Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 13.04.2012.
00:11
Smedia A

Školujemo stručnjake za inostranstvo i Biro rada!

Dok naši mladi pravnici, ekonomisti i menadžeri godinama čekaju posao, vrsni inženjeri odlaze u inostranstvo. Stručna javnost predlaže kako da uvedemo red na relaciji obrazovanje-zaposlenje...

U Srbiji, prema zvaničnim podacima, posao nema čak 760.000 ljudi. Kako tvrdi direktor Nacionalne službe zapošljavanja Srbije Dejan Jovanović, ovoj sumornoj statistici "smeši" se samo rast, s obzirom na stanje u privredi. Na posao čeka 25.402 sveže diplomiranih ekonomista, pravnika, menadžera...

U Srbiji, prema zvaničnim podacima, posao nema čak 760.000 ljudi
 

Na spisku zanimanja Nacionalne službe za zapošljavanje u kojima bi se moglo pronaći "uhlebljenje" nalaze se kultura i informisanje, dizajn, produkcija, finansijska analiza, finansijsko posredovanje, poslovno savetovanje, turizam, banjsko lečenje, estetska hirurgija, IT sektor, prehrambena industrija.

Podatak da nova Strategija obrazovanja u Srbiji do 2020. godine predviđa "prilagođavanje školovanja privrednom i tržišnom okruženju", nameće pitanje kako usmeravati buduće akademce. Rok za ostvarenje strategije je kratak, pa je iluzorno očekivati da ćemo do tada dostići razvijeni privredni sektor, kojim se mogu pohvaliti zemlje EU.

Evropa zove inženjere

Međutim, ni u Evropi, pogođenoj krizom, ne cvetaju ruže. Naime, evropski Centar za razvoj strukovnog obrazovanja (CEFOD), agencija sa sedištem u Solunu, istraživao je potrebe tržišta rada "starog kontinenta".

U Evropi najtraženiji inženjeri, matematičari i uopšte naučnici u oblasti prirodnih nauka
 

Direktor CEFOD-a Kristijan Lotmajer, posle opsežnog istraživanja, tvrdi da je u Evropi premalo inženjera, matematičara i uopšte naučnika u oblasti prirodnih nauka.

Jednostavnom analizom ponude poslova na berzama rada u Nemačkoj ili u Švajcarskoj uočićete da su najtraženiji građevinski i mašinski inženjeri, arhitekte, biohemičari, molekularni biolozi. U SAD su najpotrebniji medicinski radnici i programeri. U još daljoj Kanadi traže farmaceute.

Kada je o visokim platama reč, u zemljama EU, SAD i Kanade ubedljivo su najbogatiji su menadžeri bankarskog sektora i radiolozi. Sa druge strane, nigde na planeti ne postoji konstantna potreba za čitavim nizom društvenih i humanističkih delatnosti.

"Odliv mozgova" koštao Srbiju 12 milijardi evra!ž

Diplomci koji napuštaju Srbiju imaju diplome fakulteta prirodnih i tehničkih nauka. Svaki treći akademac koji završi Elektrotehnički fakultet odlazi u inostranstvo. Za nekoliko godina u SAD je izdato više od 250 radnih dozvola našim inženjerima elektrotehnike, i to bez prethodne nostrifikacije diploma!

Gotovo ista situacija je i sa ostalim tehničkim fakultetima. Ne zaostaju ni diplomci ekonomije, od kojih oko 15 odsto svake godine napusti Srbiju. Najčešće odlaze u Nemačku, Austriju, Švajcarsku, SAD, Veliku Britaniju...

Istočna Srbija može da zaposli sve rudare

Dekana Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu pitali smo da li su inženjeri u ovoj oblasti spremni da prihvate posao na rudarskim kopovima, daleko od urbanih sredina. - Rudnici nisu u blagostanju u kom su bili 60-tih godina, kad je svakodnevno nuđen posao izvan Beograda – podseća prof. dr Vladislav Cvetković. - Danas nije tako. Bilo bi dobro da rudnici rade punom parom... Za Istočnu Srbiju postoji dugoročna perspektiva.; u toku su velika istraživanja koja ne sprovodi samo RTB, već i druge kompanije. Optimista sam, verujem da će se tamo zapošljavati naši kadrovi.

Srbija je druga zemlja na svetu po "odlivu mozgova", odmah posle Gvineje Bisao. Procenjuje se da je Srbiju od devedesetih godina napustilo više od 300.000 mladih obrazovanih ljudi. Prema rečima rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića, Srbiju je skupo stajalo napuštanje mladih stručnjaka – čak 12 milijardi evra!

Da li znamo koji stručnjaci su nam potrebni?

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Miloš Nedeljković objašnjava da će u svrhu obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta biti formirane "sofisticirane nacionalne institucije koje će pratiti šta je konkurentno u svetu".

