Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 09.04.2012.
15:17
Srna A

Del i Tači traže podobne Srbe

Kristofer Del, ambasador SAD u Prištini, odbacio je bilo kakvu mogućnost utvrđivanja posebnog statusa ili nekog vida autonomije za sever Kosova, a Marko Jakšić, potpredsednik zajednice srpskih opština i naselja na Kosmetu, upozorava da Del i Hašim Tači žele da nađu podobne Srbe na severu.

Hašim Tači (levo) i američki ambasador u Prištini Kristofer Del
 

- Dijalog o rešavanju pitanja severa Kosova mora da počne što pre. U svakom slučaju, rešavanje tog pitanja neće čekati opšte izbore na Kosovu, koji bi trebalo da budu održani naredne godine - rekao je Del, koji je poznat kao zagovornik teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova i jedan od glavnih savetodavaca kosovskog premijera Hašima Tačija.


Del navodi da "Vlada Kosova i SAD ne podržavaju bilo kakva rešenja koja dovode u pitanje suverenitet i teritorijalnu celovitost Kosova", kao i da se "rešenje severa može i mora naći u dijalogu Vlade Kosova sa tamošnjim građanima srpske nacionalnosti, koji žive u veoma teškim uslovima i koji bi trebalo da prihvate Kosovo kao svoju državu".

Njegova ocena je da proteklih 13 godina nije bilo dijaloga, jer su sever Kosova, kako je rekao, "predvodile kriminalne strukture".


- Savetujući Tačijev kabinet da pitanje statusa severa reši u direktnim pregovorima sa ’građanima srpske nacionalnosti koji žive u veoma teškim uslovima’, Del nastoji da isprovocira probleme i stvori prostor da Tači među Srbima na severu pronađe sebi lojalne - smatra Jakšić.


On ističe da u tome neće uspeti, jer su Srbi jedinstveni i odlučni da ni po koju cenu ne prihvate kosovske institucije i time priznaju fantomsku državu Kosovo.


Jakšić kaže da se pitanje statusa Kosova i Metohije mora vratiti pod okrilje UN i Saveta bezbjednosti, jer "briselski pregovori o tehničkim pitanjima znače prihvatanje kosovske nezavisnosti".


Američki ambasador Del, navodi Jakšić, nastoji da zamagli problem kriminala i korupcije u kome je ogrezla takozvana vlada Kosova i "upali zeleno svetlo" ekstremistima kojima je cilj da destabilizacijom izazovu nemire i optuže Srbe za eskalaciju nasilja.


- Svima je već jasno da najveći lobista i zagovornik kosovske nezavisnosti ne preže od podstrekivanja nemira na severu Kosova. Njegov cilj je da odlaskom sa neslavne funkcije savetodavca Hašima Tačija iza sebe ostavi što užareniju situaciju na severu pokrajine, što potvrđuje opšti stav Srba sa severa i ne samo nas, da se pitanje statusa Kosmeta ne sme rešavati separatno niti sme da se dozvoli da srpsku zajednicu predstavljau Tačijevi lojalni Srbi - poručuje Jakšić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.04.2012. 15:19
Nema podobnih Srba za tako nešto. A onaj ko se prihvati neka ga stigne kletva Cara Lazara
Ponedeljak 09.04.2012. 15:32
Okupatori Pravoslavne zemlje!
Ponedeljak 09.04.2012. 15:50
Takvih ima u ministarstvu Srbije za Kosmet i rodjacima zaoslenih. Pa i sam ministar Bogdanovic je bio u Pristinskoj vladi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online