Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 19.04.2012.
07:42
Večernje novosti A

Nema pejsmejkera, ugroženo 500 života

Za ugradnju pejsmejkera pacijenti u Srbiji, opet, "staju" u red. U ovom trenutku, prema grubim procenama, u 19 centara ugradnju uređaja za srčani ritam čeka više od 500 ljudi. Razlog je, kažu, nestašica aparata.

Bez pesmejkera životi pacijenata su ugroženi
 

U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), međutim, tvrde da su obezbeđene dovoljne količine i da problem postoji samo u ustanovama koje nisu na vreme preuzele ugradni materijal, kao što je "slučaj sa KC Niš".


Ugovori za ugradni materijal u kardiohirurgiji potpisani su 12. aprila, i mnoge ustanove su od dobavljača povukle pejsmejkere, defibrilatore, elektrode i uvodnike. Među njima su Klinički centar Srbije, instituti za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Sremska Kamenica, Zdravstveni centar Valjevo... KC Niš, međutim, prema evidenciji RFZO, "tek juče se javio da preuzme ugradni materijal za kardiohirurgiju, iako su dobavljači bili spremni da se to uradi i tokom praznika".


U RFZO kažu da je za Niš obezbeđeno 67 pejsmejkera, 11 defibrilatora, 20 tzv. uvodnika... U KC Niš, međutim, "Večernjim novostima" je rečeno da do petka očekuju 62 pejsmejkera.
 

Kragujevac i Kamenica troše rezerve

U Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde godišnje ugrade oko 450 pejsmejkera, kažu da nema liste čekanja i da imaju dovoljno ovih aparata. Iako su rezerve pri kraju, problema sa ugradnjom pejsmejkera nema ni u Kliničkom centru u Kragujevcu. Prema rečima Vanje Đorđević, portparola, naručena je nova količina. U ovom centru se godišnje ugradi od 200 do 220 pejsmejkera, a prošle godine je ugrađeno 205.

- Život 87 pacijenata zavisi od nabavke pejsmejkera - kaže docent dr Zoran Perišić, načelnik Odeljenja za pejsmejkere i elektrofiziologiju u Nišu. - Svih 62 komada biće odmah upotrebljeni. Ne želim ništa da ostavljam u rezervi, jer nisam taj koji treba da odluči ko će živeti, a ko ne. Prošle godine smo ugradili 547 pejsmejkera, a od početka ove samo 54.


Svim centrima u Srbiji godišnje je potrebno oko 3.000 pejsmejkera, a prošle godine je za taj uređaj, defibrilatore i elektrode iz kase RZFO izdvojeno 419.318.000 dinara. Otkako su pre šest godina ukinute liste čekanja za pejsmejkere, dosad nije bilo većih problema sa ovom vrstom intervencija.

- Nama su juče stigli pejsmejkeri i odmah smo pozvali prvu pacijentkinju sa Interne B klinike - rečeno je "Večernjim novostima" u Kliničkom centru Srbije. - Jedne vrste pejsmejkera nije bilo mesec i po, a nekih i duže. Sada na listi čekanja imamo oko 200 pacijenata. Među njima 70 njih čeka obične pejsmejkere, 70 defibrilatore...


U KCS se dnevno ugradi najviše pejsmejkera - od pet do devet. Lekari kažu da su se tokom nestašice ovih aparata javljali pacijenti koji su sami hteli da ih kupe, ali to nije dozvoljeno. Inače, osnovni model pejsmekera, sa ugradnjom, kada bi ga pacijenti sami kupovali, koštao bi oko 800 evra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.04.2012. 07:48
Republicki fond tvrdi da pejsmekera ima dovoljno,lekari tvrde drugo, (njima veujem),pacijenti ispastaju.
Četvrtak 19.04.2012. 09:41
To samo kod ovih ludaka moze da se desi tadica i kompanije da u drzavi nema dovoljno aparata......
Četvrtak 19.04.2012. 09:45
Uvozeli oni to ili proizvode u Srbiji.Ako uvoze to je nacionalna sramota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online