Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.01.2010.
16:25
J. Jelovac - Vesti A

Žene rmbaju, muškarci vladaju

Dok su nam usta puna priča o ravnopravnosti polova, nadolazećoj eri žene, njenoj emancipaciji i vrhunskoj karijeri, njena tako naduvana uloga suočena sa poražavajućim podacima o nikad većoj prevlasti muškaraca, puca kao balon. Žene su i dalje u vlasti muškaraca, jer u svojim rukama imaju samo jedan odsto svetske imovine. Zarađuju jednu desetinu svetskog prihoda, iako obavljaju dve trećine svetskog posla.

One su svuda gde je teško

Neki svetski priznati stručnjaci tvrde da žena zapravo obavlja 90 odsto svetskog radnog vremena, jer se kućni poslovi nikako ne mogu svrstati u slobodno vreme... Prema jednom istraživanju, na svakodnevne kućne poslove, kao što su kuvanje, čišćenje, čuvanje dece, žene provode pet puta više vremena nego muškarci, dok je na selu taj odnos i do devet i po puta...
 

Nadežda Radović
Nadežda Radović iz udruženja "Ženski beogradski lobi" kaže da je žena u Srbiji danas potpuno zanemarena, da je urušavanje njenog statusa počelo polovinom 80-ih godina prošlog veka, te da su izgledi da je potrebno bar 20 godina mukotrpne borbe da vrate makar položaj iz sedamdesetih.
 

- Tada smo imali 30 odsto žena u parlamentu, danas oko 21 odsto. Da da bi se naš glas zaista čuo potrebno je između 35 i 40 odsto žena u vlasti. U vreme Slobodana Miloševića donet je niz zakona koji je bio na štetu žena. Sredinom 90-ih samo zahvaljujući internacionalnim ženskim udruženjima uspeli smo da odbranimo pravo na abortus. Pod velikim pritiskom već usvojen Zakon o zabrani abortusa, u skupštinu je vratio sam Milošević. U međuvremenu, ženama su ruke vezane i zakonom koji predviđa da stanarsko pravo nosi muškarac!? Zato sam šokirana što danas mnoge moje prijateljice koje su doktori nauka, nemaju ništa u vlasništvu - navodi Radović.
 

Mali broj žena u vlasti danas nije samo problem Srbije. Tek 17 zemalja može se pohvaliti sa više od 30 odsto žena u parlamentu. Među njima prednjači Ruanda sa 48,8 odsto žena u donjem domu parlamenta i 34,6 odsto u gornjem. Predsednica vlada i država ima još manje, svega četiri odsto. Što se izvršne vlasti tiče, po broju ministarki prednjače Švedska i Španija. Švedska vlada ima 52,4 odsto žena, a španska 50 odsto. Srbija trenutno ima pet ministarki u Vladi, naspram 21 ministara. Nežniji pol vrlo teško danas može uzeti uzde vlasti u svoje ruke. Broj predsednica država i vlada u poslednjih pet godina pao je sa 4,7 na 4,1 odsto.

(Opširnije u nedeljnom izdanju "Vesti" od 17.1.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online