Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 30.04.2012.
13:40
D. Dekić - Vesti A

O radnicima ni reč za praznik!

Ovaj 1. maj radnici u Srbiji dočekuju u mnogo gorem položaju nego prošlogodišnji, a 2013. godine će biti još gore ukoliko se u Srbiji situacija ne bude menjala iz korena. Ovakvu ocenu za "Vesti" iznosi predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Srbije "Nezavisnost" Branislav Čanak i ukazuje da se političari ni ovog 1. maja nisu setili radnika, iako im svega šest dana kasnije dolaze izbori.

- Šta očekivati od političara ubuduće kada se ni marketinškim trikom nisu poslužili ni da pomenu radničku klasu i njena prava - ističe čelnik UGS "Nezavisnost".


Da je Srbija mimo sveta, Čanak argumentuje činjenicom da svuda u svetu 1. maj zajedno obeležavaju sindikati i partije socijaldemokratske opcije, dok ga kod nas slave samo radnici. U Srbiji je armija ljudi, više od milion, bez zaposlenja, a što za posledicu, kao nikada do sada, ima da jedan zaposleni izdržava jednog penzionera.


- Gotovo je nemoguće naći lek za ovu situaciju, jer je van moći bilo koga da izvuče zemlju iz ovakve katastrofe. Svejedno je ko će pobediti na predstojećim izborima, pošto bez para nema dobre politike, a novac je u ekonomiji. Srbija je bez kapitala - objašnjava čelnik "Nezavisnosti".


Ulaganje, prema njegovim rečima, može da dođe iz inostranstva, ali kako ubediti stranog investitora da je bezbedno da u Srbiju ulože makar jedan evro ili dolar kada 1. maja radnici političarama nisu ni na pamet pali.


- Stranci znaju da jaz između političara i naroda proizvodi korupciju i što je veći jaz, veća je i korupcija. Zato u Srbiju može da uđe samo onaj ko bi da mešetari, da na brzinu "opere" novac - kaže Čanak.


On je istakao da se srpska ekonomija zubima drži na poslednjem končiću i da bez ogromnih rezova, prvenstveno u zakonodavstvu, nema boljitka.
 

Kao u Indiji u 18. veku

- U Srbiji se formirala nova klasa, tajkunsko-politička, ali je prerasla u kastu, u nedodirljive ljude, kao u Indiji u 18. veku. Političarima je radnička klasa poslednja rupa na svirali - ocenio je Čanak.


Kad se kolevka zaljulja

 

Čanak ukazuje na pogubnost političkog angažovanja Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) koja se priklonila Preokretu Čedomira Jovanovića.


- ASNS je davno napravila Demokratska stranka, pa kako se kolevka zaljuljala, tako je i nastavila. Glumili su sindikat, a kada ih je DS prvi put odbio, provukli se sa LDP, što je apsurd, jer liberali ne podnose sindikate - kaže Čanak.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.04.2012. 16:13
Pravi radnici rade za Prvi maj, i ja im sa najvećim poštovanjem čestitam taj dan.
Ponedeljak 30.04.2012. 17:49
U feudalnoj drzavi nema radnicke klase samo robovi. Robovima je svaki dan isti, ili umiru radeci ili umiru neradeci.
Ponedeljak 30.04.2012. 22:25
"Političari ni ovog 1. maja nisu se setili radnika" Mislim da sadasnja banda na vlasti nema obraza da se pojavi pred radnickom klasom (koja jedva satavlja kraj s krajem), jer znaju da su najzasluzniji za njihovu golgotu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online