Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 09.04.2012.
13:04
Kurir A

Predsednik Austrije: Lično sam lobirao za Srbiju

Bilateralni odnosi Austrije i Srbije su odlični, ali uvek ima mesta za poboljšanje. Moja nedavna poseta Beogradu i poseta predsednika Tadića Beču prošlog decembra možda su tome malo doprineli. Na stranu politički i ekonomski odnosi, lični kontakti su izuzetno važni kako bismo se upoznali i verovali jedni drugima, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Kurir predsednik Austrije Hans Fišer.

Hans Fišer: Bilateralni odnosi Austrije i Srbije su odlični, ali mogu biti još bolji

♦ Da li će austrijske kompanije i dalje ulagati u Srbiju, uprkos krizi?
- Austrijske kompanije su najveći investitori u Srbiji, i od 2000. do sada uložile su 2,8 milijardi evra. Ne postajete najveći investitor ako ne verujete u dugoročan pozitivan ishod. Svaka austrijska kompanija sama odlučuje gde će investirati, ali svi napori koje činite kako bi zemlju učinili privlačnijom za investicije pratićemo sa zanimanjem.

♦ Možete li da najavite nove investicije?
- Poslednja velika investicija je dolazak velike austrijske kompanije "Svarovski", koja je potpisala sporazum o novoj fabrici u Subotici. Imamo još projekata koji su u toku, na primer, izgradnja dva hotela u Beogradu, reč je o kompanijama "Soravija" i "Falkenštajner". Drugi primer je kompanija "Rauh", koja je najavila proširenje postojećih plantaža u Koceljevi.

♦ Rekli ste da je balkanskim zemljama mesto u EU.
- EU je unija evropskih država. Balkanske zemlje jesu - bez ikakve sumnje - evropske zemlje i, prema tome, imaju mesto u EU. Kao što znamo, EU ima određene kriterijume za prijem u članstvo. Svaka balkanska zemlja koja ih ispuni može da se priključi. Sve drugo bi bilo nefer i nepravedno. To, naravno, ne znači da neće biti detaljnih i komplikovanih pregovora pre pozitivne preporuke EK i odobrenja zemalja članica.

♦ Može li Austrija da bude posrednik između Srbije i Nemačke?
- Predsednik Tadić i ostali srpski političari znaju da Austrija podržava srpski put u EU. Mi imamo veoma bliske odnose s Nemačkom i to znači da je slučaj Srbije često tema naših razgovora s njima. Činjenica da se Nemačka saglasila da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU pokazuje da i oni cene reformske napore vaše zemlje.

Srbi se cene u Austriji

♦ U Austriji živi velika srpska zajednica. Kako su se uklopili?
- Dobro su se uklopili i predstavljaju most između naše dve zemlje. Ipak, predsednik Tadić i ja nismo mogli da se dogovorimo da li je Beč treći ili četvrti najveći srpski grad!
♦ Kako smo se pokazali kao radnici u Austriji?
- Ne volim generalizacije, ali to što mnogo Srba radi u Austriji, pokazuje da se njihov rad ovde ceni.

♦ Da li je realno da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora?
- Kao što sam rekao posle susreta s predsednikom Tadićem 23. marta, ne želim da ponavljam greške koje su neki činili tokom 90-ih godina, kada su putovali u Prag, Budimpeštu ili Bratislavu i govorili o optimističkim terminima, koji kasnije ne bi bili realizovani. Ali, naravno, nadam se da će pregovori početi bez ikakvog odlaganja.

♦ Mislite li da Beograd zaslužuje početak pregovora? Hoćete li podržati Srbiju u tom pogledu?
- Da, Beograd zaslužuje početak pregovora, kako vi to kažete, u skorijoj budućnosti. I da, možete se osloniti na našu podršku.

♦ Šta je glavni uslov za početak pregovora sa EU u vezi s Kosovom?
- Jasno je da su konstruktivni i produktivni pregovori Beograda i Prištine neophodni kako bi se došlo do rešenja prihvatljivog za obe strane. Znam da predsednik Tadić hrabro traži rešenje koje je prihvatljivo za EU, a verujem da je i premijer Tači mnogo uložio u te pregovore. Taj proces mora biti nastavljen konstruktivno.

♦ Da li je istina da je Austrija lobirala za Srbiju da dobije status kandidata i da ste se vi lično angažovali?
- Da, to je apsolutno tačno. Setite se zajedničkog pisma šefova diplomatija Austrije, Italije i Francuske njihovim kolegama u EU u kojem su lobirali za vašu zemlju nekoliko dana pre nego što je doneta odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. Što se mene tiče, iskoristio sam svoje kontakte s relevantnim državnicima sa istim ciljem.

Poverenje je važno

♦ Austrija je svojevremeno napravila ekonomski bum otvaranjem malih i srednjih preduzeća. Šta je recept?
- Nisam ekonomista, ali mislim da su dobro obrazovanje, pristup start-ap kapitalu i doza preduzetničkog duha odlučujući. Naučili smo lekciju iz tragičnih događaja pre rata: politička stabilnost je izuzetno važna. Stabilnost i poverenje između radnika i poslodavaca je neophodno. To zovemo socijalno partnerstvo i bili smo uspešni kada su obe grupe sarađivale i kada smo se starali da svaki rast BDP bude raspoređen na najpravedniji mogući način.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.04.2012. 13:30
Begajte bre od nas sto dalje to bolje netrebaju nam vase investicije, pa ne investirate vi kod nas da bi nama bilo lepo vec da bi te firme zaradile pare! Kada bi nam nesta dali to bi se nazivalo poklon! Neveruj latinima i kad darove nose!
Ponedeljak 09.04.2012. 13:51
Nemojte vi zapadnjaci da lobirate za Srbiju kod zapadnjaka, pogotovo vi koji ste "zainteresovani" za Srbiju. Srbiji treba vlada i rukovodstvo koje će samo da lobira za Srbiju.
Ponedeljak 09.04.2012. 14:56
Jao nama kad nas ovaj hvali !!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online