Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 11.04.2012.
17:13
Beta A

Većina graćana (64%) za promenu Ustava

Većina građana Srbije, 64 odsto, smatra da je potrebno menjati Ustav Srbije, pokazalo je istraživanje o stavovima građana i društvene elite o Ustavu i mogućnostima za njegovu promenu.

Većina građana smatra i da ustavna preambula ne čuva Kosmet

Prema istraživanju koje je sproveo Ipsos Stratedžik marketing za potrebe Fonda za otvoreno društvo, 44 odsto građana je izjavilo da treba promeniti odredbe Ustava koje ne valjaju i uneti nove koje nedostaju, a 20 odsto da treba potpuno promeniti Ustav.

Da treba doneti potpuno nov ustav smatra 23 odsto predstavnika društvene elite, ali u toj grupi ispitanika pre svega preovlađuje stav da treba početi javnu raspravu i po njenom završektu videti da li treba nešto menjati, pošto se tako izjasnilo 52 odsto predstavnika elite.

Istraživanje koje je sprovedeno od 15. do 23. oktobra 2011, pokazalo je da 10 odsto građana i pet odsto pripadnika političke elite smatra da Ustav ne treba menjati.

"Ako taj stepen konsenzusa postoji, onda je nesumnjivo vreme da se debata oko promene Ustava otvori", rekla je danas izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

Ona je ukazala na stav građana i političara da pitanje ustavnih promena treba da bude obuhvaćeno predizbornom kampanjom.

"Ono što je nas iznenadilo jeste da je 42 odsto građana i 58 odsto političara reklo da Ustav mora da bude predmet ovih izbora, da o tom pitanju treba da se govori u ovoj kampanje", rekla je ona.

Istraživanje je pokazalo da većina predstavnika elite, 89 odsto, smatra da treba uvažiti stav građana o promeni Ustava, dok devet odsto političara smatra da ne treba uvažiti stav građana o tom pitanju. Predstavnici elite (60 odsto) smatraju da bi bilo korisno sa ustavnim promenama početi ubrzo posle parlamentarnih izbora.

Prema istraživanju, 83 odsto predstavnika elite je reklo da će njihove partije ili organizacije založiti za ustavne promene, a u tome se izdvajaju političari (91 odsto).

Istraživanje je pokazalo da 41 odsto građana i 49 odsto pripadnika elite smatra da je Ustav nevažan za današnji status i sudbinu Kosova. Da Ustav sprečava stvaranje nezavisnog Kosova smatra 29 odsto građana, 13 odsto elite u celini i 28 odsto političke elite. Većina pripadnika elite (76 odsto) i oko polovine građana smatra da Preambula ne bi treblao da više bude deo Ustava, a da treba da ostane smatra 35 odsto građana i 18 odsto predstavnika elite.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.056 građana Srbije a zasebno su ispitani i predstavnici političkih partija, nacionalnih manjina, nacionalnih stručnih savetovdavnih i nezavisnih tela, organizacija građanskog društva, verskih zajednica i medija, kao i univerziteta i Akademije nauka i umetnosti.

Sreda 11.04.2012. 17:14
Кад је био референдум о промени?
Sreda 11.04.2012. 17:41
Ustav JE ODLICAN i ne treba ga menjati! Svako ko zeli promenu ustava to cini da bi Srbija kao drzava bila slabija! e nece moci!
Sreda 11.04.2012. 18:18
Друштвена елита!!? Ма ко то чини нашу друштвену елиту!? Овај шљам који се за задњих десет година накрао и насисао крви овога народа? Неће бити да је то елита! То је наш друштвени талог и наша срамота! Не сумњам да би они да мењају.Још нису све издајничке послове обавили.Још је Србија превелика за њих и њихове менторе. НАРОД ОДЛУЧУЈЕ! Надам се. Како одлучи и како изабере тако ће му бити. А да је тешко погодити ко ће издати, тешко је. За неке. Мени није.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online