Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 19.04.2012.
03:09
Večernje novosti A

Obradović: Svi se plaše Dačića

"Ivica Dačić je danas najbolje rešenje za Srbiju. Sigurno će da prođe u drugi krug predsedničkih izbora i zato je pravo pitanje ko će njega da podrži u toj odlučujućoj rundi, a ne da li će naša koalicija stati uz Tadića ili Nikolića", kaže u intervjuu za "Večernje novosti" potpredsednik SPS-a Žarko Obradović.

Žarko Obradović: Dačić sigurno prolazi u drugi krug i zato ga se svi plaše
 

Obradović sa velikim optimizmom dočekuje veliku utakmicu 6. maja. Ubeđen je da će njihova koalicija sa PUPS i JS uzeti "duplu krunu" i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima.

Zašto ste ubeđeni da će Dačić da prođe u drugi krug, kada sve ankete govore da je najmanje za deset odsto slabiji od Nikolića i Tadića?

- Zato što vodi pravu predsedničku kampanju koja ide u korak sa potrebama i očekivanjima naroda. To se vidi po posećenosti i energiji na brojnim dosadašnjim skupovima, ali još više u razumevanju i podršci onome što on govori. A, Dačić govori jezikom svog naroda, koji je jasan, razumljiv, i prihvatljiv i daleko je od marketinških floskula. Pomenuta istraživanja imaju za cilj ne samo da informišu javnost o navodnom rejtingu kandidata, već i da glasača usmere u određenom pravcu. Ona nisu realan odnos snaga i kvaliteta kandidata. Da li ste primetili da niko nije objavio kakav bi ishod glasanja bio u drugom krugu gde je Dačić jedan kandidat, a drugi Nikolić ili Tadić? Ko bi tada pobedio? Zato se pokušava minimizirati njegov uticaj, jer se plaše tog drugog duela sa njim.


Ali, imate li opciju ako Dačić ne prođe u drugi krug? Hoćete li podržati Nikolića ili Tadića?

- Dačić će sigurno proći u drugi krug.
 

Logično da ostanem i završim započeto

Želite li da ostanete ministar prosvete i u novoj vladi?

- Vlada se formira posle izbora i sagledavanja rezultata. Sasvim bi bilo logično da nastavim započeti posao. U prosveti smo mnogo uradili, a još više započeli. Zbog toga što su predsednički izbori više u žiži, nisam u situaciji da predočim javnosti naš učinak. A, toga ima zaista mnogo. Rezultati se vide i sada, ali će se naročito osetiti u godinama koje dolaze.

Zašto očekujete da će vaša koalicija biti treća na izborima, ako je očigledno zatajila vaša socijalna crta u Vladi? Imamo skoro 750.000 nezaposlenih...

- Građani određuju meru svakome, a mi se borimo da pobedimo. Nećemo da budemo treći. Pitanje koje pominjete vezano je za rad vlada u kojem SPS nije učestvovao. Mislim na privatizaciju posle 2000. godine, koja nije vodila računa o zaposlenima i radnim mestima, koja je ostavila stotine hiljada ljudi bez posla i na zakone koji su im oduzeli mnoga prava koja su imali. Na to se nadovezala svetska ekonomska kriza. Da nije bilo socijalista, u ovom sazivu vlade slika bi za protekle četiri godine bila još gora i kod zaposlenih, i kod penzionera, i kod onih koji su ostali bez posla. Mi smo, bar u resorima koje vodimo, sačuvali radna mesta i socijalni mir.


Jeste li namerno zaoštrili retoriku pred izbore da biste privukli vaše razočarane birače? Više niste oduševljeni Evropom, najavljujete raskid sa MMF...

- Nismo mi zaoštrili odnose ni sa kim, nego samo govorimo ono što mislimo da treba da bude pozicija države. Srbija mora biti iznad svega i pre svega, i ne mogu se naši nacionalni i državni interesi prodavati za račun nečeg virtuelnog i dalekog. Želimo da Srbija bude članica EU, ali želimo i da se poštuju naši interesi. Ekonomska politika Srbije treba da se vodi u Beogradu u korist države i njenog razvoja, a ne isključivo po uslovima koje određuje, a često i diktira MMF.


Ima li nesuglasica sa DS i možete li unapred da kažete da ćete ići u vladu sa njima?

- Ovo je vreme intenzivne kampanje i svaka stranka i koalicija se trude da iznese svoje stavove. Posle izbora se odlučuje o postizbornim savezima, kada građani daju svoj sud o strankama, o njihovoj politici i kada se prebroje svi glasovi. Onda se razgovara o vladi.


Naprednjaci vas nisu precrtali kao partnere. Hoćete li ići sa njima u savez, ako vam ponude saradnju? Spekuliše se i da su, navodno, Dačiću nudili da bude premijer...

- Već sam rekao, vlada se pravi posle izbora na osnovu rezultata, ali i saglasnosti ciljeva i programskih načela. Mi hoćemo da budemo prvi i da naša politika bude program vlade. Kada sam pre šest meseci rekao da Dačić treba da bude premijer, mnogi su to prokomentarisali zlurado. Sada već o tome govore sa poštovanjem. To samo po sebi dovoljno pokazuje koliko se situacija promenila i koliko poštuju i našu koaliciju i Dačića lično.


Sa kim ne biste ušli u vladu?

- Sa onima koji ne vode računa o građanima i rade protiv interesa Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.04.2012. 07:33
Sa kim ne biste usli u vladu? Sa onima koji ne vode racuna o gradjanima i rade protiv interesa Srbije! Sa kim je SPS bio u koaliciji?
Četvrtak 19.04.2012. 08:33
možemo mi da pričamo šta hoćemo ali penzioneri i paraziti koji rade po javnim preduzećima (negde oko 1.7 mil. ljudi) dobijaju povećanje penzija i plata od 3,8 % u maju... i izbori su rešeni... za 1.000 kinti u proseku... a srbija može slobodno da čeka opelo...
Četvrtak 19.04.2012. 09:36
Mislim da Dacicu ova pozicija odgovara najbolje koju sad obavlja,ali mislim I kao predsednik Srbije da bi se vec snasao.Dobro je sto se kandidovao.Imam poverenja I u njega I u Jadranku,Toma je prevrtljiv za Kostunicu neznam.Ostali vise manje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online