Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.04.2012.
05:21
Večernje novosti A

Porođaji: I bebe danas kasne

Porođaji u Srbiji danas su bezbolni, trudnice imaju mnogo veći komfor, a smrtnost porodilja i novorođenčadi smanjena je na minimum. Ipak, neke od prednosti bezbolnog, ali i savremenog rađanja produžile su sam porođaj za nekoliko sati. To, međutim, majkama ne smeta, navode beogradski mediji.

Iako ne postoje precizni podaci o tome koliko prosečno traje porođaj u Srbiji, stručnjaci smatraju da je, prirodnim putem, prvorotkama potrebno od osam do 16 sati, dok se žene koje već imaju decu porađaju nešto kraće, pišu ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

- Kada započne prirodni porođaj, lekari danas ubrzavaju čitav taj postupak - objašnjava dr Boris Vraneš, ginekolog i akušer u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. - Danas je mnogo toga u medicini rezultat savremenih tehnologija i dostignuća koja se koriste. Nekada su se operacije obavljale bez anestezije, uz bolove. Pitanje je da li se danas treba odreći epiduralne anestezije prilikom porođaja, da on ne bi trajao duže. Ljudi su se od davnina trudili da ženama umanje bolove pri porođaju. Nekada su žene žvakale razne trave ili jele plodove biljaka ne bi li se uspavale ili umanjile bolove. Ne zna se pouzdano koliko epidural produžava sam porođaj, ali je opšti utisak da je to za 15 do 20 odsto.

U Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" na bezbolni porođaj ide oko 40 odsto žena. Ipak, zbog nedostatka anesteziologa nemaju sve žene tu mogućnost. Mnoga porodilišta u Srbiji ne mogu da pruže ženama ovu uslugu.

- Kod nas u klinici trećina žena ide na epidural. - Ima dosta carskih rezova, a neke od trudnica, iako su planirale da prime anesteziju, jednostavno ne stignu da je dobiju jer je porođaj već u fazi kada ne može da se primi. Trudnice kojima se da epiduralna anestezija ne osećaju bol, nemaju paniku, pa samim tim su i strpljive. Njima je čak smanjen i osećaj napona na samom kraju porođaja - kaže dr Vraneš..

Kako objašnjava sagovornik beogradskog lista, u svetu je situacija malo drugačija. Žene, naročito one u Americi, maksimalno su motivisane da se porode prirodno. Tako kod njih porođaj može da traje od 15 do 20 sati. Trudnice se ne bune, jer se forsira porođaj bez ikakvih pomoćnih sredstava. Naravno, ukoliko ne postoje neki ozbiljni medicinski razlozi ili moguće komplikacije.

Ponedeljak 09.04.2012. 06:58
Jeli ovo nekakav vic da su danas u Srbiji porođaji bezbolni?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online