Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 11.04.2012.
13:17
Beta A

EP: Cvetkoviću, pusti Albance iz zatvora

Članovi delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama zapadnog Balkana, Eduard Kukan i Jelko Kacin izrazili su u pismu premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću zabrinutost zbog hapšenja kosovskog Albanca Hasana Abazija, 28. marta na prelazu Končulj, i zatražili njegovo oslobađanje.

Albanci uhapšeni posle hapšenja Srba na KiM

Prema oceni Kukana i Kacina, držanje u pritvoru Abazija, predsednika Nezavisnog sindikata metalskih radnika Kosova, izaziva "ozbiljnu zabrinutost u pogledu nezavisnosti državnih institucija i vladavine prava u Srbiji".

"Prema našim informacijama, Abazi je prvih 48 sati ilegalno držan u pritvoru, i nije mu omogućeno da vidi ni svog advokata ni članove svoje porodice", navodi se u saopštenju.

Kukan i Kacin su izrazili žaljenje što do ovakvih postupaka dolazi tokom predizborne kampanje u Srbiji, a takođe su ocenili "da ljudski životi i individualne slobode ne smeju doći u opasnost usled političkih razmirica između Srbije i Kosova".

"Vaša vlada snosi ne samo odgovornost za zaštitu osnovnih ljudskih prava svih građana Srbije, već i ljudi koji prolaze preko teritorije Srbije", naveli su Kukan i Kacin.

Oni su takođe ukazali na potrebu da se implementira ono što je dogovoreno u razgovorima Beograda i Prištine, pored ostalog i sloboda kretanja. "Pritvaranje Abazija je korak u pogrešnom pravcu", dodaje se u saopštenju.

Eduard Kukan je predsedavajući delagacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i sa Kosovom. Jelko Kacin je potpredsednik ove delegacije.

Hasan Abazi iz Uroševca uhapšen je 28. marta na Končulju, po poternici suda u Gnjilanu. Pored njega je uhapšen i Adem Hurseli, po poternici policijske uprave Beograd koja ga tereti za trgovinu drogom.

Kosovske vlasti su prethodnih nedelja uhapsile nekoliko pripadnika MUP Srbije i zaposlenih u srpskim opštinskim strukturama, kao i trojicu radnika Pošta Srbije - svi na osnovu sumnje da su kršili ustavni poredak Kosova.

Sreda 11.04.2012. 13:21
Деда Мраз испуњава жеље...
Sreda 11.04.2012. 13:41
Hoce li EU stalno štititi uhapšene narkodilere? Čemu onda ta lažna priča o demokratiji.
Sreda 11.04.2012. 14:34
Ocito da zbog ovog kosova srbi i srbija vise nikada nece videti beo dan. Ili im ga dajte ili ih sve odjebite, sredine nema. Siptarskih kacina ima na milijarde, ogadice nam zivot.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online