Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.04.2012.
15:31
Beta, Vestionline A

Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

Srpsko Repubičko tužilaštvo predložilo je danas Ustavnom sudu da zabrani organizaciju "SNP - 1389" zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

 Predizborni poster pokreta SNP 1389

" 'SNP 1389' je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT populaciji", rekla je zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević u raspravi pred Ustavnim sudom.

Predstavnici udruženja SNP 1389 i udruženja "Naši" iz Aranđelovca zatražili su od Ustavnog suda da se postupak protiv ova dva udruženja odvoji, sa obzirom da ove dve
organizacije formalno nemaju veze jedne sa drugom.


Predstavnik SNP 1389, Miša Vacić, istakao je da, tokom ove tri godine, koliko traje proces za zabranu SNP 1389, tužilac nije izneo nijedan dokaz koji bi potkrepio optužbu
da ovaj pokret nasilno ruši ustavni poredak u Srbiji.

 

Vacić je takođe naglasio da ovo udruženje mladih rodoljuba neguje vrednosti tradicije, pravoslavlja i nacionalizma, kao i dacelokupno delovanje počiva i insistira na poštovanju Ustava republike Srbije, i tako je bilo tokom svih osam godina postojanja pokreta.

Tužilaštvo je zatražilo zabranu registrovane organizacije "SNP 1389" koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanig organizacija "SNP Naši" iz Aranđelovca i "SNP Naši 1389". Gordana Janićijević je rekla da je organizacija često menjala nazive da bi izbegla postupak zabrane.

"Ciljevi udruženja objavljeni na njihovom sajtu su i 'oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu' - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i Federacija BiH, bivša Republika srpska Krajina i severna Albanija - čime se implicira upotreba nasilja jer ugrožava teritorijalni integritet susednih država i narušava
dobrosusedske odnose", kazala je Janićijević.

Ona je navela i da je na sajtu "SNP 1389" objavljeno "srećan vam 11. jul, dan oslobođenja Srebrenice čime je širena mržnja prema Bošnjacima, a veličani su ljudi odgovorni za najteže zločine. "Organizacija je izrazima 'nećemo dozvoliti' i 'učinićemo sve' u borbi protiv održavanja Parade ponosa implicirala nasilje", kazala je
Janićijević.

Raspravi u Ustavnom sudu prisustovali su vođa "Obraza" Mladen Obradović i aktivisti "SNP 1389", koji su delili propagandni materijal te organizacije kojim je Vacić predstavljen kao nosilac liste "SNP 1389 - Novi Beograd zna" za predstojeće lokalne izbore.

Srpski narodni pokret 1389 smatra da je postupak za zabranu neosnovan, što se vidi i iz nepostojanja dokaza tužilaštva, kao i da predstavlja pritisak na ovu organizaciju povodom kandidature na lokalnim izborima na Novom Beogradu.

Utorak 17.04.2012. 15:36
Bolje zabranite LDP sa narkomanom na celu...ovo su obicni mladi heroji koji ce mozda i preokrenuti Srbiju...
Utorak 17.04.2012. 15:38
Притисак из педерске ЕУ се појачава.Тешки психијатријски случајеви из ЕУ хоће да нас униште својим заразним вирусом!СНП 1389 је спас!
Utorak 17.04.2012. 17:05
Podržavam sve pokrete pravih nacionalista i rodoljuba koji vole svoj narod ali ne ugrožavaju nikoga .... Budimo ljudi...imajmo naše čuveno čojstvo...ČUVAJMO DRUGE OD SEBE... NARAVNO..KADA SU U PITANJU SEPARATISTI I ONI KOJI OTVORENO UGROŽAVAJU SRBIJU I NJENU TERITORIJU I USTAV MORA SE REAGOVATI ŽEŠĆE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online