Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.04.2012.
19:26
Beta A

Dan planete na zapuštenoj Adi Huji

U svetu se danas nizom manifestacija obeležava Dan planete Zemlje, 22. april, čiji je cilj da ljude podseti u kavom se stanju nalazi priroda planete na kojoj žive. Praznik je u Beogradu obeležen na Adi Huji, koja služi kao deponija građevinskog šuta i smeća.

Ada Huja: Od deponije šuta do oaze kraj Dunava

Praznik će biti obeležen u svetu, a i u Srbiji, nizom akcija usmerenih na upoznavanje građana s problemima s kojima se suočavaju ekosistemi, ali i zagađene urbane zone i načinom na koji se može poboljšati stanje životne sredine.

U Srbiji se šesti put u čast Dana planete Zemlje održava ekološki festival "Supernatural", koji će na beogradskoj Adi Huju okupiti ekologe i građane koje zanima žastita prirode.

Dan planete Zemlje je ustanovljen 1970. godine u SAD, posle ekološke akcije koja je održana tog dana. Praznik posvećen planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žanejru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Osnivač "Supernatural" festivala Srđan Stanković kazao je portalu "Zelena Srbija" da je ideja ovogodišnje manifestacije "revitalizacija" Ade Huje kao mesta pored reke Dunav koje je godinama bilo deponija građevinskog šuta i drugog smeća.

"Ovu lokaciju smo odabrali sa idejom da revitalizujemo Adu Huju u narednim godinama i da poremećeni ekosistem ovog kraja vratimo koliko je moguće u prvobitno stanje", kazao je Stanković.

Stanković je podsetio da je pokret "Supernatural", u saradnji sa Gradskim zelenilom, očistio od građevinskog šuta dva hektara zemljišta na Adi Huju gde se i održava festival i gde bi posle njegovog završetka trebalo da ostane ekološki kamp za edukaciju dece i omladine o zaštiti životne sredine.

Prema njegovim rečima, ove godine je obezbeđen besplatan ulaz svim posetiocima koji dođu biciklima.

Organska hrana i homoljski med na Dan planete

"Naša želja je bila da podstaknemo ljude da se bave biciklizmom, da pešače i koriste gradski prevoz i da što manje voze kola", naveo je Stanković i istakao da je to u skladu sa evropskom politikom o urbanom saobraćaju koji u emisiji CO2 učestvuje sa 30 odsto.


Festival "Supernatural" je organizovao i zelenu pijacu na kojoj su predstavljeni i proizvođači autentičnih srpskih proizvoda poput leskovačkog ajvara, futoškog kupusa i homoljskog meda.

Prvi put "Supenatural" festival organizuje i javni čas hortikulture u saradnji sa Beogradskim festivalom cveća. Posetioci mogu da se upoznaju s principima hortikulture, da nauče nešto novo o biljkama, kao i da steknu praktična znanja iz te delatnosti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online