Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 04.04.2012.
13:05
J. L. Petković - Vesti A

Ako me isteraju, lečiću po kućama

Sigurna sam da nas lako neće isterati, ali ne mogu da tvrdim da je to nemoguće. Snalazimo se dobro, za uslove u kojima radimo. Možda bi nam bio potreban auto, a ako nas izbace biće nam ordinacija u sanitetu, kaže za "Vesti" dr Slavica Čanković, lekar u srpskoj ambulanti u Prištini koju je krajem prošle nedelje kosovska policija pokušala da iseli.

 


Ambulanta se nalazi u prostorijama Centra za mir i toleranciju, ulaz kraj kosovske policije, kojoj je posle 12 godina taj prostor odjednom postao neophodan. Policajci se u međuvremenu nisu pojavljivali, a doktorka i dve medicinske sestre nastavljaju da se brinu o pacijentima, uglavnom starijim ljudima.

Kako sada radite?

- Radimo normalno. Iako sam očekivala da će se možda broj pacijenata smanjiti zbog svega što se dogodilo prošle nedelje, oni i dalje redovno dolaze, bez problema. Ništa se novo ne dešava, i trenutno je situacija ista kao što je bila proteklih 12 godina. Ove nedelje nije dolazio niko iz kosovske policije, niti iz stranih organizacija. Sigurna sam da nas lako neće isterati, ali ne mogu da tvrdim da je nemoguće. Na vreme smo sve alarmirali i obavestili nadležne, svi su upoznati sa našim problemom. I ako nas isteraju, sigurno je da ću kao lekar svoje pacijente nastaviti da lečim po kućama.

Kažete da policija nije imala nalog kada je došla da vas iseli?

- Nisu imali nikakav papir, ništa napismeno. Jednostavno su došli i, u žargonu rečeno, divljački su pokušali da nas isele. Ajde, napolje i to je to! A, zaista do tada nikada nismo imali problema. Već 30 godina radim kao lekar. Svima smo ukazivali pomoć bez obzira na nacionalnost. Zato mislim da iza odluke o iseljenju stoji želja da jedna zajednica nestane i mislim da to nije u redu, i da u tolikom gradu njima treba baš prostor u kome se nalazi srpska ambulanta. I radnici KPS-a su dolazili kod nas kad god im je bilo potrebno, da izmere pritisak, da se posavetuju i svima smo pružali pomoć.

Kome onda smetate?

- Ne znam. To je teško pitanje. Još mi nije jasno čemu sve to. Mi se korektno ponašamo, radimo humani posao. Mislim da bi i Albanci i te kako voleli da im ja budem lekar i u toj sredini. Možda nekome treba baš ovaj prostor, a ubeđena sam da to nisu radnici KPS. Koliko sam čula, izgleda da je ovde reč i o zloupotrebi položaja, i ujdurmi besposlenih ljudi koji su bacili oko na ovaj prostor.
 

Treba nam sanitetsko vozilo

 

Imate li sve što vam je potrebno za rad?


- Snalazimo se. Dobro je za uslove u kojima radimo. Možda bi nam bio potreban auto, ako nas isteraju biće nam ordinacija u sanitetu. Sve se može očekivati.

 

Podrška pacijenata

 

Na dan kada su albanski policajci došli da vas iseljavaju, vaši pacijenti su došli da vam daju podršku?


- Oni znaju da je nama to bilo potrebno i mi smo im zahvalni. Reč je o starijim osobama, kojima to što smo mi tu i što im pomažemo, veoma mnogo znači. Oni imaju naše telefone i u svakom trenutku mogu da nas pozovu i zatraže pomoć.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.04.2012. 13:28
Vrhuško ove države, reaguj, pomaži, ako ništa drugo probaj da uhvatiš neki poen, sad je vreme predizborne kampanje.
Sreda 04.04.2012. 19:39
Ova zena je hrabrija od sve zandarmerije na celu sa Dacicem i Tadicem
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online