Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.01.2010.
08:48
Tanjug A

Srpsko-srpski sukob oko vlasti u Štrpcu

Srpska zajednica u Štrpcu podeljena je posle lokalnih izbora koje je u novembru organizovala Priština. Rukovodstvo opštine je duplirano, jer već postoji vlast izabrana na izborima pod patronatom Vlade Srbije. Između dve grupe koja polaže pravo na upravu opštinom izbio je sukob oko toga ko će koristiti službene prostorije.

Opština Štrpce
Rukovodstvo opštine Štrpce, koje podržava Vlada Srbije, pokušaće u ponedeljak da vrati kontrolu nad prostorijama koje je u petak preuzelo rukovodstvo formirano po kosovskom sistemu.

Predsednik opštine Zvonko Mihajlović je rekao za radio KIM da se radi o nasilnom upadu nelegalnog rukovodstva, ali i da će sa drugom stranom pokušati da pronađe konstruktivno i mirno rešenje.

On je dodao da je u cilju rešavanja ovog problema za ponedeljak zakazana vanredna sednica SO Štrpce na kojoj bi trebalo da se donesu odluke i strategija o daljim koracima.

“Srpska opština Štrpce i dalje će funkcionisati, jer ćemo, ukoliko ne uspemo da se dogovorimo, pronaći alternativu i u tome nas niko ne može sprečiti”, zaključio je Mihajlović.

Bojan Savić, predsednik SO Štrpce je rekao da je između dve grupe predstavnika vlasti došlo do fizičkog obračuna.


"Posle pokušaja ulaska, doživeli smo nešto što nismo očekivali, a to je fizički obračun sa novim takozvanim gradonačelnikom i zamenikom predsednika skupštine", rekao je Savić.


Vlast izabrana na izborima koje je organizovala Priština, tvrdi da se ništa posebno nije desilo i da opština normalno funkcioniše.


Kažu da su popisali inventar u četiri kancelarije i da su sa drugom stranom pokušali da organizuju sastanak i razreše probleme.


"Oni nisu imali sluha, rekli su da sam ja za njih nelegitiman predstavnik, da sam ja za njih albanski plaćenik, da ove kancelarije pripadaju njima,", rekao je Bratislav Nikolić, gradonačelnik Štrpca ispred privremenih kosovskih institucija.


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je predstavnike Srba u Štrpcu na saradnju i smirivanje tenzija jer smatra da bi svako međusobno trvenje bilo suprotno interesima srpske zajednice.

Dalibor Jeftić, portparol gradonačelnika Bratislava Nikolića, imenovanog posle kosovskih izbora 15. novembra, je rekao da niko ne želi niti ima pravo da gasi institucije Srbije u toj opštini.

“Naša želja je saradnja sa insitucijama koje podržava Beograd, ako je to u interesu naroda koji ovde živi”, rekao je Jeftić za KIM radio. On je potvrdio da u zgradi opštine u petak nije bilo incidenta i da je trenutna situacija mirna.

“Nećemo davati povod za bilo kakav srpsko-srpski sukob, već ćemo argumentovano pokušati da ih ubedimo da im radni prostor obezbedi Priština, na čijim su izborima i izabrani, a da mi normalno nastavimo da radimo u prostorijama koje su u vlasništvu Republike Srbije”, zaključio je "beogradski“ predsednik opštine Mihajlović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.01.2010. 15:32
Ovo je dokaz da treba Arnauti sve da nas proteraju,jer nam pamet nije dosla! Samo dva srbina zive u jednom gradu u Belgiji i posvadjali su se!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online