Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 03.04.2012.
14:18
Beta A

"U ratu sam radio časno i pošteno"

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin, pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na 10 godina zbog zločina nad Hrvatima u Vukovaru, izjavio je danas u Beogradu da je u ratu "radio časno i pošteno" i da se trudio da ispuni zakletvu koju je položio otadžbini, tadašnjoj SFRJ.

 Ratovao sam časno i pošteno

"Ničega se ne plašim, jer ni tada nisam verovao da radim bilo šta tajno u svojoj zemlji, nego sam radio časno i pošteno i trudio sam se da budem pošten. Ne može čovek biti najidealniji, i ja sada nisam bezgrešan, verovatno sam i ja grešio što nekome smeta i tako redom", rekao je Šljivančanin na promociji svoje knjige "Branio sam
istinu" u izdanju Večernjih novosti, održanoj u hotelu Balkan.

Šljivančanin, koji je tokom razaranja Vukovara 1991. godine bio načelnik za bezbednost Gardijske brigade JNA, istakao je da su se on i njegovi vojnici trudili da "ispune zakletvu otadžbine i deblokirajući kasarne i spasavajući svoj narod".

Šljivančanin je 7. juna 2011. godine pušten iz zatvora u Hagu pošto je izdržao dve trećine kazne od 10 godina zatvora.

Šljivančanin hteo da bije Šešelja!

U knjizi "Branio sam istinu" Šljivančanin je u saradnji sa novinarom Vanjom Bulićem objavio dnevničke zabeleške od hapšenja u Beogradu
2003. godine do puštanja iz zatvora u Hagu, a danas je najavio da će
ratnička iskustva objaviti u sledećoj knjizi koju je napisao.

Šljivančanin: Hapsili me moji oficiri

"Vi pročitajte knjigu pa sami dadnite sud, ja nisam pisac ali sam želio da pronesem neku moju sudbinu i neke moje doživljaje kako sam
ih ja doživio", rekao je Šljivančanin okupljenima na promociji.

Šljivančanin je naveo da je bio oficir Jugoslavije i da je voleo tu zemlju, i ponovio da "nije bio na pogrešnom, nego na pravom putu". "Ponosno i hrabro gledam svakome u oči i sve što sam napisao je istina", rekao je Šljivančanin.

Vanja Bulić rekao je da je knjiga nije priča o Vukovaru, nego o
Šljivančaninovoj intimi u zatvoru u Hagu. "Sve što je Šljivančanin rekao je istina", ocenio Bulić.

 

Promociji su prisustvovali i Luka Karadžić, brat haškog optuženika
Radovana Karadžića, bivši ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović, profesor Pravnog fakulteta Kosta Čavoški i fudbalski trener Vladimir Petrović Pižon.


Organizatori su planirali da promociju održe u Domu Vojske Srbije, ali su odbijeni sa obrazloženjem da su "svi termini zauzeti".

Šljivančanin je dodao i da "voli sve dobre ljude na svetu", a najviše voli srpski narod i toga se ne stidi.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao je da je Vukovar "ogromna krvava mrlja na savesti svih" i da je to poslednja bitka i poslednja pobeda JNA koja se posle toga nestala, kao i država SFRJ, a da je Šljivančanin "simbol rata u Vukovaru".

"To vreme nije dobilo svoje istorijsko tumačenje, nema jedne istine o tome. Šljivančanin je ostao Crnogorac, Jugosloven lojalan JNA i SFRJ i nije se pokolebao nijednog trenutka", rekao je Simić.

Simić je ocenio da će Šljivančaninova knjiga biti osporavana u Zagrebu, gde postoji potpuno drugačija istina, ali i u Beogradu i Hagu, gde je tokom izdržavanja kazne bio u sukobu sa Vojislavom Šešeljom.

"Za Hrvatsku Vukovar je ono što je Staljingrad za Rusiju, Kosovo Polje za Srbiju, grad mučenik koji je ujedinio sve Hrvate za postizanje cilja koji je odredio Franjo Tuđman", rekao je Simić.

Simić je naveo da su iz Vukovara otišle dve vesti, Rojtersova o pobijenoj deci, koju je ta agencija povukla, i vest o streljanju 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari. "Šljivančanin je dokazao svoju istinu i oslobođen je dela optužnice za Ovčaru", rekao je Simić.

Direktor Novosti Manojlo Vukotić rekao je da je Šljivančaninov dnevnik "bolan do krika, iskren do naivnosti, ogledalo nacionalne nebrige i pravi ključ kojim je otključana antisrpska tvrđava Haški tribunal". "Njegova odbrana je i naša odbrana. Mi smo na straži i sada i pre i posle izbora", rekao je Vukotić.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.04.2012. 15:01
Svima onima koji omalovažavaju ovog čoveka samo zbog njegovih ideoloških uverenja a koji je neopravdano osuđen u Hagu, poručujem da stanu pred ogledalo i sami sebi pogledaju u oči i da kažu sami sebi šta su za njega govorili za vreme bitke oko u i posle Vukovara. Bez obzira što je crnogorac, za srpsku stvar je učinio više nego što će neki koji se busaju u prsa da su Srbi, učiniti za Srbiju i da žive još tri života.
Utorak 03.04.2012. 18:07
Veselin Šljivančanin je heroj!
Utorak 03.04.2012. 14:55
staje to skaru
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online