Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.04.2012.
10:42
Pressonline, Vestionline A

SMS servis za trudnice

Više od 3.200 trudnica iz prestonice koristi SMS servis "Beba dolazi", koji je grad Beograd pokrenuo u novembru prošle godine. Vodič besplatno pruža najvažnije informacije o trudnoći, veličini ploda, ali i podseća na lekarske preglede, pa se mesečno prijavi i po 1.000 budućih mama.

Beograđanka Jelena Stojanović (28), koja je u 20. nedelji trudnoće, kaže da pažljivo

Velika pomoć trudnicama

čita svako obaveštenje jer joj je to prva trudnoća, a nosi blizance.


Trudnice bezbrižnije

- Pored radosti koja je pratila saznanje o proširenju porodice, javila su se i brojna pitanja, nedoumice i strahovi. Ipak mi je ovo i prva trudnoća i nosim dva ploda, tako da je svaki savet dobrodošao. Za "SMS vodič kroz trudnoću" čula sam od jedne trudnice dok sam čekala lekarski pregled. Ona je oduševljeno pričala o tome kako joj je koristan svaki savet koji joj pošalju, ali i kako joj se poklapa svaki podatak o težini i visini bebe. Zato sam odlučila da se prijavim i priznajem da je vodič prilično precizan, a saveti veoma korisni - kaže Jelena.

Miljana Jovanović (25), koja je u desetoj nedelji trudnoće, kaže da se prijavila za vodič čim je saznala da je u drugom stanju.

- Strogo se pridržavam svih saveta koje dobijem, jer mi je ovo prva trudnoća. Naravno, slušam i mamu i stariju sestru, ali ipak je svaki organizam različit, a informacije koje dobijem su namenjene baš meni. Svaki izveštaj o veličini bebe i njenom napredovanju u težini i visini nekako me umiri i učini bezbrižnijom. Takođe, jako su mi korisni podsetnici o kontrolama i analizama koje treba da obavim, jer sam prilično zaboravna - priča Miljana.

Servis "Halo beba"

Dok SMS vodič "Beba dolazi" savetuje buduće mame tokom trudnoće, nakon porođaja novopečeni roditelji mogu da potraže pomoć servisa „Halo beba". Ovaj beogradski servis postoji već deset godina i do sada je odgovorio na milion poziva uplašenih roditelja.

Kako bi im pomogao da se što bolje ostvare u ovoj ulozi, na broj telefona 011/715-444 roditelji mogu u bilo koje doba dana ili noći da dobiju odgovor

Tatjana Pašić, pomoćnica gradonačelnika, podseća da je SMS servis "Beba dolazi" uveden kao oblik dodatne pomoći budućim mamama kako bi bile sigurnije i bezbrižnije.

- Sasvim je normalno i očekivano da trudnice, posebno one kojima je prva trudnoća, imaju milion pitanja, kao i da ih uplaši i najmanja stvar poput obične gorušice, a da ne govorim o nekim malo većim promenama koje im se dešavaju. Zato je SMS servis "Beba dolazi" preventiva, odnosno ublažuje bezrazložan strah budućih mama i pruža objašnjenje za promene koje se dešavaju u njihovom telu. Naravno, on nije zamena za posete lekaru - navela je pomoćnica gradonačelnika.


Jednostavna prijava

Tatjana Pašić podseća da sve trudnice koje žele da se prijave na SMS servis "Beba dolazi" mogu da pošalju poruku sadržine BD (razmak) broj nedelje trudnoće i svoj jedinstveni matični broj na 3011.

- Nakon jednostavne prijave, do kraja trudnoće trudnica prima poruke u kojima dobija informacije o napretku bebe, njenoj veličini, promenama u organizmu, obaveštenja o pregledima na koje bi trebalo da ode i uopšte šta treba da radi - podsetila je Pašićeva.

Cena prijavne poruke je od pet do 10 dinara, u zavisnosti od mreže, i to je sve što trudnice moraju da plate, a od momenta prijave u taj sistem dobijaju više od 150 poruka o toku trudnoće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online