Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 14.04.2012.
11:08
Blic A

Od čega beže stranke u kampanji

U želji da privuku što više glasova, partije u kampanji obećavaju bolji život, dolazak stranih investitora i nova radna mesta. Slušajući njihova obećanja - od reformi prosvete, zdravstva ili penzionog sistema gotovo svi su digli ruke. To su teme o kojima ne govore jer na njima se ne skupljaju poeni.

Kampanja puna obećanja

Ni penzioni sistem pred kolapsom, ni loše stanje u zdravstvu, ni sve neobrazovanije generacije đaka i studenata koji izlaze iz naših škola i sa fakulteta nisu dovoljan razlog partijama da promene predizborne poruke.


Profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu Jovan Komšić navodi da stranke u komunikaciji s biračkim telom formulišu teme kampanje, pa shodno tome šalju poruke koje birači žele da čuju.


- Potreba za radnim mestom jedna je od najizraženijih potreba ljudi, pa je i logično što su “investicije” termin koji najčešće čujemo ovih dana od političara. Obrazovanje, zdravstvo, penzije su bitni za osećanje sigurnosti, ali su to u političkom smislu fluidnije teme. Teško će političari rizikovati u ovoj fazi kampanje i obećavati visoke penzije, a znaju da je PIO fond pod ozbiljnim udarom krize i da će biti nužno pravljenje rezova - navodi Komšić za “Blic” i dodaje da stranke osim toga nemaju ni kapacitet ni volju za reforme ovih sektora.

Glavne teme

DS - ulazak u EU, investicije i nova radna mesta, mere za poljoprivrednike, porodilje, studente
SNS - obećanja 100 milijardi evra investicija, uštede, javno-privatno partnerstvo i koncesije
SPS - briga o najstarijima, najmlađima i nezaposlenima, očuvanje socijalne stabilnosti
LDP - ulazak u EU, smanjenje potrošnje i uplitanja države u privredu, potpuna privatizacija javnih i društvenih preduzeća
SRS - prekid kontakta sa EU i početak obnove zemlje. Vraćanje carina na robu iz EU
DSS - politička i vojna neutralnost, prekid razgovora s EU, jača saradnja sa Rusijom i 10 milijardi investicija
URS - departizacija, jačanje svih regiona, brža administracija, reforma sistema PDV

Subota 14.04.2012. 11:16
BEZDUŠNI LAŽOVI! Za vlast bi prodali i rođenu majku,a ne nas.. I opet novinari preskaču DVERI..KAO DA NE POSTOJE !!!?
Subota 14.04.2012. 16:02
Beže od istine, i onda desi se čudo, i SPS počinje da priča o onome što bi smo voleli da se ostvari.
Subota 14.04.2012. 14:04
Sve što se orijentiše na samostalnost i neovisnosti od EU je barem relativno dobro. EU definitivno nije rešenje, nego lanac ili kavez. Osim što nudi eventualno nešto novca, EU neće rešavati ozbiljne probleme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online