Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 12.04.2012.
01:17
Večernje novosti A

Pronađeno utvrđenje iz šestog veka

Verovatno da selo Maskare kod Varvarina ne bi ni zainteresovalo javnost da arheolozi nisu na periferiji ovog seoceta našli ranovizantijsko utvrđenje iz šest veka. Tako je skoro preko puta mnogo poznatijeg srednjovekovnog grada Stalaća sa lokalitetom poznatim pod imenom Bedem, oživelo i selo.

Na periferiji seoceta Maskare kod Varvarina pronađeno ranovizantijsko utvrđenje iz šest veka - skoro preko puta mnogo poznatijeg srednjovekovnog grada Stalaća
 

Stručnjaci će uskoro ponovo biti na terenu. U Narodnom muzeju u Kruševcu za "Novosti" najavljuju sistematska arheološka istraživanja Bedema. Podrška je stigla i od Ministarstva kulture, sredstva od 400.000 dinara pomoći će da se još više rasvetli istorija neobičnog utvrđenja. Zajedno sa kolegama sa Arheološkog instituta iz Beograda sistematska istraživanja Bedema započeta su najpre 2008, a nastavljena su u jesen 2010.

Lokalitet Bedem nalazi se nekoliko stotina metara od Zapadne Morave, a nedaleko od sastava sa Južnom Moravom. Ranovizantijsko utvrćenje nije malo, čak 130 sa 130 metara.

U kruševačkom kraju postoji 27 ranovizantijskih utvrđenja. Među očuvanijima su Petika i Gobelj u bruskoj opštini, kao i Ukosa blizu Stalaća.

- Među značajnijim otkrićima je velika trobrodna ranovizantijska bazilika, nažalost, sačuvana samo u temeljima. Jednako su interesantni i slojevi praistorije, te kulturni horizonti iz 10. veka, napominju stručnjaci Narodnog muzeja.

Kopanjem se došlo i do ostataka poluzemunice sa ognjištem i keltske jame. Arheolozi ovaj lokalitet definišu kao "redak tip nizijske fortifikacije ovog perioda".

Četvrtak 12.04.2012. 04:00
Kakva jadna 'ranovizantijska utvrđenja" i "keltske jame", kakvi bakraci. To su STARE SRPSKE NASEOBINE, tad su ih zvali raznim imenima - Iliri (po bogu Iliji, i Ilijada je po njemu nazvana, i Bab-Ilion = Babilon), Tracani, Dacani, Dardani. Kelti su bili vojni stalez starih Srba, velikog naroda, koje su posle prozvali Slovenima. Ucite istoriju od Dr Jovana I. Deretica: Evo linkova za intervjue i predavanja Dr Deretica, francuskog diplomca, americkog doktoranta i ruskog akademika: Zabranjena istorija Srba 1/10 http://www.youtube.com/watch?v=KfyElc9KpXI (ima 10 nastavaka) - dobar uvod. Prica o seobi Slovena je uvedena tek posle Berlinskog kongresa, 1878 - to je Vatikansko-Nemacka istorija.
Četvrtak 12.04.2012. 05:27
Evo mape Evrope, Longmanova (i danas prave dobre atlase), iz 1905. http://www.emersonkent.com/map_archive/europe_charlemagne_814.htm (Ako se pojavi neki 'space' u linku, izbrisite ga, ovde se to desava, kopirajte link u brauzer) Tad je Srbija prethodnih godina izgubila Istru i jos neke zapadne krajeve u ratovima sa mocnom Franackom imperijom Karla Velikog (umro 814). Na ovoj mapi i Peloponez je deo Srbije. Nedavno pricah nesto sa nekim Grkom sa Peloponeza - rece mi da i danas ima tamo starih ljudi koji pricaju jezikom kao i ja. Sparta je bila na Peloponezu. Ovde govori o zajednickim recima u Sanskritu i u Srpskom - dobih link od nekog Indijca: http://www.youtube.com/watch?v=ixkd9phZX4
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online