- Vrlo je važno utvrditi šta bi naša industrija mogla da proizvodi. Posebno je potrebno obratiti pažnju na grane koje su pogodne za izvoz. Tako će biti generisan novac uložen u obrazovanje ovih kadrova. Sigurno se neće masovno školovati menadžeri, pravnici, ekonomisti jer to očigledno nije potrebno u tolikom broju. Niko ih neće u tome sprečavati, ali oni će se školovati o svom trošku – kaže prof. dr Miloš Nedeljković.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Srđan Stanković se pita:
- A kojoj ćemo to industriji da prilagođavamo obrazovanje? Strategija se odnosi na opšta mesta! Nemoguće je unapred reći kako će se koja struka razvijati, kada je privreda na veoma niskom nivou. To je veliki problem, niko nije dovoljno pametan da ga reši.

Cvetković: Pogubno snižavanje kriterijuma

U iščekivanju rešenja, čini se da školovanjem mladih ulažemo u povećanje broja nezaposlenih. Primer fakulteta koji su svršeni sredjnoškolci upisivali da bi izbegli vojsku, ručavali u menzi ili povoljnije plaćali gradski prevoz je Rudarsko-geološki fakultet.

- Snižavanje kriterijuma je jedini način opstanka kada se fakultet finansira na osnovu broja upisanih studenata. To je najpogubnije što može da se desi visokoškolskoj ustanovi! Opstaju samo fakulteti koji su popularni. Oni koji su nepopularni, iako će društvu baš oni biti neophodni vrlo brzo, ili u bliskoj budućnosti, a tada će biti kasno, neće biti kvalitetnog kadra – kaže dekan Rudarsko-geološkog fakulteta prof. dr Vladislav Cvetković.

Inženjeri za pokretanje privrede

Na pitanje gde se zapošljavaju rudarski i geološki inženjeri, dekan Cvetković kaže:
- Od deset najboljih diplomaca, pet ode u inostranstvo. Kada bismo postigli da nam 70 odsto upisanih stekne visok nivo obrazovanja, ta akumulacija bi sigurno dovela do rezultata, iako ne možete svima garantovati posao. Ne možete inženjere zaposliti odmah, ali kada bismo smanjili trend snižavanja kriterijuma, nama bi prve dve-tri generacije inženjera visokokvalitetno obrazovanih počeli da generišu zamajac za nov industrijski razvoj. Društvo bazirano na znanju je floskula koja dolazi iz Evrope, i iz razvijenog sveta.

Kovač: Ugledati se na evropsko iskustvo

Profesor na Megatrend univerzitetu Oskar Kovač u razgovoru za S media portal nudi konkretan predlog rešenja problema srpske sadašnjosti i budućnosti.

- Danas u privredi nema nikoga ko bi mogao da kaže kakvi će mu stručnjaci biti potrebni 2022. godine. Mi idemo ka EU, a tamo su zemlje na različitom nivou razvijenosti. Na svakom nivou postoji privredna struktura koja odgovara tom stepenu razvijenosti. U Ministarstvu prosvete postoji studija za srednjoškolsko obrazovanje, koja uzima državu u EU koja ima takav društveni proizvod po stanovniku koji je Srbija imala kad je ta studija rađena . Dakle, trebalo bi uzeti zemlje EU koje imaju 4.000 evra po stanovniku, pogledati kakva je njihova struktura, pa postići taj nivo zaposlenosti. Postoji plan da dupliramo društveni proizvod, a onda da se ugledamo na strukturu koja je u zemljama EU ostvariva na tom nivou zaposlenosti - objašnjava Kovač.

POVEZANE VESTI

Petak 13.04.2012. 00:37
Sve sam ovo lepo procitala, a nisam morala. Moj sin je jedan od tih 300 000 mozgova, a ja sam na birou. TACKA, nema dalje.
Petak 13.04.2012. 00:36
To se desava zato sto sistem laze. Navodi ljude u pogresnom smeru, obrazovanje je postalo vodeca sekta u nasem drustvu. Nasa deca nisu dovoljno svesna sebe i svoje drustvene pozicije, sto je donekle dobro jer je moguce napredovati ali i nije jer guraju u pogresnom smeru. Kratak primer - Tata je zemljoradnik, mama trgovac a ono zavrsava stomatoloski fakultet. Mama i tata zive na ivici bede odvajajuci od usta za skolovanje, svaki roditelj bi tako a ono ce kasnije zavrsiti na birou, nesrecno, ubijeno u pojam. Ceo trud nema nikakvog smisla, a mogao je neko da ih edukuje i pokaze neki drugi pravac, zasto nije?
Petak 13.04.2012. 07:17
Oni koji su mnogo voleli svoju zemlju i ostali, siromašni su i bez posla. Da li to želimo i svojoj deci?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online