Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Ponedeljak 09.04.2012.
12:41
Beta A

"Ne mogu Šiptari tek tako da ščepaju sever Kosova"

Danijel Server, američki ekspert za Balkan i profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, ocenio je da dolazi vreme za sveobuhvatan razgovor o budućnosti severnog dela Kosova o čemu Beograd mora da razgovara sa Prištinom, u kojoj, kako se Server nada, treba da postoji razumevanje da se neće dogoditi da tamošnji Srbi budu lojalni šiptarskoj vlasti.

O budućnosti severa Kosova se mora pregovarati: Daniel Server
 

U razgovoru za Radio Slobodnu Evropu, Server je izrazio uverenje da u Prištini postoji politička volja za to, iako se ona ne vidi zbog kako je rekao "zvanične političke poze".


"Mislim da razboriti ljudi u Prištini savršeno dobro razumeju da ne mogu prosto ščepati kontrolu nad severom Kosova i prinuditi tamošnje Srbe da budu lojalni Prištini. To se neće dogoditi, pa je jedino što im preostaje da polako zadobijaju poverenje severnokosovskih Srba", rekao je on.


Fusnota ne dovodi nezavisnost u pitanje

Komentarišući odbijanje kosovskih političara da na regionalnim skupovima budu predstavljeni uz takozvanu fusnotu, Server je ocenio da u toj fusnoti "nema ničeg što bi dovodilo u pitanje kosovsku suverenost i nezavisnost" i da "naprotiv, ona dovodi u pitanje pravo Srbije na suverenitet nad Kosovom".
 

Izbore raspisuje kome odgovara

Komentarišući predstojeće izbore u Srbiji, Server je ocenio da Tadić sigurno ne bi raspisao prevremene predsedničke izbore da ne veruje da će to njemu i njegovoj stranci doneti prednosti.

On je kazao da su prošla vremena kada su se "stranci mešali u izbore i sastavljanje vlada" i da će ovo biti " verovatno prvi izbori u Srbiji od pada Miloševića, na kojima će se o 98 odsto onoga što će se događati nakon izbora, odlučivati u Srbiji, a ne izvan Srbije".

"Rezolucija 1244 jasno kaže da će se konačni status Kosova rešavati kroz politički proces. Po mom mišljenju, Rezolucija 1244 predstavlja legalnu potvrdu da je Kosovo različito od drugih delova tadašnje države i da ima pravo na politički proces kojim će se definisati njegov finalni status", rekao je Server.


On je kazao da Priština greši sto pruža otpor prihvatanju fusnote jer su time, između ostalog, u odnosima Kosova i EU eliminisane prepreke zemalja-članica EU koje nisu priznale Kosovo.


"Sada, dakle, postoji formula i sve dok Kosovo tu fusnotu prihvata i ističe, zemlje-članice EU obavezne su da ne blokiraju sporazume između EU i Prištine. To, dakle, nije poraz već sasvim suprotno - velika prednost za Kosovo", rekao je američki stručnjak.


Ma kakav Tadić, kakva formula "Kosovo i Srbija u EU"

Server je ocenio pogrešnom politiku dosadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića koji je rekao da je dobijanje statusa kandidata za prijem u EU dokaz uspešnosti formule "Kosovo i Srbija u EU".


"To možda može biti formula uspeha na srpskoj unutrašnjoj političkoj sceni, ali na putu Srbije ka EU to neće biti uspešna karta. Uostalom, mnoge zemlje Evropske unije su mu to otvoreno saopštile", rekao je on.


"Svako ko misli da se pitanje Kosova može rešiti ponovnim uspostavljanjem suvereniteta Srbije nad Kosovom, živi zaista u drugačijoj realnosti od ostatka sveta. Dakle, Tadić pravi veliku grešku. Znam da to radi zbog predizborne kalkulacije i možda bih i glasao za njega, ali ovo mu ne bih poverovao", poručio je Server.

Amerikanci nemaju ništa protiv koalicije demokrata i naprednjaka

Server je još rekao da ukoliko predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić i Tadić, odnosno DS i SNS, odluče da uđu u koaliciju, "niko u Vašingtonu zbog toga ne bi bio posebno nezadovoljan", a "naročito ne bi bio nesrećan ako bi ta koalicija energičnije rešavala probleme sa Kosovom nego neki drugi savez koji bi formirao vladu".

"Da sam ja Tadić, da sam tek pobedio na izborima, a znam da je najtvrđi orah koji me čeka rešavanje pitanja Kosova, nastojao bih da učinim Nikolića ko-odgovornim u rešavanju tog problema", poručio je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.04.2012. 12:49
Pa...vec smo i znali da su i jedni i drugi vasi placenici...Ali hvala na podsecanju jer neki jos uvek misle da je SNS patriotska stranka..a ne klon DS-A.
Ponedeljak 09.04.2012. 13:00
Šta više reći, kad čovo,sa samog izvora informacija, lepo kaže da ga svi razumeju ko je kakvu politiku vodio i koga ameri očekuju da nastavi vođenje takve politike. E sad braćo Srbi, mućnite sami svojom glavom i vidite šta je dobro a šta nije dobro za Srbiju i dali će Vam se, kome i zašto posle Đurđevdana preci, koji su svoje živote dali za Otadžbinu, prevrtati u grobovima.
Ponedeljak 09.04.2012. 13:19
Lupaju glavu ovi Srbofobi što aktuelni izdajnici, i nitkovi bez časti i morala, nikako da prihvate i to poslednje poniženje sveto srpsko Kosovo.Lupaju glavu jer im nije jasno šta je ovim beskičmenjacima, pa sve su dosad uradili kako je trebalo, izručili srpske heroje, usvojili rezoluciju o Srebrenici, izvinili se srpskim neprijateljima (u zemljama gde više nema pobijenih i proteranih Srba), zašto sad prave problem oko Kosova? Izgleda da Kosovo kao Kosovo nadilazi živote svih običnih smrtnika bez obzira na naciju, Kosovo je srpski početak i kraj, srpska paradigma, srpski usud, srpska prošlost, sadašnjost i budućnost!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online