Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.04.2012.
12:05
J. L. Petković - Vesti A

Spasava nas razum, a ne barut!

Iako NATO pojačava snage, nisam siguran da može sam da neutrališe ekstremističke grupe na Kosovu, kaže za "Vesti" Pavle Trajanov, bivši ministar makedonske policije, lider Demokratskog saveza i poslanik u Sobranju.



Na Kosovu su mogući nemiri koji mogu da se reflektuju i na Srbiju i na Makedoniju. "Spontana" okupljanja i protesti mogu prerasti u nasilne demonstracije i dovesti do međuetničkih sukoba na severu Kosova. Vlast u Prištini, NATO, Euleks, partije i mediji, svi zajedno mogu da spreče destabilizaciju i međuetničke sukobe. Uticaj na procese u Kosovu ima i Srbija, pa je odgovornost i na njenoj strani. U južnoj Srbiji (Preševo i Medveđa i dr.), kao i u Makedoniji (Lipkovo, Tanuševci, Skopska Crna Gora i dr.) moguće su ekstremističke aktivnosti. One ne mogu da ugroze stabilnost i bezbednost u regionu, same po sebi. Ali, njihova povezanost sa rešavanjem "kosovskog čvora" može postati indikator da je Balkan i dalje nemiran, kaže za "Vesti" Pavle Trajanov, bivši ministar makedonske policije, lider Demokratskog saveza i poslanik u Sobranju.

Rekli ste da postoje informacije o pripremi operacije destabilizacije na Kosovu, nasilnog preuzimanja severa, zna li se kada bi ona mogla da počne?


- Nije reč ni o kakvoj operaciji, strategiji ili scenariju, već o uspostavi efektne kontrole nad celom teritorijom Kosova. Vlada Kosova pregovara sa Republikom Srbijom, ali se ekstremistima ne čeka politički dogovor, već žele to da urade nasilno i što je moguće brže.


Može li intenzitet takvih akcija uvući i Makedoniju i Srbiju u rat?

- Podela Kosova može izazvati redefinisanje granica balkanskih država, a to može da bude uvod u nove sukobe većih razmera. Samo ako se dođe do rešenja za sever Kosova mirnim putem biće izbegnuti najcrnji scenariji.

Kako da se države zaštite od takvog terora?


- Samo ako zaboravimo ideje o velikim državama, kao što su Velika Srbija, Velika Albanija itd. Ulaz u NATO i EU balkanskih država je najveća garancija da će pobediti razum i demokratija.

Skopski mediji prenose spekulacije da duž granice Makedonije prema Kosovu krstare naoružane grupe albanske paravojske, zbog čega niko ne reaguje?


- Takve informacije nisu potvrđene od bezbednosnih službi. Makedonija je stabilna i ima potpunu kontrolu nad celokupnom teritorijom. Očekujem da će oni koji su ubili petoricu građana kod jezera Smilkovci biti brzo izvedeni pred lice pravde.

Kako ocenjujete ulogu međunarodne zajednice? Zbog čega ne reaguje?


- Probleme na Balkanu stvaramo mi i mi treba da ih rešavamo. Kada se meša međunarodni faktor, između drugog on štiti svoj strateški interes. Ne možete očekivati da zbog mira na Balkanu ginu Amerikanci, Nemci, Englezi. Sa nacionalizmom, ekstremizmom, pa i privitimizmom moramo mi sami da se izborimo.


Verujete li da Kfor zna da se takva akcija sprema?


- NATO pojačava svoje kapacitete, ali nisam siguran da može sam da neutrališe ekstremističke grupe, kojih ima i kod Albanaca i kod Srba na Kosovu. Neophodne su sinhronizovane političke i bezbednosne preventivne mere. Potreban je dogovor među Srbima i Albancima o zajedničkom životu. Etničko čišćenje je krajnje neprihvatljivo.

Ko su finansijeri ekstremista? Kome odgovara da na takav način destabilizuje i Makedoniju i Srbiju?


- Iza ovih ekstremnih aktivnosti, za sada stoje lica koja su uključena u trgovinu narkoticima, oružjem, ženama... Ali, ima i "patriota" koji vide sebe kao buduće premijere, ministre i sl. Presedan da se oružjem ostvaruju određena prava se dogodio. Opasno je ako se ponovi. 

Ubice se kriju u okruženju?

 

Kako vidite istragu o brutalnom petostrukom ubistvu, spekuliše se da su ubice prebegle na Kosmet?


- Moje informacije govore da će uskoro biti operacija za njihovo hapšenje, možda u dve do tri balkanske države. Otkrivanje izvršilaca ovog masakra će biti jak stabilizirajući faktor i prevazići će se dileme koje stoje iza ovog terorističkog akta, opasnijeg i sa većim posledicama od pokušaja atentata na predsednika Kira Gligorova. 


Čuvaćemo Makedoniju

 

Kako komentarišete "savet" nekih bugarskih medija da je najbolje sprovesti "preventivnu podelu Makedonije"?


- Makedonija je samostalna, suverena i nezavisna država, sa statusom kandidata za punopravno članstvo u NATO. Ideje o podeli Makedonije su nedobronamerne i do toga neće doći. Mi Makedonci nemamo drugu otadžbinu. Čuvaćemo je i branićemo je. To je obaveza svih građana, bez razlike na etničku pripadnost.

POVEZANE VESTI

Subota 28.04.2012. 12:19
kfor je tu da neutralise srbe , ako se i oni dovate neceg ubojitije od kamena ...., a mozda ce delovati i pritiv kamena...
Subota 28.04.2012. 12:25
Suverene drzave imaju granice i vojsku koja cuva granice a vi srbija imate granice koje vam crtaju siptari i vojsku koju vam broji taci. Ne lupetaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online