stolica od maja biti vruća?
- Sve su to pretpostavke. Cilj vlade u prvih godinu dana mora da bude početak pregovora sa EU i to će biti potpuno otvaranje vrata Srbije za razmenu dobara, investicija... To neće biti nimalo lako. Čekaju nas i ozbiljne reforme - poreska, zdravstvena, penziona, poljoprivreda mora da nastavi da se razvija, energetika takođe. Premijer će morati da bude "all around player", dakle, igrač za ceo prostor.

Dobili ste žensku konkurenciju za mesto ministra odbrane. Kako vam zvuči: ministar odbrane Srbije Nataša Mićić?
- Više je opasna nego konkurencija. Mislim da je opasna po sistem, a ne da je konkurencija. Količina nepoznavanja resora odbrane koji je ispoljila u TV duelu je zastrašujuća. Da neko sebe kvalifikuje da vodi sistem u kojem ima 36.000 ljudi na način na koji je ona to učinila je dosta zabrinjavajući.


Dakle, u vladi sa LDP-om šanse su joj nula?
- O njenim šansama uopšte ne razmišljam.

ILI-ILI pitalice


Rusija ili Amerika?
- EU.
SPS ili LDP?
- DS.
Đulijani ili Vučić?
- Đilas Blumberg.
"Dorijan Grej" ili "Absinthe"?
- I "Dorijan Grej" i "Absinthe".
Tulare ili Mrčajevci?
- Uh, teško pitanje. Tulare... ali i Mrčajevci.
Viski ili pivo?
- Ništa od toga. Uglavnom pijem samo negazirana i bezalkoholna pića.

Sreda 02.05.2012. 09:15
Хвалио се како се љуљање не осећа на америчком носачу авиона...
Sreda 02.05.2012. 10:08
Da se proveri Dinkićeva karijera, to je u redu, samo je problematično što bi to radio Šutanovac kao, ne daj Bože, premijer. Vrabac kaže sovi da ima velike oči.
Sreda 02.05.2012. 11:12
ILI-ILI pitalice Rusija ili Amerika? - EU. SPS ili LDP? - DS. Đulijani ili Vučić? - Đilas Blumberg. "Dorijan Grej" ili "Absinthe"? - I "Dorijan Grej" i "Absinthe". Tulare ili Mrčajevci? - Uh, teško pitanje. Tulare... ali i Mrčajevci. Viski ili pivo? - Ništa od toga. Uglavnom pijem samo negazirana i bezalkoholna pića. ---------------------------------- Гарота или колумбијска кравата? За боље ниси.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online